weer archief

 • December was vrij zacht, nat en somber

  DSC01753a wDe voorbije kerstmaand kenmerkte zich door meestal bewolkt weer en veelvuldige regen. Hoewel het er in het begin van de maand even naar uitzag dat december koud zou gaan uitpakken bracht een erg zachte fase daarna grote verandering in het weerbeeld.

 • November begon lenteachtig en eindigde koud

  DSC01732a wOndanks een kil slot was de laatste herfstmaand per saldo erg zacht. Over het algemeen was het rustig weer waarbij de zon vaak scheen en er niet veel regen viel. In de eerste twee dagen van de voorbije maand werd warme lucht uit het verre zuiden aangevoerd.

 • Oktober dook diep het herfstweer in

  DSC01657a wNadat de eerste herfstmaand september vooral zomerse trekken had, bracht oktober ons onvervalst herfstweer. De zon verschool zich vaak achter dikke wolken waaruit dikwijls ook overvloedige regen viel.

 • September glorieerde door een stralend nazomertje

  DSC01561a wDe eerste herfstmaand ontpopt zich in het nieuwe klimaat steeds meer als een (na)zomermaand. Zo scheen rond het midden van de maand de zon uitbundig en vestigde de fruitmaand nieuwe warmterecords. En het aantal warme dagen (boven 20 graden) was hoog: ongeveer 15 stuks.

 • Augustus verbluft met recordreeks tropische dagen

  DSC01443a wJuni en juli brachten aardig zomerweer, maar geen bijzondere hitte. Dus was het wachten op wat augustus zou brengen. En die pakte uit met een spectaculaire reeks tropische (30+) dagen. Nu hebben we alweer drie jaar achtereen unieke weerrecords te pakken.

 • Koele juli revancheert zich met warm slot

  DSC01052a wNa een recordzonnig voorjaar en een warme junimaand bracht juli grotendeels matig zomerweer. Zo haalden we op ongeveer de helft van het aantal julidagen niet eens de 20 graden. Dat zijn we van juli na de grote hitte in vooral 2018 en 2019 niet meer gewend!

 • Juni 2020 was kletsnat en warm

  DSC00404b wAfgelopen juni bood een wisselend weerbeeld en in lijn met de klimaatverandering zagen we deze maand in Zoetermeer grote extremen. In onze regio viel namelijk zeer veel neerslag maar dat weerhield de rozenmaand er niet van warm en zonnig te worden.

 • Mei bezegelt bizar zonnige lente

  bloem1Het kan niet op! Na een stralend slot van maart en een super-zonnige april voltooit mei met opnieuw extreem veel zon een kunststukje. De lente van dit jaar verpulvert namelijk het bestaande zonnerecord.

 • April was superzonnig en droog

  IMG 1934a wNa een stralend slot van maart ging april op dezelfde zonnige voet verder. Het grootste deel van de maand was de hemel in Zoetermeer strakblauw. Regen viel er nauwelijks waardoor er ook in onze stad weer sprake begint te zijn van droogte.

 • Maart 2020 maakt eind aan halfjaar ‘herfst’

  DSC00297a wVanaf eind september vorig jaar hadden we bijna onafgebroken te maken met veel wind en regen. Daardoor waren de voorbije maanden ook erg donker en somber en hadden we een zachte, ‘herfstachtige’ winter. Maar maart bracht daar abrupt verandering in met een recordzonnig slot.

 • Stormdepressies domineerden kletsnatte februari

  DSC00268a wDe laatste wintermaand grossierde in erg veel wind en regen. Meerdere stormdepressies maakten hun opwachting die veel zachte en vochtige lucht meebrachten. ‘Ciara’ en ‘Dennis’ hielden flink huis en waren ook in Zoetermeer goed te merken.

 • Januari laat winter compleet links liggen

  DSC00124a wNet zoals de recente maand december is de eerste maand van dit jaar erg zacht geweest. Zo lijkt het nieuwe decennium meteen al in haar eerste maand een signaal van opwarming van het klimaat af te geven.

 • Ook in Zoetermeer verandert het klimaat

  DSC08967bIn de maandelijkse ‘weerpraatjes’ melden we keer op keer bijzondere weerfeitjes die een relatie lijken te hebben met klimaatverandering. De zomers worden warmer, er valt meer neerslag en de koude winters blijven voorlopig nog uit.

 • December 2019 bracht mild weer

  DSC09964a wDe voorbije kerstmaand paste naadloos in het rijtje (veel) te warme maanden van 2019. In onze regio was alleen mei duidelijk te koud en november qua temperatuur ongeveer normaal.

 • November was vaak waterkoud

  DSC09954a wDe laatste herfstmaand was erg nat. Na een zachte start begon de temperatuur de weken erna geleidelijk te dalen en werd het een stuk kouder. Door de combinatie van kou, vochtigheid en wind voelden veel novemberdagen ‘waterkoud’ aan.

 • Oktober 2019 begon herfstachtig, eindigde stralend

  DSC09841a wDe voorbije wijnmaand kende dus twee gezichten. Tot aan de laatste week heersten depressies met veel regen, bewolking en zachte nachten. Maar het slot was zeer zonnig met juist koude nachten.

 • September 2019 eindigt met herfstdip

  DSC09840a wHet grootste deel van de voorbije maand hadden we rustig en zonnig weer waarbij het s‘ nachts vaak flink afkoelde. Maar de laatste week sloeg de herfst toe met veel bewolking en overvloedige regen. Dat was weer even wennen na de mooie (top)zomer die we dit jaar hadden.

 • Warme augustus zet kroon op nieuwe topzomer

  IMG 1320a wOok de 3e zomermaand blonk uit in warmte en zon. Juni en juli en waren ook al (zeer) warm en zonnig; gedrieën scoorden ze zelfs een plek in de 5 van warmste zomers sinds 1901. De zomer van vorig jaar staat fier bovenaan in dat lijstje.

 • Juli 2019 zindert naar ongekende hitte

  IMG 1286a wWat een extreme weermaand was juli! Nadat afgelopen juni gemiddeld de warmste was die ooit is gemeten, zorgde de voorbije juli voor bizar hoge maximumtemperaturen. Op de dag dat in Nederland voor het eerst in de geschiedenis 40 graden werd gemeten piekte het kwik in onze stad naar ruim 37 graden.

 • Juni 2019 haalt uit met warmterecord

  DSC09518a wEn opnieuw kenden we een heel bijzondere weermaand. Niet eerder is namelijk de maand juni zó warm geweest sinds de officiële meetreeks in 1901 begon. Vooral de laatste tien dagen droegen bij aan het hoogzomerse weer omdat de zon ook uitbundig scheen.

-goede doel-