Exposities en tentoonstellingen nu in Zoetermeer te zien.

t/m 18 mei

Foto-expositie HGOS : ‘Zelfde Plaats, Andere Tijd’

Zelfde Plaats Andere Tijd 2 HGOS 2024Ter gelegenheid van haar 75-jarig jubileum organiseert het HGOS, Historisch Genootschap Oud Soetermeer, een foto-expositie van plekken in Zoetermeer, die in 1949 zijn gefotografeerd en van dezelfde plekken zijn in 2024 ook foto’s gemaakt.


Door deze foto’s is goed de grote verandering in Zoetermeer te zien. Niet alleen de gebouwen, maar ook als dorp met ruim 6000 inwoners in 1949 naar een stad met ruim 128.000 in 2024.

De foto’s uit 1949 zijn afkomstig uit de Beeldbank Zoetermeer en uit collecties van het HGOS. De foto’s uit 2024 zijn gemaakt door Niek Nieuwenhuijsen van het HGOS.

De expositie is te zien in de periode van 6 april 2024 tot en met 18 mei 2024 in het pand van HGOS, Dorpsstraat 132.
Openingstijden: op maandag van 19.30 – 22.00 uur en op woensdag en zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur.

 eind mei

Exposities bij Franx

Kunst in porselein
Porselein.foto.door.Theo.van.Houdt‘Kwetsbaar en fragiel, sterk en robuust – kunst van porselein’ is de gehele titel van de expositie en verraadt al de veelzijdigheid van het materiaal. Van dunne bladeren met goud tot aan kleurrijke creaties met textiel, van tientallen bloemen tot aan kubussen – er valt veel te zien. “Bij porselein denk ik al snel aan het servies van vroeger,” vertelt een van de bezoekers. “Maar dit is zo verrassend anders.” Een andere bezoeker kijkt geïntrigeerd naar het werk van Lut Laleman. “Ik moet de neiging onderdrukken om het aan te raken,” lacht ze. “Prachtig werk. Ik vraag me af hoe het gemaakt is.” Gelukkig zijn de kunstenaars zelf ook aanwezig om de bezoekers meer te vertellen over hun werk.

Kunst van porselein is samengesteld door curator Piet Augustijn. In de expositie is divers werk te zien van: Wim Borst, Wilma Bosland, Marja Kennis, Lut Laleman, Thérèse Lebrun, Adriaan Rees, Beatrijs van Rheeden, Mariëtte van der Ven, Claire Verkoyen, Henk Wolvers en Yuk Kan Yeung.

Solo-expositie Pala Salih
In de galerij ernaast is het werk van Pala Salih te zien in zijn solo-expositie ‘In de natuur geen zebrapad’. De kunstenaar licht aan het aanwezige publiek zijn kunst toe. “Het is leuk om dit te mogen exposeren,” vertelt hij. Hij toont nieuw werk en kunst van vroeger. Het veelal gebruik van blauw in zijn kunst springt gelijk in het oog. Zijn grootste schilderij was nog een uitdaging om naar Franx te krijgen, want die past niet in een busje. “Deze heb ik samen met mijn dochter vanuit mijn atelier hier naartoe gedragen,” lacht Pala.

3 april tot 5 juni

Fotogroep Zoetermeer - Foto van het Jaar

Dirk Jaarlijks organiseert Fotogroep Zoetermeer tijdens de nieuwjaarsreceptie een verkiezing waar de leden en hun partners de beste foto van het afgelopen jaar kiezen. Iedereen geeft de beste foto 3 punten, nummer twee 2 punten en nummer drie 1 punt.

Alle foto’s worden tentoongesteld in eetcafé de Leyens Gondelkade 33 te Zoetermeer. De tentoonstelling loopt van 3 april tot 5 juni en is vrij toegankelijk.

De openingstijden zijn van maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 19.00 uur en zaterdag/zondag van 11.00 tot 19.00 uur.

De winnende foto is van Dirk Staut (afbeelding links)

4 mei t/m 26 juni

Fotogroep Zoetermeer exposeert Architectuurfotografie

foto Hetty van Dijk

De architectuurfotograaf gebruikt de gebouwde omgeving als onderwerp. In deze vorm van fotografie kunnen architectonische kwaliteiten van de gebouwde omgeving worden onderzocht en weergegeven en wellicht de intenties van de architect worden benadrukt. Maar de fotograaf kan de (delen van) gebouwen ook, net als elk ander voorwerp, gebruiken om autonome beelden te creëren waarin fotografische elementen zoals sfeer, compositie, licht, lijnen, vlakken, kleur, textuur, etc. het belangrijkste onderwerp kunnen vormen, eerder dan het gefotografeerde bouwwerk zelf.

De expositie is elke dag vrij te bezoeken van 4 mei t/m 26 juni in Bibliotheek Forum Zoetermeer (openingstijden op weekdagen van 8 tot 20 uur, in het weekend van 10 tot 18 uur).

Voor meer info over Fotogroep Zoetermeer, zie www.fotogroep-zoetermeer.nl

(Foto: Hetty van Dijk)

 29 april 2024 tot 1 juli 2024

Expositie Sylvia Essenberg bij kunstcafé Kiki

The dance 100x125x2 002Bij kunstcafé Kiki at Franx aan de Vlamingstraat 1-3 hangt van 29 april 2024 tot 1 juli 2024 werk van de Zoetermeerse Sylvia Essenberg, zowel op doek, als op recycled paneel, waarmee zij haar verhalen vertelt. Sylvia exposeert met 6 van haar werken.

Met haar schilderijen wil Sylvia graag inspireren en momenten oproepen van verwarring, contrast en/of emotie. Door het spelen met ideeën en het gebruik van diverse materialen ontstaan als vanzelf haar beelden. Alles kan in één seconde anders zijn!

Kiki at Franx is geopend van dinsdag tot en met zondag van 10:30  tot 18:00 uur.

 28 februari tot en met 12 juli

Pop-up expo ONS Zoetermeer – Toen, nu en straks

20240227 43659

Deze tijdelijke pop-up tentoonstelling biedt een blik op een stad in constante beweging. Het illustreert de groei van Zoetermeer van een kleine dorpsgemeenschap met 10.000 inwoners naar een bruisende stad van 128.000 inwoners. Deze expositie brengt de evolutie van Zoetermeer in beeld en toont aan hoe de stad zich blijft ontwikkelen, met als doel een aantrekkelijke plek te zijn en te blijven voor wonen, recreatie, werk en ondernemerschap.

De Pop-Up Expo is de uitgelezen plek om deze transformatie te ervaren en er actief over na te denken. Gemeentemedewerkers van Zoetermeer zullen beschikbaar zijn om met bezoekers in gesprek te gaan over diverse thema's zoals mobiliteit, economie, huisvesting, voorzieningen, energie en openbare ruimte.

Bezoekersinformatie: Geopend van 28 februari tot en met 12 juli, op woensdagen, vrijdagen en zaterdagen van 12.00 tot 17.00 uur

Stadhuisplein 21 Zoetermeer

tot 1 augustus 2024

Expositie schilderijen van Nico Groot in woonzorgcentrum Vivaldi


Foto Nico GrootNico de Groot exposeert tot 1 augustus 2024 met schilderijen in acryl op de Veranda op de 1e etage van het woonzorgcentrum Vivaldi aan de Brechtzijde 45 te Zoetermeer.
Nico is sinds 2008 met pensioen. Bij de Haagse Kunstkring op de Denneweg in Den Haag zocht het bestuur in 2009 een vrijwilliger in hun technische dienst. Naast zijn werk bij die Haagse Kunstkring kreeg hij gaandeweg de kans om zich in verschillende vormen van Kunst te verdiepen en vele kunstenaars te ontmoeten. Als compensatie voor zijn werk mocht hij jaren achtereen de modeltekenavonden van de Kunstkring bijwonen.
Na het modeltekenen bij de Kunstkring is Nico in 2018 een jaar schilderlessen gaan volgen bij Amateurspalet in Rijswijk. In december 2019 exposeerde hij Als Wintergast bij de Haagse Kunstkring.
De door de Kunstcommissie Palet Welzijn georganiseerde expositie is gratis
toegankelijk voor geinterresseerde bezoekers tijdens de openingstijden
dagelijks van 10.00 uur tot 17.00 uur.

dinsdag 4 juni t/m dinsdag 6 augustus

Expositie Tegenlicht  Fotogroep Palet Welzijn


Vanaf dinsdag 4 juni t/m dinsdag 6 augustus is bij Palet Welzijn aan de Gondelkade 33 Buytenwegh de Leyens de expositie “Tegenlicht” van de Fotogroep Palet Welzijn te zien. De leden van de fotogroep hebben het afgelopen jaar aan dit thema gewerkt en laten nu het resultaat van hun inspanningen zien. Eenieder heeft zijn/haar eigen interpretatie van het begrip tegenlicht gegeven, het doel is om een sfeervol, mysterieus effect teweeg te brengen.
De foto’s zijn gedurende de openingstijden van Palet Welzijn/De Goede Buur de Leyens Gondelkade 33 (ma t/m vr van 9.00 tot 19.00 uur en zondag van 15.00 tot 19.00 uur) te bezichtigen. De entree is gratis.
De fotogroep is in 2010 opgericht op initiatief van Palet Welzijn om 55-plussers een
laagdrempelige fotografie activiteit aan te bieden.
Er is nog ruimte voor nieuwe leden bij de fotogroep.

-goede doel-