20130913-1434

De Alchemist van Zoetermeer laat de geschiedenis van Zoetermeer weer tot leven komen! Tijdens het Historisch Festival op 28 en 29 september zal deze jeugdmusical van Storytellers zeven keer gespeeld worden op het drijvende podium in de Dobbeplas.

De nieuwe jeugdmusical ‘De Alchemist van Zoetermeer’ is gebaseerd op de waargebeurde en wonderlijke geschiedenis van de baron van Syberg, die daadwerkelijk in de Dorpsstraat gewoond heeft. De musical, geschreven door Tjeerd de Haas en Sebastiaan Smits, wordt gespeeld door 25 jeugdige Zoetermeerse musicaltalenten.

20130913-1448In 1731 vestigde zich in de Dorpsstraat ene Baron van Syberg. Deze geheimzinnige Duitse baron verklaarde een begaafd alchemist te zijn die lood in goud kon veranderen. De baron geeft grootse feesten, wekt de burgers van Zoetermeer door soms 's nachts met de fanfare door de Dorpsstraat te paraderen en belooft ze letterlijk gouden straten. Maar terwijl iedereen de baron maar geld leent en eten en meubels levert, vertrouwen Antje en haar broer Jacob het helemaal niet. Samen met hun vrienden gaan ze op onderzoek uit. Weten zij de baron te ontmaskeren?

De kleurrijke en flamboyante figuur van de Alchemist wordt gespeeld door Kevin van der Leeuw, bekend van vele toneel- en musicalproducties in Zoetermeer en daarbuiten. Hij speelde al in 30 verschillende toneel en musical voorstellingen, waaronder, in Zoetermeer, Cyrano, Scarlet Pimpernel, Oliver, De Vliegende Hollander, Macbeth , Blood Brothers etc. Kevin volgde een zangopleiding, Complete Vocal Technique,  om van zijn hobby zijn werk kunnen maken. Als hij niet in een theaterproductie speel geeft hij zang en spel lessen bij oa. Cadenza Theateropleidingen. 

Kevin: “Het is erg leuk om de Baron te spelen! Ik krijg van het creatieve team veel mogelijkheden en vrijheid om te spelen met het personage en het zo eigen te maken. Het project is vooral leuk omdat het met jongeren is. Daar waar het bij andere producties soms voelt als ‘werk’, krijg je door de kinderen juist enthousiasme en energie.”

20130913-1451
De 'wijn van Soetermeer' vloeit rijkelijk tijdens de voorstelling!
Baron van Syberg is een flamboyant karakter, die iedereen inpakt met zijn vertoon van luxe en gladde praatjes. Maar tegelijk is hij een geniepige oplichter die iedereen geld afhandig maakt en volledig op de pof leeft. Kevin vindt het wel leuk om eens een keer de ‘Bad guy’ te spelen, heerlijk toch om schaamteloos iedereen te kunnen oplichten!

Kevin:”Of ik iets herken...Daar moest ik even over denken haha. Maar de baron houdt van luxe en een goed feestje op z'n tijd. Daar herken ik mijzelf wel in.  Ik houd van gezelligheid , lekker eten en drinken, goed gezelschap.  Verder is hij nogal sluw en een oplichter, wat dat betreft zijn er weinig overeenkomsten.”

Dat de baron een historische figuur is geeft de rol nog wat extra inhoud, Kevin heeft ook wel vooronderzoek gedaan en opgezocht wat voor persoon de baron eigenlijk was. “Het is vooral een extra betekenis omdat het gespeeld wordt op het Zoetermeers Historisch Festival. En ik als Zoetermeerders vind het leuk om voor ‘eigen publiek’ te spelen met enthousiaste talentvolle jongeren, zoals ik zelf ook ooit begonnen ben.”

De Alchemist van Zoetermeer wordt tijdens het festivalweekend zeven keer gespeeld en alle voorstellingen zijn gratis toegankelijk.

-advertenties-

-goede doel-