4mkb Bredewater 16 ZoetermeerDit jaar lanceren Vip voor vrijwilligers en bedrijvengebouw 4MKB Center in Zoetermeer een bijzondere pilot. 4MKB installeert bij de ontvangstbalie namelijk een klein team van vrijwilligers met daarbij een onbezoldigd werkende vrijwilligerscoördinator. De vrijwilligers evenals de coördinator zijn via Vip, hét punt voor vrijwilligerswerk in de stad, bij 4MKB Center terecht gekomen.

Meedenken

Beide partijen hebben sinds enkele jaren contact met elkaar in het kader van Maatschappelijk betrokken ondernemen. “Vip heeft goede contacten met onze ondernemers en nu en dan huren zij een ruimte voor deskundigheidsbevordering, uitreiking van vrijwilligersonderscheidingen of bijvoorbeeld een netwerk-ontbijt”, zegt Patrick Bennink, samen met compagnon Remko Batelaan, verhuurder van de bedrijfsruimtes in het 4MKB Center. “We denken graag met elkaar mee en komen elkaar waar mogelijk tegemoet.”

Baanverdringing

‘Vrijwilligers vind je in Maatschappelijke organisaties’ is het heersende beeld. Het inzetten van vrijwilligers in een omgeving van commerciëlen wordt gezien als baanverdringing en oneigenlijk gebruik van formatie. Hoe kan deze pilot doorgang hebben gevonden? “Wij zijn geen pand-eigenaren maar verhuren de ruimtes. De faciliteiten die wij bieden zijn op het punt van een bemande ontvangstbalie niet begroot, niet doorberekend of anderszins. Met andere woorden er is nooit formatie aan de orde geweest voor een baliefunctie. Het is dus in elk geval geen vacature voor betaald werk die plotseling door vrijwilligers zou moeten worden opgevuld”, zegt Patrick. “Tot er vanuit beroepsopleidingen stagiaires solliciteerden naar een plek achter de balie. Pas toen kreeg die plek gestalte en daarmee kwam ook het idee voor een leerwerk-plek voor vrijwilligers. Een plek voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, die graag in het dynamische ondernemersklimaat hier hun rentree maken.”

Best lopende vacature

Dat ze dat graag doen, onderschrijft Vip voor vrijwilligerscoördinator Marijke Puijk in een reactie. “De vacature loopt het beste van alle vacatures die we uit hebben staan. De mensen die reageren voelen zich geenszins op een oneigenlijke manier ingezet. De betrokkenen weten dat er geen omzetting naar een betaalde baan zal plaatsvinden maar vinden dat het werken met de zelfstandig ondernemers die in het pand werken, leerzaam is en inspirerend werkt.”

Investeren

Is dat alles wat zij ervoor terugkrijgen? Patrick: “Wij beschikken over een interne coach en over een maatschappelijk werker als vertrouwenspersoon. Die zijn professioneel geschoold en kosteloos beschikbaar voor de vrijwilligers. Evenzo nemen wij het vrijwilligersteam mee in alle vormen van deskundigheidsbevordering die we aanbieden. Het is een kwestie van investeren. Je krijgt iets en je geeft iets terug. Onze begeleiding kan tegen een stootje dus de afstand tot de arbeidsmarkt van individuele vrijwilligers mag flink zijn.”

Grijs gebied

De partners zijn zich ervan bewust dat de samenwerking op dit punt vragen oproept uit het veld. In de huidige participatiemaatschappij zal het grijze gebied van vrijwilligerswerk voor (semi-)commerciëlen groter worden. Om de uitdaging aan te gaan en hierop een integer beleid te ontwikkelen, vindt Marijke het een beweging die bij Vip thuishoort. De resultaten worden in 2015 geëvalueerd.

Reageren?

Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of tweet naar @VrijwilligR.

Bellen met 4mkb (079 – 341 44 18) of het centrum bezoeken kan natuurlijk ook.

Kijk op www.4mkb.net

 

Foto: Rob Verbunt

-advertenties-

-goede doel-