Text Size

volg:facebook28linkedin28  twitter28 rss YouTube mail:Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  nieuwsbrief

Exposities en tentoonstellingen nu in Zoetermeer te zien.

Van 5 maart tot 7 mei 2018

Dirk winterExpositie van winterse foto’s

Deze expositie van Fotogroep Zoetermeer laat winterse foto’s zien die de leden in verschillende jaren hebben gemaakt. De foto’s zijn gemaakt door : Aad van Dijk, Kees Rietveld, Jacques de Betue, Dirk Staut, Piet Nicolaas, Harrie Rijven, Cees Coers, en Jon Voorsluijs.

De foto's zijn te zien in het Verzorgingstehuis aan de Gondelkade.

van 28 april t/m 24 mei

‘25 Jaar schilderen in Nederland’

18 04 28 Terra Masoud Gharibi 0026Masoud Gharibi werd geboren in Teheran. Nog steeds zijn de prachtige kleuren, de motieven, heilige symbolen en verhalen van Iran een grote inspiratiebron voor hem. De kunstenaar blijft zich ontwikkelen. Het resultaat toont hij tijdens de expositie ’25 Jaar schilderen in Nederland’.

De eerste politieke karikaturen van Masoud werden in 1979 in kunsttijdschriften gepubliceerd. Ook begon hij in deze periode met het schilderen van landschappen. In de jaren ’80 vluchtte Masoud uit Iran en vestigde zich uiteindelijk in Nederland, waar hij in 1992 aan de Academie Minerva in Groningen afstudeerde.

“De helft van mijn leven heb ik doorgebracht in Iran”, vertelt Masoud. “Nog steeds laat ik mij inspireren door alle heldere kleuren van de bergen, bossen en woestijnen. De prachtige kleuren van de mozaïeken van moskeeën en de motieven van tapijten blijven mij boeien. Ook de eeuwenoude Perzische verhalen en de gedichten van middeleeuws dichters, in combinatie met mijn leven in Nederland, zijn voor mij een bron van inspiratie.”

De expositie ‘25 Jaar schilderen in Nederland’ is te zien van 28 april t/m 24 mei in het TERRATORIUM (geopend van wo t/m zo van 13-17 uur). Adres: Dorpsstraat 12, 2712AK Zoetermeer (toegang gratis).

vanaf donderdag 15 maart t/m eind mei

fotobijpersbericht Vale GierExpositie ‘Vogels’ van Fotogroep Oosterheem

De expositie ‘Vogels’ van de Fotogroep Oosterheem is te zien vanaf donderdag 15 maart t/m eind mei in woonzorgcentrum WelThuis Buytenhaghe. De fotogroep is in 2010 opgericht op initiatief van Palet Welzijn om 55-plussers een laagdrempelige fotografie activiteit aan te bieden.


Het was vanaf het begin een groot succes. Op informele clubdagen kan alles op het gebied van fotografie aan bod komen: van het gebruik van camera’s tot het digitaal bewerken van foto’s. Maar ook worden de gemaakte foto’s onderling besproken en worden ervaringen uitgewisseld. De groep is met ca 15 leden redelijk stabiel en het plezier in het bezig zijn met fotografie is groot.
De foto’s van deze tweede expositie, in 2016 werd de eerste expositie gehouden, zijn hoofdzakelijk gemaakt in Vogelpark Avifauna in Alphen aan den Rijn. Het resultaat: 13 kleurrijke en afwisselende foto’s.
De door de Kunstcommissie Palet Welzijn georganiseerde tentoonstelling is gratis toegankelijk voor geïnteresseerde bezoekers tijdens de openingstijden, dagelijks van 10 tot 16 uur. Locatie: woonzorgcentrum WelThuis Buytenhaghe, Bergmanstrook 45.

t/m 10 juni 2018

Stadsmuseum toont ‘Johan, Jaap, Gerrie en Sipje in WOII’

Persfoto WOIIHoe is het om tijdens de oorlog in Zoetermeer te wonen? In de minitentoonstelling ‘Johan, Jaap, Gerrie en Sipje in WOII’ toont het Stadsmuseum vier Zoetermeerse kinderen en hun leven tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Johan is bijna 16 en wordt opgeroepen voor de Arbeitseinsatz. Alle (jonge) Duitse mannen vechten namelijk al in de oorlog. De Duitsers hebben werkkrachten nodig voor hun fabrieken. Kan Johan ontkomen? Jaaps vader is belangrijk in het verzet. Hij woont al een tijdje op een geheime schuilplaats. Het wordt steeds gevaarlijker. Jaap en zijn moeder moeten ook onderduiken. Zijn ze veilig in het hoofdkwartier van het verzet? Waarom kan Sipje niet naar school en loopt het goed af met Gerrie die in een neergestort vliegtuig gaat spelen?

Informatie

Johan, Jaap, Gerrie en Sipje in WOII: Naar school in een pakhuis en wonen bij het verzet
Te zien t/m 10 juni 2018
Stadsmuseum Zoetermeer
Open: dinsdag t/m vrijdag 10:00 – 16:00, zaterdag en zondag 13:00 – 17:00
Dorpsstraat 7, 2712 AB Zoetermeer, tel. 079-3164735, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
www.stadsmuseumzoetermeer.nl.

18 maart t/m 24 juni 2018

Bicycle E. GrashchenkovaTentoonstelling ‘Typisch Nederlands/Typically Dutch?’

Het Stadsmuseum Zoetermeer brengt Nederlandse gewoonten en eigenaardigheden in beeld, maar dan gezien door andere ogen. Enthousiaste fotografen met een niet-Nederlandse afkomst zijn aan de slag gegaan met de vraag: wat is typisch Nederlands?

De tentoonstelling geeft een bijzonder beeld van onze Nederlandse cultuur en de culturele achtergrond van de fotografen. Zo is de Braziliaanse Danillo Bighi gefascineerd door de manier waarop Nederlanders met het weer omgaan, terwijl Sébastien Robert uit Frankrijk vooral de Canta’s opvallen die in Nederland op de vreemdste plekken in het straatbeeld opdoemen. De Poolse Zuzanna Lewicka heeft nog nooit zoveel schepen en boten gezien als in Nederland en de Russische Elena Grashchenkova verbaast zich over het feit dat van alle kerken in Nederland nog maar de helft in gebruik is en de andere helft een nieuw leven heeft in de vorm van hotels, winkels en uitgaansgelegenheden.

Typisch Nederlands/Typically Dutch?

18 maart t/m 24 juni 2018
Stadsmuseum Zoetermeer: Dorpsstraat 7

 

 tm eind juni 2018

 Expositie van Glaswerk in woonzorglocatie Vivaldi

Foto Emmy van der VeerHet glaswerk van Emmy van der Veer is tot en met juni te bewonderen in de vitrine op de begane grond van woonzorglocatie Vivaldi. Het betreft een verzameling schalen vervaardigd uit 'ovengeperst glas'. Zij past een techniek toe, waarbij gekleurde stukjes glas in de oven , onder druk, tot een plaat worden geperst.

Hierdoor ontstaat een glazen plaat met grillige gekleurde patronen. De plaat gaat vervolgens terug in de oven en wordt met een mal tot een schaal gevormd. Emmy maakt ook sieraden van glaswerk, die eveneens in de vitrines tussen de schalen zijn te bewonderen.

De expositie is voor geïnteresseerde bezoekers dagelijks van 10 tot 16 uur vrij toegankelijk. U vindt woonzorglocatie Vivaldi aan de Brechtzijde 45 te Zoetermeer.

t/m 1 augustus 2018 

Expositie keramiek in Monteverdi

foto Martina Bout copyTot 1 augustus 2018 exposeert Martina Bout met keramiek in de vitrine van WelThuis woonlocatie Monteverdi aan de Ondineschouw 15 in Zoetermeer. Martina studeerde kunstgeschiedenis en sinds 2002 volgt  zij lessen in beeldhouwen en boetseren bij het CKC.

Zij maakt beelden  in keramiek, speksteen beton en brons. Meestal zijn het figuratieve beelden en af en toe werkt ze abstract. Zij exposeert regelmatig en Zoetermeer en daarbuiten. Een kleine gedeelte van haar werk is nu te bewonderen in de vitrine van Monteverdi.

De door de Kunstcommissie Palet Welzijn georganiseerde tentoonstelling is gratis toegankelijk voor geïnteresseerde bezoekers tijdens de openingstijden, dagelijks van 10 tot 16 uur.  

De kunstwerken zijn in overleg met de maker te koop.

tot 1 augustus

Dieren expositie bij Monteverdi

Barbara Lancel exposeert met tekeningen, pastels en schilderijen in Verpleeghuis Monteverdi aan de Ondineschouw 15 te Zoetermeer. Haar hobby is het tekenen en schilderen van dieren, omdat dieren een grote plek innemen in haar dagelijks leven.

expo vivldiSinds een paar jaar tekent zij met pastelpotlood en pastelkrijt. De liefde voor pastel is ontstaan na een workshop. Pastelpotlood is fijn materiaal om precies mee te werken en met de krijtjes wordt een ruiger effect bereikt.
Er zijn verschillende manieren om met dit materiaal te hanteren. Zij bouwt haar werk op met verschillende laagjes over elkaar waardoor een schilderachtig geheel ontstaat. Dit is zeer arbeidsintensief en er zitten dan ook veel uren in haar werk.
Zij tekent niet alleen huisdieren, maar ook dieren die in het wild leven. Haar olifanten en giraffen zijn hiervan een voorbeeld, haar werk ziet er levensecht uit.

Een aantal van haar werken zijn te koop en zij neemt ook opdrachten aan van bijvoorbeeld een geliefd huisdier. Verder geeft zij cursussen in verschillende steden in het land.

Meer informatie kunt u vinden op haar website: www.barbaralancelinpastel.vpweb.nl 

De expositie is dagelijks tot 1 augustus tijdens de bezoekuren in de benedenhal van het verpleeghuis te bezichtigen.

-goede doel-