4ekwartaal zmalogo vierkant klaar Een faillissement, vluchtelingen die tijdelijk crisisopvang krijgen, de komst van Sinterklaas en zijn Pieten en nog veel meer nieuws. Dit is het Zoetermeer actief jaaroverzicht 2015, het vierde en alweer laatste kwartaal.

De links in dit jaaroverzicht verwijzen naar het artikel, waar vaak extra foto's, informatie en filmpjes te zien zijn.

 

 

OKTOBER


5 oktober was het officieel, de Zoetermeerse wildwaterattractie Dutch Water Dreams was failliet verklaard. Het bedrijf kwam in de problemen doordat de indoor surfbaan Flowrider door roest moest sluiten. Deze sluiting kostte handen vol geld omdat er geen inkomsten meer waren. De curator is nu hard op zoek naar een koper om het bedrijf nog te kunnen redden.

Ook nam de Zoetermeerse gemeenteraad in oktober afscheid van mevrouw drs. J.W. Groeneveld. Jakobien nam na vijf jaar ontslag als raadslid en fractievoorzitter van Groenlinks. Het raadswerk was namelijk niet meer te combineren met haar nieuwe baan in Utrecht. In verband met haar vertrek heeft de raad de heer J. (Jordy) Boerboom dezelfde avond geïnstalleerd als gemeenteraadslid voor GroenLinks. Het voorzitterschap van de fractie ligt nu bij de heer M.W.M. (Marcel) van der Tol.

 

030 CopyrightFOTOFLEX.NL 05102015
Jacobien Groeneveld verlaat de Raad  Heropening Winkelcentrum Rokkeveen

 


In oktober werd de laatste steen in het trottoir van het opgeknapte Winkelcentrum Rokkeveen geplaatst, waar wethouder Rosier op terug blikte. Ruim een jaar hiervoor sloeg hij de eerste paal voor de uitbreiding van het winkelcentrum. Later op de dag werd het Winkelcentrum nóg een keer officieel geopend door Wethouder Mariëtte van Leeuwen, die gelijk een kijkje nam bij de vele proeverijen in het centrum. Klanten konden mee doen aan winacties op het centrale plein in het Winkelcentrum en snuffelden rond in de duizenden boeken van de tweedehands boekenmarkt.

Vluchtelingen naar Zoetermeer
Natuurlijk was er ook veel nieuws over vluchtelingen in oktober. Het aantal vluchtelingen dat naar Nederland komt is toegenomen. Gemeenten zijn door de staatssecretaris gevraagd om locaties voor kortdurende crisisopvang. Deze opvang is nodig wanneer door pieken in de vluchtelingenstroom de huidige noodopvangmogelijkheden geen ruimte meer bieden. De gemeente wilde daarom een locatie aanbieden voor de crisisopvang van vluchtelingen. De locatie was toen nog niet bekend. Wel was bekend dat het om maximaal 6 dagen en nachten zou gaan. Natuurlijk vonden er ook stadsgesprekken plaats.

 

     
 Burgemeester na stadsgesprek  Besluit uitgesteld Wethouder kijkt terug



Herfstvakantie, een mooi moment om lekker te zwemmen. Maar helaas kon dat deze vakantie niet. De gemeente gaf aan dat het Zweminstituut sinds 24 augustus 2015 alle zwemactiviteiten in De Veur en De Driesprong had overgenomen van de gemeente. Zij richten zich op betaalbare zwemlessen. Alle doelgroepen gaan in de vakantie gewoon door, wat goed is voor de leerlingen, maar minder leuk voor kinderen die hun diploma's al hebben. Er was dus geen zwempret in Zoetermeer afgelopen herfstvakantie.

Halloween een groeiend feest
De maand oktober sluiten we groots af met Halloween. De gehele laatste week van oktober stond in het teken hiervan, met muziek, film, literatuur, toneel, tentoonstellingen, workshops en nog veel meer. Dit jaar werd het Stadshart ook overspoeld door angstaanjagende taferelen en een prachtige parade tijdens de afsluiting van het 7e Thrillerfestival. De toeschouwers kwamen uit alle windrichtingen, om dit succesvolle en opzienbarende spektakel van dichtbij mee te maken en om soms ook even te shoppen tijdens de “Special Discount” uren. Want voor zo’n thrillerspektakel kom je natuurlijk naar Zoetermeer!

 

DSC_4276.JPG DSC_4228.JPG
Halloween 2015 Parade Twee duiveltjes

 

NOVEMBER

Ruim 700 vogeltjes werden in het water gelaten in de vaart achter de Dorpsstraat. Deze houten ‘Jinotega’ beestjes werden in de Wereldwinkel, de Bibliotheek en boekhandel Sylvester verkocht om geld in te zamelen voor de zustergemeente Jinotega, een gemeente in Nicaragua. Deze vogel is het symbool van Nicaragua en van de Zoetermeerse stichting Vrienden van Jinotega. De opbrengst van dit evenement ging voor 100% naar Jinotega en wordt daar gebruikt voor verbetering van het basisonderwijs, versterking van het beroepsonderwijs en bevordering van de economie. De opbrengst van deze actie werd door de gemeente nog verdubbeld. En dit bedrag werd nog eens verdubbeld door de minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking.

 

20151031 69927 20151101 69967
 Vogeltjesrace   vogeltjesrace video
Utopolis heet nu Cameo



Na 10 jaar te gast te zijn geweest in bioscoop Utopolis betrok Filmhuis Zoetermeer zondag 1 november zijn nieuwe locatie, de Kleine Zaal van het Stadstheater. En het Filmhuis krijgt een nieuwe naam: Cameo. Tijdens de eerste filmvoorstelling op zondag 1 november maakten Luus Veeken en wethouder van cultuur Robin Paalvast de nieuwe naam en het nieuwe logo bekend. Cameo is een filmterm en duidt op een kleine bijrol van een bekende persoon in een film. De bekendste hiervan is Alfred Hitchcock die in al zijn films even door het beeld loopt, of, dichter bij huis, Carry Slee. Cameo gaat iedere dinsdagavond een filmhuisfilm vertonen in de kleine zaal van het Stadstheater.

Ook in november was er genoeg nieuws over vluchtelingen. Na de staking van stemmen bij de extra raadsvergadering van dinsdag 2 november, heeft de gemeenteraad unaniem ingestemd met de 72 uur opvang van vluchtelingen. Door dit besluit lag er een aanbod aan het COA om vluchtelingen op te vangen. Dit kon voor 72 uur met een maximale verlenging van nog eens 72 uur. Het ging om 150 vluchtelingen die werden opgevangen. Ook werd de locatie bekend, sporthal De Veur werd aangewezen als tijdelijke crisisopvanglocatie. 19 november was het dan zo ver en kwamen er 150 vluchtelingen naar de Veur. Kinderopvang en zwemlessen gingen gewoon door in De Veur.

 

Vluchtelingen komen naar De Veur

 

Dan naar SnowWorld in het Buytenpark, over de verlenging van de derde baan. Maar dit ging nog niet zo makkelijk. Zo kwam het kwaliteitsteam op voor de waarden van planten en dieren en dienden daarnaast dertien hoofdbezwaren in tegen de gevolgde procedure. Of de baan verlengd mag worden ligt nu bij de Raad van State. Maar SnowWorld is niet verplicht hier op te wachten. Het Kwaliteitsteam heeft daarom zowel de directie van SnowWorld als het Zoetermeerse college van B&W enkele weken geleden om de garantie gevraagd dat voorlopig geen enkele stap verder wordt gedaan. Omdat daarop geen reactie is binnengekomen, heeft het Kwaliteitsteam de voorzitter van de Afdeling Bestuursrechtspraak gevraagd om een zogeheten voorlopige voorziening, in de vorm van de uitspraak dat SnowWorld niet tussendoor mag beginnen.

Historische intocht
November was de maand dat Sinterklaas de stad in kwam rijden. Voor het eerst sinds jaren kwamen de Sint en zijn Pieten aan bij molen De Hoop. Een historische gebeurtenis, want normaal gesproken werd zijn aankomst gevierd in het Stadshart. Dit jaar is er echter gekozen om de kindervriend het hele Zoetermeerse centrum te laten bezoeken. Van de molen, door de Dorpsstraat naar de ontvangst door de burgemeester op de Frankrijklaan in het Stadshart. Natuurlijk kwamen er veel kinderen op af die allemaal een glimp van de Sint wilden opvangen én natuurlijk iets lekkers.

 

SintMolen 9 DSC 4912
Sint in Dorp Unieke intocht Sinterklaas Sint in stadshart



De Vandalismemeter houdt jaarlijks bij hoeveel schade er is ontstaan door vandalisme. Het schadebedrag steeg van € 143.506,- in 2014 naar € 208.607,- in het eerste half jaar van 2015. De aanzienlijke stijging is vooral te zien in het schadebedrag aan gebouwen zoals scholen en sportaccommodaties. Het totaalbedrag van schade bij scholen is € 75.409,-. Dit heeft voornamelijk te maken met een aantal looddiefstallen en glasschade. Natuurlijk doet de gemeente zijn best dit te beperken, met behulp van bijvoorbeeld bewakingscamera's. De gemeente heeft helaas geen schade kunnen verhalen op de daders. 

Schaatsen in het Stadshart
Unicef, de gemeente Zoetermeer, Floravontuur Promotie Zoetermeer en het Stadshart hebben in november de handen ineengeslagen. Dat heeft er in geresulteerd dat er een kinderschaatsbaan aangelegd kon worden midden in het Stadshart en winkelcentrum van Zoetermeer. De opening van de schaatsbaan was 20 november, na het jaarlijkse ontsteken van de kerstverlichting en een muzikaal optreden van Rosanne de With. Niet alleen in november kon je genieten van de schaatsbaan, ook nu nog! De schaatsbaan is namelijk open tot en met 21 februari 2016.

 

Schaatsbaan UNICEF in Stadshart

 

December

Aan het begin van de winter praten over blauwalg lijkt wat misplaatst. Toch was het onderwerp van gesprek bij de lancering van een uniek project in onze stad. Het bedrijf LG Sonic gaat er voor zorgen dat wij en onze kinderen lekker en veilig kunnen zwemmen in het Noord Aa de komende zomers. De algen zorgen elk jaar voor onveilig zwemwater en gaan bestreden worden met geluidsgolven. Een nog nooit eerder vertoonde aanpak bij zwemwater, waar velen groot plezier aan zullen beleven als er gezwommen kan worden zonder risico op huiduitslag en maag- en darm klachten. Zie de video voor de officiële start en hoe de algen bestreden gaan worden.

 

Bestrijding van alg in het Noord Aa

 

 

Een stinkend goedje heeft mensen onwel gemaakt in de RandstadRail. Op Centrum West werden de perrons ontruimd en werden twee mensen in de ambulance nagekeken. Later bleek het te gaan om boterzuur, een vloeibaar zuur dat zeer sterk ruikt naar zweetsokken. Of het ging om een bewuste actie is onduidelijk. Boterzuur is zeer onprettig om in te ademen, maar geeft geen risico voor de gezondheid.

RoyWolters 3   RoyWolters 4 RoyWolters 6 
 Ontruiming Centrum West  Overleg tussen hulpverleners  Boterzuur wordt opgeruimd

Hennepkwekerij
Ook werd een hennepkwekerij ontdekt in Zoetermeer. Dit gebeurde op een wel heel bijzondere manier. Een getuige dacht namelijk dat 5 personen een inbraak wilden plegen, toen deze persoon zag dat zij een woning in wilde klimmen. De politie kwam ter plaatse en hoorde een voor hen bekend, zoemend geluid. De alarmbellen gingen rinkelen bij de politie en er bleek, zoals gedacht, een hennepkwekerij aanwezig te zijn in de woning. De bewoner is aangehouden en overgebracht naar het bureau voor verhoor.

Gelukkig ook nog leuk nieuws in December. Iedereen kent Super Mario natuurlijk wel, één van de bekendste én populairste personages in de geschiedenis van videogames. In 1985 verscheen Mario's eerste grote avontuur, Super Mario Bros. En inmiddels is hij niet meer weg te denken. Na 30 jaar bracht Super Mario dan ook een bezoekje aan verschillende plaatsen om fans te bedenken voor het vertrouwen en om zijn 30e verjaardag te vieren. Ook bracht hij een bezoekje aan Zoetermeer, bij de Media Markt. Niet alleen zijn verjaardag werd hier gevierd, maar ook de lancering van de game Super Mario Maker voor de Wii.

Brutale overval geldloper
Drie mannen hebben woensdagochtend 16 december een overval gepleegd bij Winkelcentrum Meerzicht. Met een wit bestelbusje werd de muur bij een pinautomaat aan de Middelwaard geramd. Het was een overval op een geldloper die de pinautomaat kwam bijvullen. Dit gebeurde aan de achterzijde van de Wibra. De overvallers hebben geprobeerd de koffer te forceren door hard achteruit te rijden en de koffer tussen de muur en de trekhaak te breken. Dit lukte niet en zorgde ervoor dat ze door de muur heen gingen. Kort daarna is de politie een klopjacht gestart en heeft gezocht met heli en speurhonden.

 

Kofferkraak gefilmd door omstanders Klopjacht op de overvallers

 

Jouw Stad, Jouw Nieuws

 

Vorige jaaroverzichten

Zie ons Jaaroverzicht 2015: eerste kwartaal, tweede kwartaal, derde kwartaal.

Zie ons Jaaroverzicht 2013 en jaaroverzicht 2014

Social Media

Zoetermeer Actief is meer dan alleen een nieuwssite. U vindt ons ook op:

* Facebook Zoetermeer actief

* Twitter

* Facebook Trendy Zoetermeer

* LinkedIn

* You tube

* Facebook Humans of Zoetermeer

De redactie van Zoetermeer Actief dankt al haar medewerkers, samenwerkingspartners, sponsors & adverteerders en alle overige betrokkenen voor het in beeld brengen van het nieuws uit Zoetermeer dit jaar!

 

 

Tekst: Marinda Vis en Mark Neijssel

Fotocollage: André Bijkerk

 

 

 

 

-advertenties-

-goede doel-