Weer terugblik

 • DSC09325a wDe afgelopen laatste wintermaand kende een bizar warm slot dat meer aan mei dan aan de winter deed denken. In Zoetermeer steeg de temperatuur op de 25e tot en met de 27e naar 17 tot zelfs ruim 18 graden wat letterlijk ongekend warm was. Alle landelijke warmterecords werden namelijk gebroken.

 • DSC09320a wHet weer in de voorbije maand januari viel in twee verschillende stukken uiteen. De eerste helft was, op een enkele zonnige dag na, zacht en somber. De temperaturen schommelden daarin steeds tussen de 10 en 3 graden en vriezen deed het in deze fase dus niet.

 • IMG 0671De eerste wintermaand van 2018/2019 is onopvallend verlopen. Er viel in onze regio iets meer regen dan normaal en er was wat minder zon dan gemiddeld. De gemiddelde temperatuur sloot goed aan bij dit bijzondere jaar dat tal van warmterecords brak en staat in de top 10 van warme decembers sinds 1901.

 • IMG 0580 wNovember 2018 begon zeer zonnig en zacht. Op de 9e werd het zelfs bijna 20 graden en dat voelde als een nazomertje. Maar met uitzondering van de laatste novemberdag gingen vanaf ongeveer de 20e de hemelgordijnen potdicht en werd het koud.

 • DSC00923a wWe hebben alwéér een bijzondere maand achter de rug die goed aansloot bij de topzomermaanden van 2018. Wat vooral opviel was het grote aantal warme dagen van boven de 20 graden. Daar hadden we er maar liefst 9 van in Zoetermeer terwijl we er gemiddeld ‘recht’ hebben op twee.

 • IMG 0478a wSeptember 2018 is in Zoetermeer een natte maand geworden: er viel bijna tweemaal zoveel als normaal. Het merendeel van de regen viel op 5, 6 en 7 september tijdens veelal korte maar zeer felle buien.

 • DSC00912a wDe afgelopen oogstmaand startte erg warm en leek op dezelfde voet door te gaan als juli, die recordzonnig en erg heet was. De zon had het in de eerste week voor het zeggen en het kwik piekte op de 7e met ruim 34 graden.

 • rob1De maand juli is een maand geweest met tropische records. Tot de 25ste dag van deze maand hadden we heel gelijkmatig weer, waarbij het niet kouder werd dan 13 graden. Dit Mediterrane weer zou zich best eens in augustus kunnen voortzetten.

 • DSC00737a wJuni was zeker in Zoetermeer extreem droog: er viel niet meer dan 3 á 4 mm. Vlakbij Den Haag bijvoorbeeld is wel een stuk meer gevallen. Per saldo is in en rond onze stad een groot zogenaamd neerslagtekort ontstaan.

 • DSC00662a wVolgens de officiële weermetingen die sinds 1901 in Nederland bestaan is de afgelopen meimaand record warm geworden. En dat gebeurde met een wel héél fikse marge. De bloeimaand was zelfs ruim warmer dan een gemiddelde junimaand!

 • IMG 0112a wApril begon koud en eindigde in mineur maar daartussen hadden we ook heel mooi weer. Er waren twee zonnige periodes waarin de temperatuur ook flink opliep. De eerste fase duurde een dag of vier van de 6e tot de 9e april. De lente brak uit bij stralend weer en het kwik tikte ruim de 20 graden grens aan.

 • DSC00651a wAfgelopen maart was gemiddeld een tamelijk koude lentemaand. Dat hadden we met name te danken aan een ijskoude start. Vooral donderdag 1 maart spande wat dat betreft de kroon. Het vroor in de ochtend in onze regio maar liefst 8 graden en ook overdag bleef het vriezen.

 • DSC00642a wEn toen ging het licht weer aan! De afgelopen maand was het weerbeeld namelijk volstrekt tegengesteld aan dat van de twee voorgaande wintermaanden. Die waren grauw en nat terwijl februari 2018 uitblonk in zonnegoud en droog was.

 • DSC00504a w

  Het weerbeeld van deze winter stemt tot nu toe niet vrolijk. Net als in afgelopen december overheersten in januari de grauwe, donkere dagen. Op veruit de meeste dagen viel er (enige) regen en zo werd januari ruimschoots te nat. De zon had het moeilijk en scheen ruim te weinig voor een doorsnee januari.

-advertenties-

-goede doel-