Weer terugblik

 • Met boterzacht weer luidt december 2021 uit

  DSC03230a wDe eerste wintermaand leverde af en toe wat vorst op, maar was per saldo erg zacht. Vooral de laatste paar dagen droegen bij aan het (record)warme decemberweer.

 • November gaf winters voorproefje

  DSC02777a wDe gemiddelde temperatuur lag in de laatste herfstmaand op een normaal niveau. Maar in en rondom het laatste weekend werd het een paar dagen flink koud met zelfs wat natte sneeuw. Is dit een voorbode van echt winterweer in december?

 • Oktober was in Zoetermeer kletsnat

  DSC02757b wZoetermeer deed weer eens zijn naam als natste stad van Nederland eer aan. De voorbije wijnmaand kreeg met name op de 6e te maken met een enorme bak regen. Oktober begon herfstachtig met in de eerste week bijna dagelijks regenval hoewel de temperatuur met rond de 15 graden best aardig was.

 • September verblijdde ons met fraai nazomerweer

  DSC02513a wOndanks een herfstig slot blonk de eerste herfstmaand als geheel uit door rustig en warm weer. Dat maakte nog veel goed van het tot dan toe tegenvallende ‘warme seizoen’ dat van april tot en met september duurt.

 • Augustus liet de (hoog)zomer schieten

  weer augustus3Net als juli bracht de voorbije oogstmaand augustus zeer gematigd zomerweer. Desondanks was de zomer als geheel, dankzij een recordwarme juni, aan de warme kant.

 • Juli haalde in Zoetermeer uit met een wolkbreuk

  DSC02347a wDe tweede zomermaand van 2021 was tamelijk ondermaats qua warmte en zonneschijn. Wat neerslag betreft zullen velen zich de voorbije hooimaand herinneren in verband met rampzalige overstromingen in (Belgisch en Nederlands) Limburg en de Duitse Eifel.

 • Juni 2021 was record-warm

  DSC02286a wNa een paar veel te koude lentemaanden verblijdde de voorbije rozenmaand ons met warmte en zon. Vooral de eerste twee en een halve week was het prachtig zomerweer. Ondanks een paar dips later in de maand was het de warmste juni sinds het begin van de officiële metingen die in 1901 is gestart.

 • Mei 2021 had herfstachtige trekjes

  DSC02078a wOndanks een fraai slot viel de laatste lentemaand erg tegen. Door de vele regen en wind had de bloeimaand meer weg van een herfstmaand. Ook de lage temperaturen droegen bij aan dit ondermaatse weerbeeld.

 • Veel zon maakt nog wat goed van te koude april

  DSC01993a wWe moeten 35 jaar terug in de tijd gaan voordat we een aprilmaand tegenkomen die kouder was dan die van 2021. Soms hadden we zelfs een compleet winters weerbeeld, maar gelukkig deed de zon ook goed haar best in de voorbije maand.

 • Zomers slot maart 2021: eind goed al goed!

  DSC01915a wEen stralend en warm slot heeft de eerste lentemaand van een koud imago afgeholpen. Bijna 3 weken lang hadden we namelijk van doen met kil en somber weer. Maar vooral de laatste dag pakte maart uit met ruim 24 graden in onze stad en in Limburg werd zelfs een landelijk warmterecord gescoord (26,1).

 • Februari was een achtbaan met ijskou én lentegekte

  DSC01858a wDe laatste wintermaand van 2021 was er eentje die we niet licht zullen vergeten! Na jarenlang wachten hadden we eindelijk weer eens een week écht winter- en schaatsweer, maar ook nog eens een spectaculaire reeks ‘lente’ dagen.

 • Rob schrijft 50e weercolumn

  20210228 23468Rob Oele publiceert deze maand zijn 50e weercolumn voor Zoetermeer Actief. In januari 2017 kwam de eerste weercolumn van Rob op de site en sindsdien houdt hij trouw de Zoetermeerders elke maand op de hoogte van het weer in hun eigen stad.

 • Januari 2021 bracht beetje sneeuw

  DSC01836a wHeel 2020 bleef het in Zoetermeer sneeuwvrij en dus is het al heel wat dat op één januaridag in 2021, te weten zaterdag de 16e, sneeuwvlokken neerdwarrelden in onze stad. De sneeuwpret duurde maar even want de volgende ochtend was het sneeuwdekje al weer weggesmolten.

-goede doel-