MOOI1

Januari 2014

speelmeer1 - site1

Speelmeer ijskoud de beste

'Speelmeer ijskoud de beste', georganiseerd door Stichting MOOI! in samenwerking met de gemeente, laat ruim 600 kinderen in de Kerstvakantie genieten van heel veel spel, sport en fun! Sporthal De Veur bruist van de activiteiten, begeleidt door beroepskrachten, stagiaires, MaS stagiaires, vrijwilligers, leidsters en EHBO medewerkers. Anneke Janse, kinderwerker bij MOOI begeleidt de MaS stagiaires. Zij ziet hoe de jongeren in hun rol groeien. "Ze komen wat verlegen binnen en vragen wat ze moeten doen, maar als de kinderen binnenkomen, lijkt het wel alsof ze dit al tijden doen. Ze nodigen de kinderen uit om mee te doen en vanaf daar gaat het vanzelf."

rolmodellen WP 000350

Rolmodellen in de wijk

Het jongerenwerk en opbouwwerk van MOOI hebben rond de jaarwisseling het project 'rolmodellen in de wijk' ondersteund. Jongeren-rolmodellen, vrijwilligers en bewoners gingen rond de jaarwisseling de straat op om in gesprek te gaan met andere jongeren en bewoners over veiligheid en het afsteken van vuurwerk.

Oud en jong zingen samen

Eén van de doelstellingen van Brede School Zoetermeer en Stichting MOOI is het leggen van verbindingen tussen de verschillende doelgroepen binnen een wijk. In een unieke nieuwjaarsreceptie werden kinderen van de kinderopvang en ouderen uit het woningcomplex aan de Petuniatuin bij elkaar gebracht om samen te zingen.

 

 Februari 2014

Jongerencoach geeft stagiair een kans

Jongerencoach MOOI start een samenwerking met een autoschadeherstelbedrijf om een stagiair de kans te geven zijn opleiding af te maken. De jongerencoach Jeroen ondersteunt jongeren die vastlopen met bijvoorbeeld hun school. “Zoals ik de jongeren aanspoor om door te zetten en te herhalen dat de aanhouder wint, zo sta ik er zelf ook in”, aldus Jeroen.

  Foto MOOI en B B Repair 14-02-2014 Rob Verbunt MG 0129
buurtboom thumb 2899  newsItem

Tweede bijeenkomst project Buurtboom

Suzanne Luyken, jongerenwerker bij Stichting MOOI begeleidde de tweede bijeenkomst van het project Buurtboom. Buurtboom is gericht op het opleiden en ondersteunen van buurtbewoners, de nadruk lag in de bijeenkomst op communicatie. Juist de communicatie tussen mensen die met elkaar in de wijk wonen is doorslaggevend voor de leefbaarheid.

Opbouwwerk MOOI verbindt

Opbouwwerk MOOI verbindt Middin en Buurtforum in het project ‘Mensen maken de wijk’. Cliënten van Middin hebben samen met hun begeleiders een bezoek gebracht aan actieve bewoners van de Klaproostuin en de Madelieventuin. Samen met buurtforum De Bloementuinen werd gekeken hoe zij de bewoners kunnen helpen bij het onderhoud van de buurtboomgaard.

 

Maart 2014

Supporter van Schoon

De Landelijke Opschoondag in Buytenwegh startte met een optreden van Brassband OBC van Stichting MOOI. De band trok al snel de aandacht van de bewoners, overal gingen de deuren en ramen open en kwamen bewoners op de muziek af! Rond de Anna Blamanhove kwamen buurtbewoners samen om het zwerfvuil in de straat aan te pakken.

20140329-13268-1
 20140329-13234  20140329-13248 20140329-13241 20140329-13250 

Samen werken aan informele zorg

In Zoetermeer werken maatschappelijke organisaties onder de naam ‘Netwerk Informele Zorg, Hulp & Ondersteuning’, samen aan het oplossen van vraagstukken in de vrijwillige zorg. Onder andere Vip, MOOI, en de Klussendienst stemmen vraag en aanbod op elkaar af. Tijdens het overleg van NIZ, bezocht wethouder Klaasjan de Jong de vergadering. Hij is blij verrast dat de partners elkaar gevonden hebben en elkaar versterken.

Experimentele pilot voor vrijwilligers

Vip voor vrijwilligers en bedrijvengebouw 4MKB Center in Zoetermeer lanceren een bijzondere pilot. 4MKB installeert bij de ontvangstbalie namelijk een klein team van vrijwilligers met daarbij een onbezoldigd werkende vrijwilligerscoördinator. De vrijwilligers evenals de coördinator zijn via Vip, hét punt voor vrijwilligerswerk in de stad, aangebracht. Vrijwilligerscoördinator Marijke Puijk vertelt dat het hier niet gaat om baanverdringing: “De betrokkenen weten dat er geen omzetting naar een betaalde baan zal plaatsvinden, maar vinden dat het werken met de zelfstandig ondernemers die in het pand werken, leerzaam is en inspirerend werkt.”

NIZ 1 MG 0350 Rob Verbunt 20141208-35537

 

20140321-12560

 

20140321-12551

Zoetermeer in actie voor NL Doet!

Op 19 en 20 maart 2014 bezochten de medewerkers van Vip voor vrijwilligers verschillende organisaties waar klussen voor NLdoet werden uitgevoerd. Stichting MOOI! verzorgde vele activiteiten rond de klussen die opgeknapt werden. Wethouder Haan kwam helpen bij het klussen in Buytenwegh, waar potten werden versierd om de straat op te fleuren.

 

 Film: Ben Verbeek

 

 logo kleur MOOI verbindt mensen1

 

 Foto's: Zoetermeer Actief en Rob Verbunt, fotocollage van André Bijkerk.

 MOOI1

 

MOOIkwartaal2

April 2014

20140401-13371

Buurtbemiddeling Zoetermeer 'Erkende organisatie'

Het project Buurtbemiddeling van Stichting MOOI heeft uit handen van Burgemeester Aptroot, het CCV-certificaat voor 'Erkende Buurtbemiddelingsorganisatie' in ontvangst genomen. Projectcoördinator Mariëtte Knoop: “Vertrouwen is het sleutelwoord. De vrijwilligers nemen iedereen serieus en houden hun eigen mening voor zich. Ze zijn er om de buren te helpen weer goed in contact met elkaar te komen”.

WK MOOI - Gem - Jong - DWO door Rob Verbunt - met naam MG 1568 old is cool

Startbijeenkomst MOOI WK, We gaan de wedstrijd winnen!

Jeugdwerk MOOI nodigde partners uit op weg naar een feestelijk en veilig WK. Samen voerden de jeugd- en opbouwwerkers, gemeenteambtenaren en vrijwilligers rondetafelgesprekken over een wenselijk en feestelijk verloop van het komend WK. Zo kunnen tieners en jongeren zich inschrijven voor een Stedelijk voetbaltoernooi wat in juni zal starten bij DWO in het Westerpark.

Old is vet Cool in Palenstein

Ouderenkoor De Paradijsvogels rapt met jongeren uit Palenstein geheel eigen bewerkingen van bekende liedjes van toen en nu. De ouderen en jongeren maakten daarin via de muziek kennis met elkaars leefwereld. Een project als Old = Cool! overbrugt de afstand en laat zien hoe waardevol een goede relatie tussen alle generaties kan zijn.

 Mei 2014

straatvoetbaldag

Nationale Straatvoetbaldag

Op maandag 5 mei vond voor het eerst in Zoetermeer de Nationale Straatvoetbaldag plaats. De gemeente Zoetermeer, stichting MOOI, Fithealth Palenstein en buurtbewoners sloegen de handen ineen om dit evenement in goede banen te leiden. Maar liefst 300 mensen bezochten het evenement dat werd afgesloten met een onderlinge sportieve partij tussen Stichting MOOI! en de Gemeente Zoetermeer.

prikbord  JAZ pizza bijeenkomst 

Korte Klussen op het VIP prikbord

Een klusje doen in iemands tuin? Boodschappen doen of medicijnen halen voor wie minder mobiel is? Een koffiepraatje maken bij een buur, een PC nakijken, TV zenders instellen of iemand een lift naar de huisarts geven? Je aanbod is van harte welkom en in een handomdraai geplaatst via het nieuwe online prikbord van Vip voor vrijwilligers.

MOOI en JAZ houden pizzabijeenkomst

Jongeren Ambassadeurs van Zoetermeer praten over vrijwilligerswerk tijdens gezamenlijke maaltijd met de jongerenwerkers van Stichting MOOI. "Wat is het eigenlijk?" en "wat krijg je ervoor terug?" waren vragen die aan bod kwamen.

 

Juni 2014

WK toernooi 'We gaan de wedstrijd winnen!'

Zaterdag 14 juni, een dag na de grote overwinning van Oranje op het Spaanse team, was het de beurt aan Zoetermeer om de aftrap te doen van het WK- project ‘We gaan de wedstrijd winnen.’ Stichting MOOI, Stichting JONG, combinatiefunctionarissen van de gemeente Zoetermeer, SV DWO en 25 vrijwilligers, verzorgden voor honderden kinderen, jongeren en ouders, een gevarieerd programma met voetbal als hoofdgerecht. 24 teams streden om de winst en meer dan 50 kinderen en tieners namen deel aan de clinic van Feijenoord-beroemdheid Ruben Schaken.

143

Nationale Straatspeeldag

In Zoetermeer organiseert Stichting MOOI in samenwerking met diverse partners in de wijken Buytenwegh, Palenstein en Seghwaert, een groot feest voor de kinderen in de buitenspeeltuin Tipituin in Palenstein. De kinderen deden mee aan sport en spel onder leiding van de sportbuurtcoach. Ook in Seghwaert en Buytenwegh waren veel kinderen op straat te vinden die meededen aan de activiteiten van Stichting MOOI en Brede School.

VIP Zoetermeer vernieuwd!

Het VIP was enkele dagen gesloten in verband met een verbouwing, maar op 20 juni opende wethouder Vugs het geheel vernieuwde VIP. De sleuteltaart werd aangesneden en viel goed in de smaak!

 speelnatuur spelen 7  verbouwing vip

 

Foto's: Zoetermeer Actief en Rob Verbunt, fotocollage van André Bijkerk.

 logo kleur MOOI verbindt mensen1

 

 MOOIkwartaal2

 

MOOIkwartaal3

Juli 2014

speelmeerpaspoort

Eerste SpeelmeerPaspoort uitgereikt!

Speelmeer bestaat dit jaar 15 jaar en al die tijd organiseren ze in Zoetermeer heel veel activiteiten en de leukste dagjes uit voor de Zoetermeerse jeugd. Wethouder Mariëtte van Leeuwen en Jolanda Letterie, regiomanager MOOI! Zoetermeer, zorgden ervoor dat de nieuwe paspoorten tevoorschijn kwamen! De paspoorten werden meteen uitgedeeld aan de aanwezige kinderen, die met het paspoort de hele zomervakantie toegang hebben tot vele activiteiten.

jongerenraad bwegh samen zingen brede school

MOOI initieert jongerenraad in Buytenwegh

Jongerenwerkers Early Leyting en Rachid Amaouch installeerden deze maand een jongerenraad voor de wijk Buytenwegh. De raad - nu nog voornamelijk bestaande uit jongens- zijn bezoekers van de activiteiten van MOOI in de wijk. Vanuit de wens om een goede en leefbare buurt te hebben voor jong en oud gaan de jongeren zich inzetten voor activiteiten in de wijk, de verdraagzaamheid tussen jong en oud vergroten en willen zij proberen op een positieve manier in het nieuws komen.

Zingen, haken en Loomen met ouderen in Seghwaert

Muzikale jaarafsluiting van het schooljaar brengt jong en oud samen. Deze activiteit is begonnen naar aanleiding van een vraag van BSO het Zwanennest richting de Brede School Coördinator van MOOI, om kinderen meer in contact te brengen met ouderen. Eén keer per maand zingen de kinderen van de BSO nu samen met ouderen van het woningencomplex aan de Petuniatuin en bewoners van de Herbergier, een groot succes! In de zomervakantie ligt het zingen even stil maar gaan de kinderen de ouderen leren loomen en op hun beurt leren de ouderen aan de kinderen hoe zij stokjes moeten haken.

 

 Augustus 2014

 speelmeer zomer

Speelmeer sluit zomervakantie af

De laatste week van de zomervakantie is het iedere dag feest bij Speelmeer! Al 15 jaar lang is Speelmeer van Stichting MOOI! in De Veur de afsluiting van de vakantie: een hele week sporten en spelen. Speelmeer wordt mogelijk gemaakt door heel veel vrijwilligers die zich met hart en ziel inzetten om de kinderen een prachtige dag te geven. Ruim 70 vrijwilligers leiden elke dag alles in goede banen en zorgen ervoor dat alles op rolletjes loopt. Elke vrijwilliger heeft zo zijn eigen specialiteit, waar hij ook zoveel mogelijk voor ingezet wordt. Een voetbalspecialist is begeleider van sportactiviteiten, terwijl de crea afdeling wordt gerund door creatieve vrijwilligers.

brede school natuursprong mooi verhuist

Spelen tot je groen ziet!

Brede School organiseert in augustus de activiteit Natuursprong voor kinderen van groep 5,6,7. Natuursprong is samen met echte sporttrainers spelen en bewegen in de natuur. In het speelbos kun je hutten bouwen, spannende kruip-door-sluip-door paadjes maken, of dammetjes maken met water, zand en takken.

Het Centraal Bureau van Stichting MOOI Zoetermeer verhuist

Het Centraal Bureau van Stichting MOOI in Zoetermeer verhuist dit najaar van de Plesmanstraat 5 naar de Willem van Cleeflaan 1005a in de wijk Palenstein. Het nieuwe onderkomen, op de begane grond van de Willem van Cleeflaan, wordt in gereedheid gebracht door de Klussendienst van Stichting MOOI. De Klussendienst is een nieuw project waarbij jongeren zonder dagbesteding worden toegeleid naar werk of school.

 

 Kinderen van de kidzclup  in Rokkeveen doen mee aan een buitenactiviteit en
zoeken kastanjes in de buurt onder leiding van jongerenwerker Iris Janse.

 

September 2014

Palenstein, daar zit muziek in!

Op zaterdag 13 september 2014 was het voor de 14e keer feest in Palenstein. De dag is georganiseerd voor en door bewoners van Palenstein en wordt ondersteund door vele organisaties in de wijk. In en rondom het Castellum kon je terecht bij de kramenmarkt, een informatiemarkt en het schoolplein was omgedoopt tot kinderplein met veel activiteiten voor de kinderen en in de loop van de middag liepen steeds meer kinderen geschminkt en met zelfgemaakte loom armbandjes rond. Sportievelingen konden voetballen op het veld of terecht in de sportzaal in het Castellum en op het Richard Krajicek Foundation playground.

 DvP

Jolanda Letterie van MOOI! samen met Dinie Eckhart en haar man, twee vrijwilligers die zich vol inzetten om de Dag van Palenstein tot een groot feest te maken!

DSC 2612  20140913-27748  20140913-27995  dsc 3019 

 

web-sheet-zorgvrijwilliger- MG 0216.jpg 20140919-28191

De week van de zorgvrijwilliger

Vip voor vrijwilligers besteed deze maand extra aandacht aan zorgvrijwilligers, met workshops, informatie en begeleiding. De zorg voor een geliefde of naaste valt niet altijd mee. Een moment voor jezelf is voor mantelzorgers heel welkom. Om op adem te komen en iets voor zichzelf te doen. Om deze mantelzorgers voor een paar uur per week te ontlasten werft Vip 'zorgvrijwilligers.' In de week van de zorgvrijwilliger is er extra aandacht voor deze werving.

Start Week tegen eenzaamheid

Eenzaamheid is voor iedereen anders. Het is vaak een verborgen en onopvallend probleem, maar wel één die grote invloed heeft op het leven van mensen. Mensen die zich eenzaam voelen zijn vaak ook minder gelukkig en krijgen eerder gezondheidsklachten.

19 september opende wethouder Isabelle Vugs in het Stadsmuseum de Week tegen eenzaamheid. Het complete programma stond in het boekje ‘kom erbij en doe mee!’ dat de wethouder uitreikte aan drie belangrijke partners in de strijd tegen eenzaamheid: Mirjam van Bijnen van Piëzo, Jolanda Letterie van Stichting Mooi! en Germien la Grand van Palet Welzijn.

voetbalcomp

Voetbalcompetitie Palenstein van start

Het succes-evenement van Stichting MOOI en gemeente Zoetermeer krijgt vervolg in het seizoen 2014/2015. De samenwerking tussen Hammadi el Haddar (MOOI) en Johan Huurman (buurtsportcoach Palenstein) leidt er ditmaal toe dat bij de startende competitie ook basisschooljeugd deelneemt. De kracht in sport en jeugdwerk ligt volgens Hammadi en Johan bij rolmodellen uit de eigen doelgroep, hier wordt dan ook extra aandacht aan besteed.

 

Foto's: Zoetermeer Actief en Rob Verbunt, fotocollage van André Bijkerk.

 

 logo kleur MOOI verbindt mensen1

 

 MOOIkwartaal3

 

MOOIkwartaal4

Oktober 2014

Halloween  1146 door rob verbunt

Spannende Halloween feesten!

Halloween werd ook dit jaar weer volop gevierd in Zoetermeer! In Palenstein sloegen wijkbewoners de handen ineen om met ondersteuning van Middin, Palenstein Samen en Stichting MOOI een spannend Halloweenfeest te organiseren met verkleedpartijen, de griezeltocht, een griezelkelder met elektrische stoel, een zielenverzamelaar, een kerkhof, een toverketel en een mummie in een kist. De angstaanjagende avond werd afgesloten met een kinderdisco.

Ook tijdens Speelmeer griezelden ruim 900 kinderen van het Halloween feest. Voor Halloween waren er speciale extra griezelige attracties, zoals het donkere spookhuis vol met griezels en enge figuren. De echte durfals lieten zich natuurlijk niet kennen, maar spannend was het wel! Wie wat rustiger wou griezelen kon aanschuiven bij een van de vele workshops en bijvoorbeeld een lief spookje van wol maken, of een engerd van strijkkralen.

halloweenpalenstein2 - kopiehalloweenpalenstein3 - kopiespeelmeer1 - kopiespeelmeer2 - kopie

 budgetkring kinderforum oh

MOOI start Budgetkring in Zoetermeer

Een leuker leven met een smalle beurs met hulp van de Budgetkring. De crisis heeft de afgelopen jaren hard ingegrepen in het leven van veel mensen. Steeds meer mensen moeten met minder geld het huishouden draaiende houden. Een zware opgave, want hoe lukt het met minder budget toch een leuk leven te leiden? In een Budgetkring ga je hiermee concreet aan de slag. Stichting MOOI startte in Zoetermeer met twee groepen.

Kinderbuurtforum Oosterheem

Dit najaar organiseerde Stichting MOOI (consulent welzijn en Brede School) samen met Perron 28 het eerste kinderbuurtforum in de wijk. Het eerste kinderbuurtforum mag een feest gaan organiseren voor kinderen in de wijk Oosterheem. Onder begeleiding van medewerkers van Perron 28 gaan de kinderen samen koken en eten. Daarbij leren zij hoe ze activiteiten kunnen organiseren.

De Scorende Jongens voetballen nu ook in Zoetermeer! De Club Scorende Jongens heeft geen contributie en heeft als doel mensen te verbinden met voetbal als middel en plezier als uitgangspunt. De MaS stagiares hielpen bij de voetballessen en filmden hun activiteiten.
Film verzorgd door Theo Loomans Filmgroep Zoetermeer.

 

 November 2014

vip speld winnaars

Winnaars Vrijwilligersprijzen, Vip Spelden 2014

In een overvolle foyer in het Zoetermeerse Stadstheater werden de jaarlijkse Vrijwilligersprijzen en Vip Spelden uitgereikt. De uitreiking, die in handen was van Jolanda Letterie (MOOI) en wethouder Isabelle Vugs, verliep in een bijzonder feestelijke sfeer.

De gemeentelijke Vrijwilligersprijzen werden uitgereikt aan organisaties die zich het afgelopen jaar op bijzondere wijze hebben ingespannen voor hun vrijwilligers. Hierna kregen vier individuele vrijwilligers die genomineerd waren voor een zilveren Vip Speld de zilveren onderscheiding opgespeld: Jan de Vries (Schuldhulpmaatje), Raimond Pouw (Kledingbank Meve!) en El Verhoeff (STAK) en Lies Hoogland voor haar verdienste bij Groei & Bloei.

20141103-32430 MOOI van Cleeflaan 28-11-14 IMG 9762

JIP is jarig

Hét gezicht van het JIP (jongeren Informatie Punt) zijn de jongerenadviseurs Sefton en Mai die jongeren en hun ouders van allerhande info voorzien. Het 20 jarig bestaan van JIP werd gevierd met de samenwerkingspartners, een gemengd gezelschap van jeugdinstellingen, schoolagenten, welzijnswerkers en ondernemers. Voor de jarige JIP geen bloemen en snoep, maar voedsel voor de voedselbank. Een mooi gebaar van het informatiepunt dat graag midden in de samenleving staat.

Jongeren vieren Vrijwilligersfeest

Tijdens de Zoetermeerse vrijwilligersdag 2014 was er speciale aandacht voor de jonge vrijwilliger. Waar vrijwilligers op de dag allerlei verwen-workshops konden doen via Vip, was er naast het feest in het Wapen van Zoetermeer ook een jongeren editie op de middag en avond.

Jonge vrijwilligers konden met een vriend of vriendin, vrijdag inlopen aan de Willem van Cleeflaan 1005a i Palenstein, de nieuwe huisvesting van MOOI. voor workshops zoals rapping, smoothies maken, Kickboksen, visagie of modelleren bij een photoshoot.

 

December 2014

 

Project ‘Buurtvaders’ van start

Deze maand is in de wijk Buytenwegh het project ‘Buurtvaders’ van start gegaan. Binnen dit project, uitgevoerd door Stichting MOOI en betrokken vaders uit de wijk, wordt wekelijks gewandeld langs de plaatsen waar de jeugd zich ophoudt. De Buurtvaders zijn niet alleen vrijwilligers die aan buurtpreventie doen, maar ook vaders en rolmodellen. De kracht van dit project is het kennen en gekend zijn.

buurtvaders rob verbunt

20141229-38528

Buurtvaders, WAS en rolmodellen houden de buurt in de gaten tijdens Oud en Nieuw in Buytenwegh

20141229-38530

De jongeren rolmodellen gaan ook op pad in de Oudejaarsnacht.

 

 Logo zosamen 20141211-35729

ZoSamen netwerkcoach

De netwerkcoach is een vrijwilliger die mantelzorgers en degene voor wie zij zorgen, ondersteunt bij het opbouwen en uitbreiden van het eigen sociale netwerk. Ook alleenstaanden komen in aanmerking. De netwerkcoach doet dit vanuit ZoSamen, het centrale Zoetermeerse loket voor mantelzorgers en vrijwilligers.

Met kerst deelden de vrijwilligers van ZoSamen kerststerren uit in het Stadshart, 'Eentje voor u en eentje voor iemand van wie u onlangs een helpende hand kreeg' zo luidde de boodschap.

Goede resultaten Zakgeldproject

Het Zakgeldproject in de wijk Buytenwegh de Leyens is nu al een paar maanden bezig en de jongeren hebben in die tijd al veel werk verricht. Het project houdt in dat de doelgroep - tieners en jongeren die via hun eigen netwerk of mogelijkheden lastig aan zakgeld komen - middels het opgeruimd houden van de wijk, een zakcentje verdient. Het project is een samenwerking van Stichting MOOI! met de StadsMarshall en woningcorporaties Vidomes, De Goede Woning en Vestia. De woningcorporaties zorgen voor de klussen, Stichting MOOI! begeleidt de jongeren bij het werk. De jongeren ruimen bijvoorbeeld de tuin op bij mensen die daartoe zelf, lichamelijk of psychisch, niet meer in staat zijn.

open huis Busken Huethove 17-12-14 MG 1880

open huis Busken Huethove 17-12-14 MG 1887

Open Huis Busken Huethove 63

Op 17 december werd het buurthuis aan de Busken Huethove 63 in Buytenwegh officieel geopend. Jolanda Letterie, regiomanager van Stichting MOOI! sprak de openingswoorden in het buurthuis waar buurtbewoners elkaar kunnen ontmoeten.

 

 

Foto's: Zoetermeer Actief en Rob Verbunt, fotocollage van André Bijkerk.

 

 logo kleur MOOI verbindt mensen1

 MOOIkwartaal4

 

-advertenties-

-goede doel-