Weer terugblik

 • Januari 2021 bracht beetje sneeuw

  DSC01836a wHeel 2020 bleef het in Zoetermeer sneeuwvrij en dus is het al heel wat dat op één januaridag in 2021, te weten zaterdag de 16e, sneeuwvlokken neerdwarrelden in onze stad. De sneeuwpret duurde maar even want de volgende ochtend was het sneeuwdekje al weer weggesmolten.

 • December was vrij zacht, nat en somber

  DSC01753a wDe voorbije kerstmaand kenmerkte zich door meestal bewolkt weer en veelvuldige regen. Hoewel het er in het begin van de maand even naar uitzag dat december koud zou gaan uitpakken bracht een erg zachte fase daarna grote verandering in het weerbeeld.

 • November begon lenteachtig en eindigde koud

  DSC01732a wOndanks een kil slot was de laatste herfstmaand per saldo erg zacht. Over het algemeen was het rustig weer waarbij de zon vaak scheen en er niet veel regen viel. In de eerste twee dagen van de voorbije maand werd warme lucht uit het verre zuiden aangevoerd.

 • Oktober dook diep het herfstweer in

  DSC01657a wNadat de eerste herfstmaand september vooral zomerse trekken had, bracht oktober ons onvervalst herfstweer. De zon verschool zich vaak achter dikke wolken waaruit dikwijls ook overvloedige regen viel.

 • September glorieerde door een stralend nazomertje

  DSC01561a wDe eerste herfstmaand ontpopt zich in het nieuwe klimaat steeds meer als een (na)zomermaand. Zo scheen rond het midden van de maand de zon uitbundig en vestigde de fruitmaand nieuwe warmterecords. En het aantal warme dagen (boven 20 graden) was hoog: ongeveer 15 stuks.

 • Augustus verbluft met recordreeks tropische dagen

  DSC01443a wJuni en juli brachten aardig zomerweer, maar geen bijzondere hitte. Dus was het wachten op wat augustus zou brengen. En die pakte uit met een spectaculaire reeks tropische (30+) dagen. Nu hebben we alweer drie jaar achtereen unieke weerrecords te pakken.

 • Koele juli revancheert zich met warm slot

  DSC01052a wNa een recordzonnig voorjaar en een warme junimaand bracht juli grotendeels matig zomerweer. Zo haalden we op ongeveer de helft van het aantal julidagen niet eens de 20 graden. Dat zijn we van juli na de grote hitte in vooral 2018 en 2019 niet meer gewend!

 • Juni 2020 was kletsnat en warm

  DSC00404b wAfgelopen juni bood een wisselend weerbeeld en in lijn met de klimaatverandering zagen we deze maand in Zoetermeer grote extremen. In onze regio viel namelijk zeer veel neerslag maar dat weerhield de rozenmaand er niet van warm en zonnig te worden.

 • Mei bezegelt bizar zonnige lente

  bloem1Het kan niet op! Na een stralend slot van maart en een super-zonnige april voltooit mei met opnieuw extreem veel zon een kunststukje. De lente van dit jaar verpulvert namelijk het bestaande zonnerecord.

 • April was superzonnig en droog

  IMG 1934a wNa een stralend slot van maart ging april op dezelfde zonnige voet verder. Het grootste deel van de maand was de hemel in Zoetermeer strakblauw. Regen viel er nauwelijks waardoor er ook in onze stad weer sprake begint te zijn van droogte.

 • Maart 2020 maakt eind aan halfjaar ‘herfst’

  DSC00297a wVanaf eind september vorig jaar hadden we bijna onafgebroken te maken met veel wind en regen. Daardoor waren de voorbije maanden ook erg donker en somber en hadden we een zachte, ‘herfstachtige’ winter. Maar maart bracht daar abrupt verandering in met een recordzonnig slot.

 • Stormdepressies domineerden kletsnatte februari

  DSC00268a wDe laatste wintermaand grossierde in erg veel wind en regen. Meerdere stormdepressies maakten hun opwachting die veel zachte en vochtige lucht meebrachten. ‘Ciara’ en ‘Dennis’ hielden flink huis en waren ook in Zoetermeer goed te merken.

 • Januari laat winter compleet links liggen

  DSC00124a wNet zoals de recente maand december is de eerste maand van dit jaar erg zacht geweest. Zo lijkt het nieuwe decennium meteen al in haar eerste maand een signaal van opwarming van het klimaat af te geven.

 • Ook in Zoetermeer verandert het klimaat

  DSC08967bIn de maandelijkse ‘weerpraatjes’ melden we keer op keer bijzondere weerfeitjes die een relatie lijken te hebben met klimaatverandering. De zomers worden warmer, er valt meer neerslag en de koude winters blijven voorlopig nog uit.

-advertenties-

-goede doel-