DSC 8092Op woensdag 28 oktober is om 20.00 uur de eerste van twee stadsgesprekken van start gegaan. De zaal zit volledig vol met belangstellenden. Het openingswoord was voor de burgemeester die een aantal vragen meteen weg nam.

DSC 8089Het gaat om een 72 uurs opvang van vluchtelingen. Hierop is een maximale verlenging mogelijk van nog eens 72 uur. Dit zijn 6 dagen en nachten.

De eerste vragen gingen vooral over de zorgen van een aantal aanwezigen. Zo waren er vragen als:

-Hoe worden deze vluchtelingen gescreend?

De burgemeester en ook wethouder Isabella Vugs gaven aan dat vluchtelingen al medisch nagekeken zijn. Er zal continue medische zorg aanwezig zijn.

- De vluchtelingen krijgen geld, wie betaalt dat.

Burgemeester geeft aan dat dit betaald wordt uit het belastinggeld. Een aantal mensen vond dit belachelijk omdat er ook veel mensen hier nauwelijks rond kunnen komen, naar de voedselbank moeten of gekort worden op hun uitkering. Er werd aangegeven dat deze mensen volgens onze wet niet mogen werken totdat ze een verblijfsstatus hebben. 

 Update 21.30: 

Een groep van tien jongeren stapt op. Ook een aantal mensen die eerder hun vraag hebben gesteld en beantwoord gekregen, druppelen nu naar buiten. De laatste 10 minuten zijn aangebroken.
Op de vraag wanneer Zoetermeer het verzoek kreeg om noodopvang te verzorgen, vertelde de burgemeester: "Het verzoek tot 72 uurs opvang is naar alle gemeenten gegaan, niet specifiek naar Zoetermeer."
In de zaal werd gevraagd waar de grens ligt in hoeveel mensen we gaan opnemen. Mogen ze allemaal hun gezin over laten komen. Charlie Aptroot geeft aan dat elke individueel apart beoordeeld zal worden.
De bijeenkomst werd met een samenvatting van de burgemeester afgesloten.
"ik ben blij dat u bent gekomen en uw mening hebt verwoord. U heeft dat correct gedaan. Ik ben trots op Zoetermeer." Applaus vanuit de zaal.
Verder zegt hij: Het is erg goed om met elkaar open in gesprek te gaan. U bent het niet allemaal met elkaar eens, maar als we elkaars verschillende standpunten respecteren zijn wij een voorbeeld voor Nederland.

DSC 8090 DSC 8091

Update 21.10:

Wethouder Taco Kuiper geeft aan dat er onvermijdelijk een druk gaat komen op de woningmarkt. Hij geeft aan dat er snel gebouwd moet worden.

Zijn er binnen een half jaar meer woningen? "Nee, dat is wel erg snel," zegt Taco Kuiper en gaat verder: "de stroom vluchtelingen heeft zeker wat teweeg gebracht. Er zijn particulieren en partijen die mee denken over de woningnood."

Mensen die hun hulp aanbieden krijgen keer op keer veel applaus. Op sentimenten tegen islam begint het onrustig te worden in de zaal.
De angst voor radicalisering van de vluchtelingen lijkt de burgemeester niet van groot belang voor Zoetermeer, omdat deze mensen slechts 72 uur of twee keer 72 uur in onze stad zullen verblijven.

Update 20.50 Bevlogen Elly Ketting vertelt vol emotie dat ook zij een kind is van de oorlog en dat wij onze helpende hand moeten uitsteken. Vanuit de zaal klinkt een luid applaus.

 

-advertenties-

-goede doel-