Exposities en tentoonstellingen nu in Zoetermeer te zien.

 30 juni t/m 26 juli

Expositie ‘Reis in Kleur’

IMG 2648De etsen van Ries Kleijnen spatten bijna van de muur af! Kleur speelt dan ook de belangrijkste rol in haar werk. De etsen van de kunstenaar zijn impressies van relaties tussen mensen of van de mens met zijn omgeving. Zij nodigen uit tot filosoferen. Ook landschappen wereldwijd zijn een grote inspiratiebron.

“De landschappen die mij inspireren zijn ver weg of juist heel dichtbij. De laatste jaren maakte ik regelmatig werkreizen naar bijvoorbeeld Griekenland, Cyprus, Chili, Paaseiland, Mexico, Guatemala, Egypte, Costa Rica, Japan en Thailand.”

Het grafisch werk van de kunstenaar bestaat vooral uit veel-kleuren etsen, en uit kleuretsen in combinatie met andere technieken. Behalve het gebruik van de suikerwatertechniek, de lijnets, de reliëfdruk en de blinddruk, maakt zij al jaren zogenaamde ‘puzzeldrukken’. Door in de etsplaten te zagen, ontstaan er kleine etsplaten die samen de uiteindelijke ets vormen. Voor het afdrukken worden deze stukjes een voor een als een puzzel op de etspers gelegd. Deze intensieve bewerking van de etsplaat levert een heel eigen persoonlijk ‘handschrift’ op.

 

De expositie ‘Reis in Kleur’ is van 30 juni t/m 26 juli te zien in het TERRATORIUM (geopend van wo t/m zo van 13-17 uur). Adres: Dorpsstraat 12, 2712 AK Zoetermeer (toegang gratis). De kunstenaar is aanwezig op zondag 15 en zondag 22 juli.

t/m 1 augustus 2018 

Expositie keramiek in Monteverdi

foto Martina Bout copyTot 1 augustus 2018 exposeert Martina Bout met keramiek in de vitrine van WelThuis woonlocatie Monteverdi aan de Ondineschouw 15 in Zoetermeer. Martina studeerde kunstgeschiedenis en sinds 2002 volgt  zij lessen in beeldhouwen en boetseren bij het CKC.

Zij maakt beelden  in keramiek, speksteen beton en brons. Meestal zijn het figuratieve beelden en af en toe werkt ze abstract. Zij exposeert regelmatig en Zoetermeer en daarbuiten. Een kleine gedeelte van haar werk is nu te bewonderen in de vitrine van Monteverdi.

De door de Kunstcommissie Palet Welzijn georganiseerde tentoonstelling is gratis toegankelijk voor geïnteresseerde bezoekers tijdens de openingstijden, dagelijks van 10 tot 16 uur.  

De kunstwerken zijn in overleg met de maker te koop.

tot 1 augustus

Dieren expositie bij Monteverdi

Barbara Lancel exposeert met tekeningen, pastels en schilderijen in Verpleeghuis Monteverdi aan de Ondineschouw 15 te Zoetermeer. Haar hobby is het tekenen en schilderen van dieren, omdat dieren een grote plek innemen in haar dagelijks leven.

expo vivldiSinds een paar jaar tekent zij met pastelpotlood en pastelkrijt. De liefde voor pastel is ontstaan na een workshop. Pastelpotlood is fijn materiaal om precies mee te werken en met de krijtjes wordt een ruiger effect bereikt.
Er zijn verschillende manieren om met dit materiaal te hanteren. Zij bouwt haar werk op met verschillende laagjes over elkaar waardoor een schilderachtig geheel ontstaat. Dit is zeer arbeidsintensief en er zitten dan ook veel uren in haar werk.
Zij tekent niet alleen huisdieren, maar ook dieren die in het wild leven. Haar olifanten en giraffen zijn hiervan een voorbeeld, haar werk ziet er levensecht uit.

Een aantal van haar werken zijn te koop en zij neemt ook opdrachten aan van bijvoorbeeld een geliefd huisdier. Verder geeft zij cursussen in verschillende steden in het land.

Meer informatie kunt u vinden op haar website: www.barbaralancelinpastel.vpweb.nl 

De expositie is dagelijks tot 1 augustus tijdens de bezoekuren in de benedenhal van het verpleeghuis te bezichtigen.

tot 1 september

foto Jan Baan

Expositie Jan Baan

De schilderijen van Jan Baan zijn tot 1 september te bewonderen op de 1e etage van woonzorglocatie Vivaldi aan de Brechtzijde 45 te Zoetermeer. Jan schildert al sinds jaren en na zijn pensionering is hij zich intensiever op de schilderkunst gaan toeleggen.


Zijn stijl is divers en hij werkt zowel figuratief als abstract, afhankelijk van wat een onderwerp hem doet. Hij gebruikt daarbij het liefst acryl of olieverf. Soms voegt hij daaraan andere materialen toe, zoals bijvoorbeeld hout of textiel. In zijn werk is duidelijk te zien, dat hij een bewonderaar is van kunstenaars als Paul Klee en Piet Mondriaan.
De expositie is voor geïnteresseerde bezoekers dagelijks van 10 tot 16 uur vrij toegankelijk.

23 juni t/m 9 sept

Het is weer Hartmanweer!

Hartman 1978Vanaf 23 juni kun je in de Hartmantuin van Stadsmuseum Zoetermeer genieten van een tijdreis door het bekende tuinmeubilair van Hartman. Neem plaats en geniet van het design en van het zonnetje.

Begin jaren ’60 begint Frans Hartman een bedrijf voor stalen meubelen in Enschede. Het bedrijf groeit uit tot een van de grootste namen in tuinmeubilair: Hartman. Er worden zoveel kunststof tuinmeubelen gefabriceerd, dat iedereen de meubels van Hartman wel heeft of kent. Weerman Erwin Kroll omschrijft in de jaren ’90 een mooie zomerdag  zelfs als “Het is weer Hartmanweer.” In 2005 krijgt het bedrijf nieuwe eigenaren die de naam veranderen in Hartman Outdoor Products. Het assortiment wordt uitgebreid met kleurrijke accessoires zoals parasols en stoelkussens. In 2018 produceert Hartman nog steeds innovatief, duurzaam en comfortabel design.

Vanaf 23 juni geeft de Hartmantuin achter het Stadsmuseum Zoetermeer een mooi overzicht van de bedrijfsgeschiedenis met tuinmeubelen vanaf de jaren ’70 tot nu. Het bedrijf Hartman heeft verschillende unieke oude sets, maar ook meubels uit de nieuwste collectie aan het Stadsmuseum uitgeleend. Neem plaats in de prachtige tuin achter het museum en ervaar het zelf.

De Hartmantuin
Vanaf 23 juni
Stadsmuseum Zoetermeer,  079-3164735, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Dorpsstraat 7

Vanaf juni tot september

Expositie schilderijen van Ada Hoogendam

20180601 fotoVanaf juni tot september is in woonzorgcentrum WelThuis Buytenhaghe, Bergmanstrook 45 te Zoetermeer een expositie van Ada Hoogendam te zien. Zij schildert met name klassieke schepen en de laatste tijd ook veel vogeltjes, met een voorkeur voor aquarel.

In de periode, dat zij kleuterleidster was maakte Ada al op het schoolbord en op papier tekeningen als lesmateriaal voor de kinderen. Na haar pensionering is zij zich gaan toeleggen op schilderen, waarbij een voorkeur bleek voor het werken met aquarel. Aan het werk van Ada is te zien, dat zij veel op haar boot verblijft. Zij schildert met name klassieke schepen, zoals botters en aken, maar ook een sierlijk jacht is voor haar een aantrekkelijk onderwerp. Zij schildert de schepen tegen de achtergrond van de verschillende jaargetijden en weersomstandigheden. De laatste tijd heeft Ada zich toegelegd op het schilderen van vogeltjes, die tevens in de expositie zijn opgenomen. Van deze vogeltjes zijn kaarten afgedrukt. Het werk van Ada, inclusief de kaarten, is te koop. De totale opbrengst wordt door Ada aan het KIKA-fonds ter beschikking gesteld.
De door de Kunstcommissie Palet Welzijn georganiseerde tentoonstelling is gratis toegankelijk voor geïnteresseerde bezoekers tijdens de openingstijden, dagelijks van 10 tot 16 uur.

15 juli t/m 11 november 2018

Beeld Ja ik wil

Afscheidstentoonstelling Stadsmuseum

In Stadsmuseum Zoetermeer is vanaf 15 juli de tentoonstelling ‘Ja, ik wil’ te zien. Zoetermeerders hebben massaal hun trouwkleding, trouwfoto’s en allerhande zaken rondom hun huwelijk uitgeleend, om een prachtig overzicht te geven van trouwen toen en nu.


In het kort of in het lang, in het wit of in kleur, formeel of juist casual: trouwen kan op veel verschillende manieren. Vanaf de jaren ’50 zijn er op dit gebied veel ontwikkelingen en trends. Van een sobere bijeenkomst veranderde de huwelijksdag langzamerhand in DE droombruiloft georganiseerd door een weddingplanner. De tentoonstelling geeft een mooi overzicht van huwelijken vroeger en nu, vol foto’s, bruidskleding en andere tastbare trouw-herinneringen.
Opvallend is het aantal deelnemers dat in de jaren ’70 getrouwd is, de tijd dat Zoetermeer enorm groeide. Op de trouwfoto’s pronken de kersverse echtgenoten voor hun nieuwbouwwoning. De jurken van deze bruiden ademen de flowerpower-tijd. De nieuwere bruiden dragen juist klassieke strapless jurken of prinsessenjurken vol blingbling.
De tentoonstelling laat een grote diversiteit in bruiloften zien: van traditioneel tot modieus, westers en niet westers, maar ook tweede huwelijken en homohuwelijken, huwelijken die al 60 jaar standhouden en van mensen die inmiddels niet meer bij elkaar zijn.
Voor kinderen is er de speciale ‘Zeg jij ja, of zeg jij nee-route’, een speurtocht die ze helemaal zelf samenstellen afhankelijk van hun antwoord ‘ja’ of ‘nee’.
De tentoonstelling is de laatste in ’t Oude Huis aan de Dorpsstraat. In 2019 betrekt het museum de nieuwe locatie aan het Zuidwaarts 2.

Ja, ik wil
15-07-2018 t/m 11-11-2018
Stadsmuseum Zoetermeer
Open: di t/m vrij: 10:00 – 16:00, za en zo: 13:00 – 17:00, Toegangsprijs: € 3,00 (t/m 12 jaar, MK, CJP gratis)
Adres: Dorpsstraat 7, 2712 AB Zoetermeer, tel. 079-3164735

-goede doel-