Dinsdagavond kwam de Zoetermeerse gemeenteraad bijeen in een extra raadsvergadering om te stemmen over het voorstel van de 72-uurs noodopvang van vluchtelingen in de stad. Bij een voorstel van het college kunnen raadsleden amendementen, kleine wijzigingen indienen. De procedure is dat eerst over deze amendementen overeenstemming bereikt dient te worden voordat over het voorstel zelf kan worden gestemd.

Na prima verlopen Stadsgesprekken en een goed debat over de crisisopvang, waarin de raadsleden elkaar wel konden vinden, kon er toch geen besluit genomen worden door de raad: de stemmen staakten bij de stemming over een amendement. Van de 39 raadsleden waren er 3 afwezig, hierdoor kon het gebeuren dat de stemmen staken: evenveel raadsleden stemden voor als tegen. Burgemeester Aptroot: "Het is heel uitzonderlijk dat dit gebeurt, maar regels zijn regels! We hebben de stemming over dit voorstel nu volgende week maandag op de raadsvergadering op de agenda staan en verwachten dan ook echt een besluit te kunnen nemen!"

Het betreffende amendement heeft volgens de burgemeester slechts zijdelings met de noodopvang te maken, het gaat hierbij om het bijbouwen van woningen in het middensegment, naast sociale huurwoningen, zodat mensen vanuit de sociale huur kunnen doorstromen naar een andere woning.

Wethouder Taco Kuiper: "We gaan deze week natuurlijk niet op onze handen zitten, op de achtergrond zijn we wel met voorbereidingen bezig zoals gesprekken met woningcorporaties en andere initiatiefnemers. We vangen in Zoetermeer natuurlijk al statushouders op, waardoor er veel ervaring in de stad is met deze problematiek."

 

-advertenties-

-goede doel-