Op woensdag 23 oktober is de vijfde en tevens de op één na grootste Primark in Nederand geopend. De pers en genodigden kregen vanaf 9.30 uur een rondleiding. Ondertussen stonden de eerste klanten al een uur tussen de dranghekken.

Vanaf de ingang van de Primark, rechts
de hoek om tot bijna aan het tunneltje, zo   
lang was de rij.
20131023-4771

Het begon allemaal 45 jaar geleden met de Pennies in Dublin, waar men mode tegen een betaalbare prijs wilde leveren. Met de uitbreiding naar Engeland moest de naam aangepast worden omdat deze al in gebruik was door een ander bedrijf. Men besloot de naam 'Primark' te gaan gebruiken. Pas zes jaar geleden openden zij de eerste vestiging op het vaste land en werd Primark een hype. Na de eerste winkel in Spanje volgden zeven andere landen, waaronder Nederland.

20131023-4815

20131023-4760In vijf groepen werden de genodigden rondgeleid en mocht de pers vrij-uit vragen stellen. Wij wilden weten hoe zij de prijs zo scherp krijgen van hun kleding. Het antwoord is eigenlijk simpel. Door een kleinere winstmarge op de kleding te leggen, heel efficiënt de logistiek te organiseren en natuurlijk door groot in te kopen blijven de prijzen laag. Zij kopen immers bij veelal dezelfde fabrieken als hun concurrenten doen.

"Is er dan geen kinderarbeid?" vroegen wij ons af. Nee, de Primark is zelfs zeer streng tegen alles wat met kinderarbeid te maken heeft. Zij controleren daar streng op. Niet voor niets hebben zij zich aangesloten bij de "Ethical trading initiative".  Daarmee leggen zij zich vast op het verbeteren van de positie van de arbeiders in de lage lonen landen.

De collectie is overal hetzelfde, maar jeans doet het in Nederland beter dan in andere landen en daar liggen er dan ook meer van in de schappen. Nieuw voor Nederland is de make-up die bij de Zoetermeerse Primark verkocht wordt.

Lid van de Board of Directors mevrouw Breege O'Donoghue hield haar speach in het Nederlands. Dit werd door de genodigden en het personeel met luid applaus verwelkomd. Zij liet zien dat je voor 50 euro er prima gekleed bij kan lopen, zij had immers gewinkeld bij Primark. Ook vertelde zij dat na 5 jaar voorbereiding nu toch eindeljik tot dit prachtige resultaat is gekomen. Burgemeester Charlie Aptroot zei vervolgens dat de komst van de Primark veel bezoekers naar Zoetermeer zal halen en dat het geweldig is dat 260 mensen aan het werk kunnen. In samenwerking tussen het UWV en Primark hebben deze Zoetermeerders werk en dus een betere toekomst. 

Met een enorme blauwe schaar werd het lint doorgeknipt door Ronald Voogt, Country Director en Burgemeester Charlie Aptroot. Daarna stroomde de eerste groep klanten binnen. Vaak met wat gegil en de filmcamera op hun mobiel aan, snelden zij zich naar de kleding en daarna naar één van de 52 paskamers. Gelukkig is de Primark niet alleen vandaag open maar vanaf nu elke winkeldag!

 

20131023-4766 Het personeel
De producten
De Primark
20131023-4763
20131023-4849
20131023-4870 De klanten
De ballonnen
20131023-4869

De eerste klanten stromen binnen bij de Primark: eindelijk shoppen!

Ronald Voogt, Store manager, heeft hoge verwachtingen van de nieuwe vestiging in Zoetermeer.

-advertenties-

-goede doel-