vluchtelingenopvangHet college stelt de gemeenteraad voor om in Zoetermeer tijdelijke crisisopvang voor vluchtelingen voor in beginsel 72 uur te realiseren. De locaties hiervoor zijn nog niet bekend, maar het college richt zich op gebouwen die op dit moment leegstaan. Ook wil het college de druk op de Asielzoekerscentra (AZC) in het land verlichten door versneld woonruimte te realiseren voor woningzoekenden, waaronder vluchtelingen die al een verblijfsvergunning hebben. Hierover wil de gemeente in gesprek met inwoners van Zoetermeer. Daarom worden op 28 en 29 oktober stadsgesprekken georganiseerd.

Crisisopvang

Het aantal vluchtelingen dat naar Nederland komt is toegenomen. Gemeenten zijn door de staatssecretaris gevraagd om locaties voor kortdurende crisisopvang. Deze opvang is nodig wanneer door pieken in de vluchtelingenstroom de huidige noodopvangmogelijkheden geen ruimte meer bieden. De gemeente wil een locatie aanbieden voor de crisisopvang van vluchtelingen. Na de Stadsgesprekken en afronding van de inventarisatie wordt het COA hierover door de gemeente benaderd.

Extra huisvesting vergunninghouders

De opvang van nieuwe vluchtelingen in Nederland wordt bemoeilijkt omdat in de AZC’s veel mensen wonen die al een verblijfsvergunning hebben. Deze wachten op woonruimte en nemen zo opvangplekken van nieuwe vluchtelingen in. Zoetermeer wil een extra bijdrage leveren aan het huisvesten van deze vergunninghouders door zo snel mogelijk op een creatieve manier extra woonruimte in de stad te realiseren. Op deze manier kunnen we de druk op de wachtlijsten voor een sociale huurwoning in Zoetermeer laten afnemen én de problematiek van de overvolle AZC’s verlichten. De gemeente is in gesprek met verschillende vastgoedeigenaren en woningcorporaties om bestaande panden die nu leegstaan om te vormen tot kleinschalige wooneenheden voor vergunninghouders.

Stadsgesprekken

Op woensdagavond 28 en donderdagavond 29 oktober a.s. organiseert de gemeente samen met partners in de stad Stadsgesprekken in het bedrijfsrestaurant van het Stadhuis. De avonden starten om 20.00 uur. Tijdens deze avonden wil de gemeente samen met de partners vragen van inwoners beantwoorden en toelichten welke voorstellen aan de gemeenteraad zijn gedaan. Tijdens deze gesprekken is ook de gemeenteraad uitgenodigd. De raad besluit op 3 november a.s. in een extra raadsvergadering welke stappen de gemeente zet in de opvang van vluchtelingen en het realiseren van extra woonruimte voor vergunninghouders.

Om indruk te krijgen of twee avonden voldoende zijn om iedereen die wil te ontvangen, kunnen belangstellenden zich vooraf aanmelden via telefoonnummer 14 079.

-advertenties-

-goede doel-