weer archief

 • December 2019 bracht mild weer

  DSC09964a wDe voorbije kerstmaand paste naadloos in het rijtje (veel) te warme maanden van 2019. In onze regio was alleen mei duidelijk te koud en november qua temperatuur ongeveer normaal.

 • November was vaak waterkoud

  DSC09954a wDe laatste herfstmaand was erg nat. Na een zachte start begon de temperatuur de weken erna geleidelijk te dalen en werd het een stuk kouder. Door de combinatie van kou, vochtigheid en wind voelden veel novemberdagen ‘waterkoud’ aan.

 • Oktober 2019 begon herfstachtig, eindigde stralend

  DSC09841a wDe voorbije wijnmaand kende dus twee gezichten. Tot aan de laatste week heersten depressies met veel regen, bewolking en zachte nachten. Maar het slot was zeer zonnig met juist koude nachten.

 • September 2019 eindigt met herfstdip

  DSC09840a wHet grootste deel van de voorbije maand hadden we rustig en zonnig weer waarbij het s‘ nachts vaak flink afkoelde. Maar de laatste week sloeg de herfst toe met veel bewolking en overvloedige regen. Dat was weer even wennen na de mooie (top)zomer die we dit jaar hadden.

 • Warme augustus zet kroon op nieuwe topzomer

  IMG 1320a wOok de 3e zomermaand blonk uit in warmte en zon. Juni en juli en waren ook al (zeer) warm en zonnig; gedrieën scoorden ze zelfs een plek in de 5 van warmste zomers sinds 1901. De zomer van vorig jaar staat fier bovenaan in dat lijstje.

 • Juli 2019 zindert naar ongekende hitte

  IMG 1286a wWat een extreme weermaand was juli! Nadat afgelopen juni gemiddeld de warmste was die ooit is gemeten, zorgde de voorbije juli voor bizar hoge maximumtemperaturen. Op de dag dat in Nederland voor het eerst in de geschiedenis 40 graden werd gemeten piekte het kwik in onze stad naar ruim 37 graden.

 • Juni 2019 haalt uit met warmterecord

  DSC09518a wEn opnieuw kenden we een heel bijzondere weermaand. Niet eerder is namelijk de maand juni zó warm geweest sinds de officiële meetreeks in 1901 begon. Vooral de laatste tien dagen droegen bij aan het hoogzomerse weer omdat de zon ook uitbundig scheen.

 • Mei 2019 bracht schraal lenteweer

  IMG 1170a wDe voorbije bloeimaand was, zeker in de eerste twee weken, aan de koude kant. Slechts op een dag of vier haalde het kwik in Zoetermeer de grens van twintig graden. Omdat het in onze stad niet veel regende kreeg deze laatste lentemaand een schraal karakter wat ook aan de uitdrogende natuur te zien was.

 • April 2019 blonk uit in zonnegoud

  DSC09396a wDe tweede lentemaand van dit jaar liet zich van zijn beste kant zien. Vooral de zon deed goede zaken: de afgelopen grasmaand behoorde tot de vijf zonnigste van de afgelopen 120 jaar! Na de erg winderige en dus onrustige maartmaand kwam in april de atmosfeer tot rust.

 • Maart bracht veel woest waaiweer

  DSC09387a wDe afgelopen maand kende een mooi en rustig slot maar dat was in de eerste helft heel anders. Tot ongeveer 18 maart blies de wind vrijwel dagelijks dat het een lieve lust was. Het kwam hier in onze stad (net) niet tot een officiële storm wat aan zee ruimschoots wel lukte.

 • Lentegekte in februari

  DSC09325a wDe afgelopen laatste wintermaand kende een bizar warm slot dat meer aan mei dan aan de winter deed denken. In Zoetermeer steeg de temperatuur op de 25e tot en met de 27e naar 17 tot zelfs ruim 18 graden wat letterlijk ongekend warm was. Alle landelijke warmterecords werden namelijk gebroken.

 • Januariweer kende 2 gezichten

  DSC09320a wHet weer in de voorbije maand januari viel in twee verschillende stukken uiteen. De eerste helft was, op een enkele zonnige dag na, zacht en somber. De temperaturen schommelden daarin steeds tussen de 10 en 3 graden en vriezen deed het in deze fase dus niet.

 • December was een zeer zachte maand

  IMG 0671De eerste wintermaand van 2018/2019 is onopvallend verlopen. Er viel in onze regio iets meer regen dan normaal en er was wat minder zon dan gemiddeld. De gemiddelde temperatuur sloot goed aan bij dit bijzondere jaar dat tal van warmterecords brak en staat in de top 10 van warme decembers sinds 1901.

 • November ging als een nachtkaars uit

  IMG 0580 wNovember 2018 begon zeer zonnig en zacht. Op de 9e werd het zelfs bijna 20 graden en dat voelde als een nazomertje. Maar met uitzondering van de laatste novemberdag gingen vanaf ongeveer de 20e de hemelgordijnen potdicht en werd het koud.

 • Oktober plakte nóg een stuk aan de Grote Zomer

  DSC00923a wWe hebben alwéér een bijzondere maand achter de rug die goed aansloot bij de topzomermaanden van 2018. Wat vooral opviel was het grote aantal warme dagen van boven de 20 graden. Daar hadden we er maar liefst 9 van in Zoetermeer terwijl we er gemiddeld ‘recht’ hebben op twee.

 • Tropische regenval bezorgde september een nat pak

  IMG 0478a wSeptember 2018 is in Zoetermeer een natte maand geworden: er viel bijna tweemaal zoveel als normaal. Het merendeel van de regen viel op 5, 6 en 7 september tijdens veelal korte maar zeer felle buien.

 • Augustus was warm en nat

  DSC00912a wDe afgelopen oogstmaand startte erg warm en leek op dezelfde voet door te gaan als juli, die recordzonnig en erg heet was. De zon had het in de eerste week voor het zeggen en het kwik piekte op de 7e met ruim 34 graden.

 • Juli met tropische records

  rob1De maand juli is een maand geweest met tropische records. Tot de 25ste dag van deze maand hadden we heel gelijkmatig weer, waarbij het niet kouder werd dan 13 graden. Dit Mediterrane weer zou zich best eens in augustus kunnen voortzetten.

 • Kurkdroge juni bekroont sublieme voorzomer

  DSC00737a wJuni was zeker in Zoetermeer extreem droog: er viel niet meer dan 3 á 4 mm. Vlakbij Den Haag bijvoorbeeld is wel een stuk meer gevallen. Per saldo is in en rond onze stad een groot zogenaamd neerslagtekort ontstaan.

 • Mei 2018 warmste sinds mensenheugenis

  DSC00662a wVolgens de officiële weermetingen die sinds 1901 in Nederland bestaan is de afgelopen meimaand record warm geworden. En dat gebeurde met een wel héél fikse marge. De bloeimaand was zelfs ruim warmer dan een gemiddelde junimaand!

-advertenties-

-goede doel-