Het jaar 2013 begon met een knal. Niet alleen van het vuurwerk, maar ook door het opblazen van een auto. Verder verliep de jaarwisseling redelijk rustig. Dit is het Zoetermeer actief jaaroverzicht 2013. 

 

De links in dit jaaroverzicht verwijzen naar het artikel, waar vaak extra foto's, informatie en filmpjes te zien zijn.

logo-vierkant klein

 

Januari:

IMG 3849 Aan de Koudekerkstraat in de wijk Oosterheem is aan het begin van de oudejaarsavond een auto volledig uitgebrand. Wrakstukken (dak, spiegel e.d.) van de auto lagen door de gehele straat verspreid.  Omdat het vermoeden bestaat dat hier sprake was van brandstichting heeft de politie het autowrak meegenomen voor onderzoek. De kans is groot dat de auto opgeblazen is met zwaar vuurwerk.

Tijdens de jaarwisseling werden 33 personen gearresteerd. Voor hen was er geen nieuwjaarsduik. Voor de de duikers de het jaar fris wilden beginnen was er voor de vijfde keer de jaarlijkse duik in het Noord Aa.

Wethouder Edo Haan gaf om 13.00 uur het startsein voor de 5e Zoetermeerse Nieuwjaarsduik.

 

Ruim 300 deelnemers trotseerden de kou en modder om in het Noord-Aa te duiken aangemoedigd door vele toeschouwers die lekker droog en warm vanaf de kant toekeken. Op twitter werden de wethouders van Zoetermeer al opgeroepen om mee te doen aan de Nieuwjaarsduik, wethouder Patrick van Domburg ging dit jaar zonder vrees het koude water in!

2013 0101008

 

Februari: 

Deze maand leek in het teken te staan van vermissing van kinderen. Zo werd Malou vermist evenals de 17-jarige Julian. Ook werden twee meisjes vermist, De 15 -jarige Samyra en Rowena van 14 jaar. Zij werden gelukkig allemaal teruggevonden. Ook zijn Cornee en Maxime terecht.

Corneescholtze

Cornee Scholtze, geboren in 1996 en zijn zusje Maxime (2001) uit Zoetermeer worden sinds maandag vermist. De politie vermoedt dat zij, ondanks een uitspraak van de rechter, door hun moeder meegenomen zijn naar Turkije.

 

Zij zijn in het gezelschap van hun stiefvader, stiefbroertje en zusje. Cornee heeft blond/rossig haar en draagt een piercing in zijn lip.

 Voor veel jongeren werd Zoetermeer weer wat leuker door de opening van Club Envy.

Club Envy is gelegen aan de Amsterdamstraat 14, waar vroeger discotheek Amphion zat.  In juni vorig jaar ging discotheek Amphion failliet vanwege de lage bezoekersaantallen. De Zoetermeerse stappers hebben sinds het sluiten van discotheek Amphion en Locomotion een stuk minder uitgaangsgelegenheden. sh-club-envy

 

Maart:

Zoetermeer wil in Bleizo graag een schaatscomplex en doet een 'bid' onder de naam TranSportium. Na veel emotie, discussie en bezwaarprocedures, heeft Almere voorlopig 'de buit' binnen.

transportium-hotel-avenue

Twee 400 meter ijsbanen, een topmedisch centrum, een hotel, innovatieve bedrijven, duurzame ontwikkeling en een uitstekende bereikbaarheid. Dat is het unieke concept voor het TranSportium, gelegen langs Rijksweg A12 tussen Zoetermeer en Bleiswijk.

 

Zie filmpje: M. van Leeuwen in gesprek met Frank Heijerman.

De gemeente Zoetermeer maakte de plannen voor een grote vernieuwing van het Stadshart bekend. Er zullen miljoenen worden geïnvesteerd om ons centrum met zijn tijd mee te laten gaan.

Wethouder Bé Emmens: “We willen een complete winkelervaring bieden, hiervoor is het nodig om naar het totaal te kijken voor de vernieuwing. Zo kunnen we mogelijk winkels vergroten of verplaatsen om een thema gericht winkelgebied te krijgen. We zijn ook bezig nieuwe grote ketens naar het Stadshart te krijgen

 

kosten?
Geschatte financiële investering van de gemeente komt rond de 25 miljoen euro te liggen. Unibail-Rodamco en andere partijen zullen rond de 200 miljoen investeren zodat het Stadshart er zeker weer 15 jaar mee vooruit kan.

 

Bekijk de reactie van Wethouder B. Emmens

sh-stadshart3

 

 April:

Het Spatio werd even afgesloten omdat er 'dingen' op de overkapping vielen. Waren het los zittende bouwmaterialen of zelfs een aanslag? Nee, een drie jarig kind had steentjes naar beneden gegooid. Dit liep met een sisser af. Voor het Kwadrant theater zijn de problemen van een andere omvang.

theater-kwadrant2

De gebruikers van het Kwadranttheater – de verenigingen die samenwerken met Greg & BaudStorytellersJeugdcircus Nevermind – hebben van de gemeente te horen gekregen dat ze het tijdelijke theatergebouw vanaf 1 oktober niet meer kunnen en mogen gebruiken.

Er zijn o.a. problemen met de gebruiksvergunning van de brandweer en de bouwtechnische staat van het gebouw, en de gemeente heeft laten weten niet meer te willen investeren.

 

Uiteindelijk kunnen de verenigingen blijven totdat de uitbreiding van het CKC is gerealiseerd.

  

We zijn er zo aan gewend, Koninginnedag. Toch zal de afgelopen Koninginnedag, waarschijnlijk voor vele jaren, de laatste geweest zijn. Het gaat Koningsdag worden en zal ook niet meer op 30 april gaan plaatsvinden. Reden te meer om er weer een feest van te maken. 

De Oranje Stichting had ook dit jaar een complete lijst met activiteiten. Voorzitter Wim Kokx besprak deze met Burgemeester Aptroot. Ook vroeg Wim aan Charlie Aptroot om beschermheer te worden van de Oranje Stichting.

 

"Het is geweldig dat er zoveel gratis activiteiten zijn. Dit is te danken aan de inzet van de Oranje Stichting," complimenteerde Charlie Aptroot. "De Oranje Stichting bestaat 5 jaar en de burgemeester twijfelde geen moment toen hem gevraagd werd om beschermheer te worden van  onze stichting," complimenteerde Wim terug.

 

Zie video van Wim Kokx

Oranje-4

 

Mei:  

In mei werden veel ouders opgeschrikt door het bericht dat er een kinderlokker actief zou zijn. Tot ieders opluchting bleek dit uiteindelijk niet het geval te zijn. De Fyra haalt het landelijke nieuws en stopt tijdelijk in Zoetermeer

obj-politielogo-op-auto

Rond kwart over 16 maandagmiddag 13 mei vond er een ernstig ongeval plaats op de Middelweg (N206) nabij Zoetermeer. De politie meldde in eerste instantie dat bij het ongeval een dodelijk slachtoffer zou zijn gevallen. Later bleek dit een misverstand te zijn. Bij de frontale aanrijding zou een vrachtwagen en een personenwagen betrokken zijn geweest, de vrachtwagen belandde hierbij in de greppel naast de weg. De vrachtwagenchauffeur raakte lichtgewond bij het ongeval.
De bestuurder van de personenauto raakte zwaar gewond en is onder motor begeleiding vervoerd naar het ziekenhuis.

Helaas werd de herroeping ook weer herroepen en bleek de bestuurder van de personenauto toch te zijn overleden. Vooral voor de nabestaanden is dit een nare manier van berichtgeving.

Zoetermeer vierde ook dit jaar het  bevrijdingsfeest met enorm veel activiteiten. Het bevrijdingsvuur werd in de ochtend binnengebracht door lopers van Ilion. Daarna volgden muziek en dans op de Markt. Vijf mei had als hoogtepunt het optreden van de Golden Earring. Zeker 12.000 mensen kwamen genieten van 'Another 45 Miles' en 'When The Lady Smiles.'

 

Zie video van de lopers van Ilion.

festival-8

 

Juni:

20130629 15725

De Veteranendag, op 29 juni,  vindt plaats met prachtig weer en trekt veel toeschouwers. De dag begint echter met een bommelding in het Stadshart. Even was er sprake van dat het feest afgelast zou worden. Burgemeester Aptroot liet echter weten dat Veteranendag 2013 gewoon zou plaatsvinden.

 

Uiteindelijk blijkt de bom een tas vol zwaar vuurwerk en wordt deze op het Noord Aa stand tot ontploffing gebracht.

Aquaparkt Het keerpunt werd gegund aan 'Sweet Lake Wellness.' Deze jonge ondernemers willen het aquapark ombouwen tot een wellness resort, waar zeker 50 mensen kunnen werken. Zij verwachten rond de 400 a 500 bezoekers per dag. Tot op heden is het onduidelijk of het wellness park er gaat komen. Zie filmpje wethouder over Sweet lake Wellness.

Wel werd al snel duidelijk dat de nieuwe Nederlandse Koning naar Zoetermeer ging komen.

BezoekKoningspaar-14

BezoekKoningspaar-12

In hun toer door Nederland, brachten onze kersverse Koning en Koningin als laatste van de provinciebezoeken een bezoek aan Zoetermeer en Den Haag. Het regende de hele dag, tot het moment dat onze vorsten uit de bus stapten. De paraplu's konden weg en het volle programma kon van start gaan.

 

Juli:

De maand begint met de herdenking van de slavernij. achtien dagen later kunnen we door Ziggo gratis gebruik maken van vele WIFI spots in heel Zoetermeer.

Ter herinnering aan de slavernij in Suriname en de Antillen heeft de Zoetermeerse burgemeester Charlie Aptroot op maandag 1 juli een plaquette op het multifunctioneel gebouw Castellum in de wijk Palenstein onthuld. De herdenkingsplaquette ‘De Drie Wijzen’ herinnert aan de periode van slavernij en is uitgevoerd in mozaïek. 20130701 15821

le-langeland2

Als de NMA (Nederlandse Mededingingsautoriteit) akkoord gaat dan is het LangeLand ziekenhuis gered. En wel met een opvallende, zelfs unieke constructie voor Nederlandse begrippen.

 

Bijzonder is dat de medische staf van Het LangeLand Ziekenhuis mede-eigenaar wordt. Jos Roelofsen, voorzitter van de medische staf: “Wij vinden het van groot belang voor onze patiënten dat het ziekenhuis blijft bestaan."

Eind december blijkt de verkoop op losse schroeven te staan doordat de OR van overname kandidaat Fundis (nieuwe naam voor Vierstroom holding) bezwaar heeft tegen de plannen. Zij vinden het financiële risico te hoog. 

 

 

Augustus:

Na het overlijden van Prins Friso op maandag 12 augustus, heeft burgemeester Aptroot van Zoetermeer een condoleanceregister geopend in het stadhuis. Voor iedereen die zijn of haar medeleven wil betuigen is er de mogelijkheid het condoleanceregister te tekenen.

 

Prins Friso van Oranje-Nassau van Amsberg, 25-09-1968 tot 12-08-2013

 

portret friso

 

boom

Begin juli is vergunning verleend voor het kappen van meer dan 400 platanen in Segwaert. Gevolg hiervan is aantasting van de beeldbepalende groenstructuur van de wijk. Argumenten zijn: overlast door schaduw en door vallende bladeren, schade door wortel- en geveldruk en voor ondergrondse kabels. De grootschalige kap houdt de gemoederen in de wijk sterk bezig.

 

Zie verderop in dit jaaroverzicht hoe dit afloopt!

 

September:

Voor hondenbezitters is het een ware nachtmerrie, verschillende honden worden vergiftigd. Eerst bij de Benthuizerplas en later zijn er ook meldingen van vergiftigingen op andere plekken.

Wethouder Edo Haan (PvdA) stelt zich niet verkiesbaar voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2014 en keert niet terug in het bestuur van Zoetermeer. De wethouder van onder meer Financiën, Wonen en Werk & Inkomen, heeft, wanneer zijn wethouderschap stopt, 12 jaar deel uitgemaakt van het college van burgemeester en wethouders van Zoetermeer.


Lees het interview van Rob Verbunt met Edo Haan.

pers-Edo-Haan-1

 Tijdens het Historisch festival, dat dit jaar op 28 en 29 september plaats vond, werd op de Dobbe 'De Alchemist' opgevoerd. Een musical over de oplichter Baron van Syberg die in 1731 leefde als een 'God in Frankrijk' door goud uit lood te beloven. Bekijk de video van De Alchemist.

20120706 556

Een ruzie in het centrum van Zoetermeer is zaterdagochtend 14 september uitgelopen op een schietpartij. Rond half zes ’s ochtends meldden getuigen dat er geschoten werd rond het Stadhuisplein. Op dezelfde tijd zag de politie via het cameratoezicht dat op het Theaterplein een vechtpartij gaande was en stuurde alle beschikbare politie-eenheden ter plaatse.


Drie personen liepen schotwonden op. De dader, een 36-jarige Amsterdammer vlucht voor de politie, maar wordt uiteindelijk in de kraag gevat.

Het braakliggend gebied waar vroeger de PWA ijshal was gevestigd (Cadenza) was jarenlang het zorgenkindje van wethouder Bé Emmens. Sinds hij aantrad als wethouder in 2003 passeerden al meerdere malen projecten en plannen de revue, maar de plannen bleken steeds niet levensvatbaar. Eind september kon de wethouder bekend maken dat Cadenza een bruisend uitgaanscentrum zal worden.

 

Oktober:

Woensdagmiddag 9 oktober brak omstreeks twee uur in de middag brand uit in een oude boerderij aan de Voorweg, tegenover de Intratuin. Binnen korte tijd sloegen de vlammen volledig uit het pand en werd de brand door de brandweer opgeschaald naar zeer grote brand. Vanuit een groot deel van Zoetermeer waren de rookwolken van de brand te zien.

 

De brandweer kwam met meerdere voertuigen, waaronder een hoogwerker ter plaatse, maar kon niet voorkomen dat de boerderij, de Annahoeve, volledig uit brandde. Er was niemand thuis op het moment dat de brand uitbrak. De Annahoeve werd bewoond door anti-kraak bewoners.

PA090079

De kermis zou dit jaar bezocht kunnen worden aan de parkeerplaats in het centrum van de stad, maar de Commissie bezwaar en beroep stak daar een stokje voor.

2110 10425-ardito

De Najaarskermis zal dit jaar toch van 18 t/m 27 oktober worden gehouden aan het evenemententerrein Silverdome/Van der Hagenstraat te Zoetermeer. Hoewel het college nog steeds een voorkeur heeft om de kermis naar de binnenstad te verplaatsen, is nu, uit een advies van de Commissie bezwaar en beroep, gebleken dat meer onderzoek moet worden gedaan naar onderwerpen zoals geluidoverlast en parkeerdruk


De kermis werd daarom toch weer op het terein bij Silverdome gehouden.

Iedere Zoetermeerder had er vooraf al een mening over. Voor velen was het een feest, voor anderen een ergernis of 'een hoop gedoe om wat kleding'. De Primark opende haar deuren in onze stad op 23 oktober om 11.00 uur precies.

Op woensdag 23 oktober is de vijfde en tevens de op één na grootste Primark in Nederland geopend. De pers en genodigden kregen vanaf 9.30 uur een rondleiding. Ondertussen stonden de eerste klanten al een uur tussen de dranghekken. Vlak voor de opening stonden 3000 enthousiaste shoppers klaar om naar binnen te rennen. Burgemeester Aptroot en Ronald Voogt, Country Director openden de 'store' met een grote blauwe schaar.

 

Bekijk het video interview met Ronald Voogt.

20131023-4771

 

 

November:

20131116-5844

Na lang wachten en met de nodige commotie rond de Pieten, kwam De Goede Sint toch weer aan in Zoetermeer. Toegezwaaid door vele kinderen en opgewacht door de burgemeester stapte de Sint uit zijn koets bij het Stadhuisplein. Het weekend daarna bracht hij een bezoek aan de Doprsstraat. 

 

- Zie intocht in het Stadshart en voor veel foto's: facebook Sint in Stadshart.
- Zie Sint in de Dorpsstraat en voor veel foto's: facebook Sint in Dorpsstraat

 

De politie sluit een horecazaak in winkelcentrum Meerzicht, waar illegaal stroom afgetapt werd. Ook nam de politie drugs, contanten en verschillende auto's in beslag. Een flinke storm zorgt voor schade, door bijvoorbeeld omgevallen bomen.

Op vrijdagavond 29 november heeft een forse kettingbotsing gezorgd voor veel file overlast op de A12 ter hoogte van de ‘witte fietsbrug’ bij Zoetermeer, in de richting van Den Haag.

 

Maar liefst acht voertuigen kwamen met elkaar in botsing rond 18.00 uur. Drie rijstroken werden afgesloten en zelfs de toerit naar Den Haag werd afgesloten. Drie slachtoffers zijn naar het ziekenhuis vervoerd.

PB290071

In Palenstein opent de tweede kledingbank in Zoetermeer. Wat begint met een éénmalige kleding weggeefactie loopt uit tot op een volwaardige stichting (MEVE) met een winkel in Meerzicht en Palenstein.

20131113-5606 Wethouder Hans Haring (rechts op de foto) opent de tweede kledingbank waar mensen met een krappe beurs, gratis kleding kunnen afhalen. Intitiatiefnemer Raimond Pouw (links op de foto) wordt geholpen door vele vrijwilligers en het Zoetermeerse bedrijfsleven om de mensen die bij MEVE geregistreerd staan, aan goede gratis kleding te helpen.

 

December:

De actie 'Donate a gift' dat o.a. ondersteund wordt door ZFM, de Bibliotheek en Zoetermeer actief haalt maar liefst 2000 cadeaus op voor Zoetermeerders die geen geld hebben voor een kerstcadeau. Een geweldige prestatie voor een actie die voor het eerst wordt gehouden.

 In navolging van grote steden als New York, Parijs en Londen starten een paar enthousiastelingen de facebookpagina Humans of Zoetermeer, waar Zoetermeerders een gezicht krijgen.

De Publieksprijs Kunst & Cultuur waar het publiek kan stemmen op hun favoriet werd dit jaar, met meer dan 1000 stemmen,  gewonnen door Yu Lan Leffers. Zij wint de prijs met haar inzet tegen pesten op scholen en doet dit voor de stichting Theaterhart.

De theaterstichting ‘Theaterhart’ is op dit moment weer bezig met de volgende voorstelling. De voorstelling ‘Loser’ waarmee ze nu op de basisscholen optreden gaat over de gevolgen van pesten en wat je ertegen kunt doen. Yu Lan Leffers ontving 1000 euro en een bronzen beeld.

20131212-7281

De kap van de platanen in Segwaert (zie augustus) gaat voorlopig niet door. De gemeente trekt de verleende vergunningen in voor het kappen van 411 platanen in acht deelgebieden in de wijk Seghwaert. Op deze vergunningen kwamen 126 bezwaarschriften binnen die inmiddels bij de Commissie Bezwaar- en Beroepschriften zijn behandeld.

 Even hadden we een oud- en een zittende burgemeester naast elkaar lopen.

20131212-7218 Oud-burgemeester Jan Waaijer opende donderdagmiddag 12 december de naar hem vernoemde fiets- en voetgangersbrug: de Burgemeester Waaijerbrug. Hij werd hierbij geassisteerd door burgemeester Aptroot, gedeputeerde Weber, wethouder Emmens en de heer Van der Beij van BSB Staal. Bij het ontwerp van de brug werd al rekening gehouden met de grote belangstelling voor het openen ervan, de vier toegangswegen tot de brug werden elk voorzien van enkele stevige (fiets)hangsloten, zodat de twee burgemeesters, de wethouder en de vertegenwoordiger van BSB Staal elk hun eigen deel konden openen!

 In de maand december kunnen Zoetermeerders in de kerststemming komen door het Dickens festival in de Dorpsstraat. Kinderen in klederdracht, kerstkoren en veel sfeer zijn de ingredienten. Bekijk korte video van Ben Verbeek.

Zoetermeer Actief is meer dan allee een nieuwssite. U vindt ons ook op:

 

* Facebook Zoetermeer actief

* Twitter

* LinkedIn

* You tube

* Facebook Humans of Zoetermeer

De redactie van Zoetermeer Actief dankt al haar medewerkers, samenwerkingspartners, adverteerders en alle overige betrokkenen voor het in beeld brengen van het nieuws uit Zoetermeer dit jaar.

 

-advertenties-

-goede doel-