Exposities en tentoonstellingen nu in Zoetermeer te zien.

5 april tot 7 juni

fotogroep zoetermeerExpositie Fotogroep Zoetermeer

Jaarlijks organiseert Fotogroep Zoetermeer een verkiezing waar de leden en hun partners de foto van het jaar kiezen.

De winnende foto is van Aad van Dijk.

De andere foto’s zijn van : Hetty van Dijk, Ruud de Soet, Kees Rietveld, Janine Pompe, Harrie Rijven, Dirk Staut, Rita Colognola, Harry Tromp, Jan Mank, Patrick Schilperoort, Chris Jacobs, Peter Galjé, Dick Koek en Henk v/d Bent

Alle foto’s worden tentoongesteld in eetcafé de Leyens Gondelkade 33 te Zoetermeer.

De tentoonstelling loopt van 5 april tot 7 juni en is vrij toegankelijk.

De openingstijden zijn van maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 19.00 uur en zaterdag/zondag van 11.00 tot 19.00 uur.

tot juni 2023

Tentoonstelling Verzet en Vrijheid

Historisch Genootschap Oud Soetermeer heeft in het HGOS-pand aan de Dorpsstraat 132 de tentoonstelling Verzet en Vrijheid geopend. De wethouder van Kunst en Cultuur van Zoetermeer, de heer Wim Blansjaar, opende de tentoonstelling samen met enthousiaste leden van Scouting John Mc Cormick Zoetermeer.

kinderen bevrijding zoetermeerIn de tentoonstelling zie je beelden van het verzet tijdens de Duitse bezetting in Zoetermeer, de dramatisch verlopen 5e mei 1945 in Zoetermeer en het verademende vrijheidsgevoel van de Zoetermeerders na de bevrijding. Zoetermeerse inwoners pleegden op allerlei manieren en veelal met gevaar voor het eigen leven daden van verzet tegen de Duitse bezetters.

hgos expo2Anno 2023 maakt de herdenking van 4e en 5e mei deel uit van de levende geschiedenis. Er zijn nog getuigen die kunnen vertellen over toen. Zij roepen de volgende generatie(s) op om te blijven herdenken en er bij te blijven stilstaan dat in vrijheid leven niet vanzelfsprekend is en uiterst kostbaar is als zij wordt bedreigd of zelfs uit de samenleving wordt verbannen.

De tentoonstelling Verzet en Vrijheid is elke maandagavond, woensdag- en zaterdagmiddag te bekijken, tot in juni, in het HGOS-pand aan de Dorpsstraat 132. Entree is gratis.

 Van 19 mei tot en met 2 juli

Expositie ‘Gelaagd Groen’ bij Kunstgarage Franx

20230513TvH7 copyOp zoek naar een kunstzinnige en inspirerende ervaring? Bezoek dan de voorjaarsexpositie ‘Gelaagd Groen’ bij Kunstgarage Franx. In deze expositie staat de veelzijdigheid van natuur en landschap centraal. Vier kunstenaars laten een intrigerend samenspel van natuurlijke materialen en technieken zien.

De titel verklapt het al: in de expositie komen veel groen en gelaagdheid voor. Zo zullen er onder meer droomachtige landschappen en hangende installaties van bloemen te zien zijn. Zo creëert kunstenaar Anna J. van Stuijvenberg gelaagde, papieren en vilten landschappen die spelen met licht en schaduw. Ook kunstenaar Carien Vugts probeert de kijker met haar droomachtige werken te verrassen en zo de natuur tot leven te brengen. Bomen, vogels, de zon en insecten komen terug in haar landschappen. Carien richt zich op de veranderlijkheid en het cyclische karakter van de natuur. In de expositie laat ze een doorlopend panorama zien, opgebouwd uit losse tekeningen.

Ga naar www.kunstgaragefranx.nl voor meer informatie.

tot 1 augustus

 Expositie keramiek Martina Bout in Vivaldi

Foto Martina BoutIn de vitrine op de begane grond van Vivaldi, aan de Brechtzijde 45, is tot 1 augustus aanstaande keramiek van Martina Bout te bewonderen. Martina maakt haar beelden in klei, brons, steen en beton. Ze zijn meestal figuratief en soms abstract. De vitrine geeft een goed overzicht van haar werk.

Zelf vertelt zij hierover: “ De beelden in klei worden handgevormd.  Daarvoor gebruik ik verschillende kleuren. Na ongeveer 2 weken drogen worden ze in de oven gebakken tot een keramiek beeld. Hierna volgt het glazuren, waarna ze weer teruggaan in de oven en hoog gestookt worden. De beelden kunnen ook in de Rakuoven. Dit is een Japanse techniek. De Rakuoven wordt in de openlucht met gas gestookt.  Beeldjes worden met speciale glazuur ingesmeerd en in 40 minuten tot 1000 graden verhit. Roodgloeiend worden ze met een tang uit de oven gehaald, in een zaagselton gestopt en afgesloten van zuurstof. In de ton reduceren gelazuren en ontstaat er een olieachtige metaalglans op de beelden.“

De verschillende objecten in de vitrine zijn tegen aantrekkelijke prijzen te koop. Informatie daarover is in de vitrine voorhanden. Voor geïnteresseerde bezoekers is de expositie dagelijks van 10 tot 16 uur vrij toegankelijk. 

tot 1 augustus 2023

Expositie Fotoclub Lamar in Vivaldi

Foto Fotoclub LamarFotoclub Lamar, bestaande uit 5 amateurfotografen, exposeert tot 1 augustus 2023 op de Veranda, eerste etage WelThuis Vivaldi aan de Brechtzijde 45. De fotografen vinden bijna alle vormen van fotografie interessant, maar eenieder heeft zo zijn voorkeuren. In de expositie zie je dit terug.

De 5 gepassioneerde leden komen eens per 14 dagen bij elkaar om hun opdrachten/thema’s te bespreken. De foto’s worden kritisch bekeken en besproken. “Plezier in fotografie is voor ons heel belangrijk. Met elkaar vinden wij een eigen stijl in fotografie en ontwikkelen wij ons steeds verder. Wij gaan daarom ook gezamenlijk op pad met een thema als doel. Wij laten ons inspireren door een Museumbezoek waar bekende of minder bekende fotografen exposeren. Wij maken bv een fotoreis naar de Opaalkust of bezoeken een stad voor straatfotografie of architectuur.” 

De door de Kunstcommissie Palet Welzijn georganiseerde expositie is gratis toegankelijk voor geïnteresseerde bezoekers. De dagelijkse openingstijden zijn van 10.00 uur tot 17.00 uur. Alle foto’s zijn te koop. Informatie hierover is op de locatie voorhanden. De Zoetermeerse Fotoclub Lamar exposeert regelmatig en is benaderbaar om exposities te verzorgen.

 

van 7 juni t/m 2 augustus

Rita 1Foto Expositie in eetcafé de Leyens

Deze expositie bestaat voor de helft uit foto’s van Patrick Schilperoort en voor de helft uit macro-foto’s. Bij macrofotografie het onderwerp van dichtbij gefotografeerd, zodat vaak details zichtbaar worden die men normaliter nauwelijks opmerkt. Volgens de strikte definitie van macrofotografie wordt het gefotografeerde onderwerp door de cameralens op ware grootte op de camerasensor afgebeeld. De Werkgroep Macrofotografie houdt zich echter ook bezig met micro-fotografie (waarbij het onderwerp zelfs met een extra vergrotingsfactor op camerasensor wordt afgebeeld) en dichtbij-fotografie (waarbij het onderwerp juist iets ruimer in beeld is gebracht).
De (macro)foto’s zijn van : Rita Colognola, Harry Tromp, Hetty van Dijk, Jon Voorsluijs en Janine Pompe
Het andere deel van de expositie bestaat uit de foto’s van Patrick Schilperoort
De tentoonstelling is van 7 juni tot 2 augustus en is vrij toegankelijk.

De openingstijden zijn van maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 19.00 uur en zaterdag/zondag van 11.00 tot 19.00 uur.
Gondelkade 33 te Zoetermeer

-goede doel-