Exposities en tentoonstellingen nu in Zoetermeer te zien.

 tot 1 september 2022

Expositie Marjan van Leeuwe

Marjan van Leeuwe exposeert met mozaïek  tot 1 september 2022 in de vitrine in de toegangshal op de begane grond van  het woonzorgcentrum Vivaldi aan de Brechtzijde 45 in Zoetermeer. De door de Kunstcommissie Palet Welzijn georganiseerde expositie is gratis toegankelijk.

Marjan van LeeuweSinds 1991 houdt Marjan zich bezig met het maken van keramische beelden en beelden in brons, unica’s volgens de circe perdue, de verloren wasmethode. Er wordt dus geen mal gemaakt en daardoor is elk beeld uniek. Zij volgde keramieklessen, brons technieken, en Raku en andere primitieve stooktechnieken bij Renee du Clou aan de Vrije Academie Zoetermeer. 

Haar keramische beelden ontstaan met een 'dikke' knipoog naar de vrouw in al haar algemeenheid en al haar pracht. Ze geven haar beeld van vrouwen met een flinke dosis humor weer. Dus niet die aan het 'heersende modebeeld' aanpassende figuren, maar het beeld zoals het ontstaat en zoals het er zijn mag.

De expositie is gratis toegankelijk voor geïnteresseerde bezoekers tijdens de openingstijden dagelijks van 10.00 uur tot 17.00 uur. In overleg met Marjan is haar werk te koop (06 24533949). Meer informatie daarover vindt u in de vitrine. 

   
 5 februari t/m 2 okt 2022

Respect! Perspectieven in de hedendaagse kunst

Campagnebeeld RESPECTDrie kunstenaars hebben ervoor gekozen om een werk speciaal voor de openbare ruimte te maken. Wat alle kunstwerken verbindt, is de boodschap ‘respect tonen’. Soms heel persoonlijk of universeel, soms met een knipoog of aandacht vragend voor een maatschappelijk thema. Weer andere werken zoeken grenzen op of houden ons een spiegel voor.

In de tentoonstelling is werk te zien van: Amara van der Elst, André Pielage, Arno Coenen, Bilal Chahal, Emmy Dijkstra, Frode Bolhuis, Hans Muller, Hans van Houwelingen, Hans van Lunteren, Iriée Zamblé, Kamile Česnavičiūte, Lionel Plak, Marjolijn Mandersloot, Michiel Kluiters, Rob Sweere, Sonja Medic, Tobias Becker Hoff en Vincent de Kooker.

 

 vanaf zaterdag 2 juli t/m woensdag 7 september

 Expositie: Zoetermeerlijn en de Sprinter

Zoetermeerlijn

In het kader van ’Zoetermeer 60 jaar New Town’ organiseert het Historisch Genootschap Oud Soetermeer (HGOS) een tentoonstelling over de ‘Zoetermeerlijn’ en de ‘Sprinter’. In 1972 startte na een lange voorbereiding officieel de bouw van de Zoetermeerlijn.

De Nederlandse Spoorwegen (NS) exploiteerden deze spoorlijn van 1977 tot 2006. Deze nieuwe spoorlijn was in zijn begintijd uniek zowel wat betreft rollend materieel, de ’Sprinter’, traject, spoorbanen, als de integratie met de groeistad Zoetermeer. De lijn voorzag en voorziet in het openbaar vervoer tussen Den Haag en Zoetermeer met een omgeklapt lus-traject in Zoetermeer, de krakeling genoemd. Sinds 2006 wordt deze openbare vervoersvoorziening door de trams van Randstadrail verzorgd.

In de tentoonstelling wordt aandacht besteed aan aspecten als voorbereiding en onderhandeling, bouw, materieel- en trajectkeuzes, integratie met de stad, ervaringen van NS en reizigers. Ook aan de dingen die moesten wijken voor de aanleg van de lijn wordt aandacht besteed. Te zien zijn: veel foto’s, documenten, attributen, modellen en een video.

De tentoonstelling over de unieke Zoetermeerlijn is te zien in bij HGOS in de Dorpsstraat 132, vanaf zaterdag 2 juli t/m woensdag 7 september, de toegang is gratis.

18 juni – 10 september 2022

Jan Sterenberg CONSTRUCTIE EN CONTEXT bouwen in serie. Fijne rijtjes, Jan!

De architect Jan Sterenberg ontwierp in de periode 1951-1983 woningen voor tienduizenden Nederlanders. Hij is bijvoorbeeld de uitvinder van het woonerf. In Zoetermeer bouwde hij de bekende woondekken in Buytenwegh. De tentoonstelling over Jan Sterenberg is te zien ter ere van het jubileumjaar Zoetermeer 60 jaar New Town. Over de ruim 1000 Zoetermeerse woningen is voor deze tentoonstelling een speciaal paneel en een boekje gemaakt.

Inspiratie voor de toekomst

De tentoonstelling Jan Sterenberg CONSTRUCTIE EN CONTEXT bouwen in serie. Fijne rijtjes, Jan! is te zien in Club Entree. Entree is het gebied in Zoetermeer waar komende jaren een nieuwe stadswijk gebouwd wordt. Thema’s waar Jan Sterenberg zich mee bezig hield, zien we nu terug in Entree: bouwen in hoge dichtheid en grote aantallen woningen tegelijk, aandacht voor de woonomgeving met groen en spelaanleiding voor kinderen, dubbel grondgebruik met parkeeroplossingen en werken met hoogteverschillen. Maar dan met meer sociale controle.

Kijk voor openingstijden op: https://www.architectuurpuntzoetermeer.nl/agenda/tentoonstelling-jan-sterenberg-constructie-en-context-bouwen-in-serie-fijne-rijtjes-jan/

Toegang: gratis

Locatie: Club Entree, Boerhaavelaan 33, Zoetermeer (vm IBM kantoor)

10 en 11 september 2022

Open Monumentendag

Op 10 en 11 september is het zover, het weekend van de Open Monumentendag 2022. Alle locaties zijn geopend op zaterdag 10 september, een enkele ook op zondag 11 september. In het programmaboekje en op de website van het Comité Open Monumentendag Zoetermeer www.openmonumentendag.nl vindt u alle informatie over de monumenten en gebouwen, de openingstijden en de activiteiten die daar plaatsvinden.
Natuurlijk zijn er een aantal locaties geopend die al eerder deelnamen aan de Open Monumentendag. Maar er zijn ook nieuwe deelnemers zoals de Morgensterkerk in het Dorp, de Ichthuskerk in Seghwaert, de vernieuwde Balijhoeve, de daktuin van de flat Savelsbos en de Stadstuin, het park aan de Warande in het Stadshart. Een andere nieuwe deelnemer is kunstgarage Franx in de Vlamingstraat. Waarschijnlijk is het de laatste keer dat u de watertoren kunt bezoeken. Deze krijgt binnenkort een nieuwe bestemming.

10 sept - ?

Tentoonstelling: Tussen Dorp en Groeistad 1945-162

In het pand van Oud Soetermeer aan de Dorpsstraat 132 is de tentoonstelling ‘Tussen dorp en groeistad 1945-1962’ te zien, vanaf 10 september 2022. De  expositie gaat over de enorme groei die het dorp in de naoorlogse periode meemaakte,
van 6.000 naar 10.000 inwoners. Al deze nieuwe mensen kwamen te wonen in het Dorp, tussen de rijksweg en de Dorpsstraat, Schinkelweg en Den Hoorn. In nieuwe buurten met namen als de Oranje-, Schilders-, Dichters- en Zeeheldenbuurt.

 26 augustus en 23 oktober

 syrische kunstenaarSyrische Adnan exposeert bij Franx

Sinds kort kent kunstgarage Franx een nieuwe ‘bewoner’. De Syrische kunstenaar Adnan Alloush is als artist in residence regelmatig in de studio te vinden. Bij Franx toont hij zijn eerste expositie in Nederland met als titel ‘Lijden’.

De passie voor kunst begon al als kind: als tienjarige maakte hij kleine tekeningetjes naast zijn huiswerk. Inmiddels, 54 jaar later, heeft hij al veel mogen doen als professioneel kunstenaar. In Syrië had hij zijn eigen galerie en gaf hij les op universiteiten. Later begon hij een nieuw bestaan in de Emiraten, waar hij zich onder meer bezig hield met kalligrafie en liturgische kunst en les gaf op scholen. Vanwege de oorlog moest hij vluchten. Nu is hij statushouder in het COA in Zoetermeer en maakt hij nieuw werk. Sinds kort heeft Adnan een tijdelijke atelierruimte bij Franx om daar te werken aan zijn kunst. “Het is een goede plek", zegt Adnan enthousiast “Nu werk ik aan grote canvassen, want ik heb nu de ruimte.”

Wie Adnan aan het werk ziet, ziet een gepassioneerd kunstenaar. “Wat ik zie in de wereld, neem ik op in mijn hoofd en teken ik,” vertelt Adnan. “Het geeft me ook de kans om de problemen van kinderen en families in Syrië te tekenen.”

Zijn tekeningen worden vanaf 26 augustus geëxposeerd in de galerij van Franx, waarin hij het werk van de afgelopen tien maanden laat zien. Daarin zullen diverse kleinere tekeningen en een aantal grotere canvassen te zien zijn, allemaal grotendeels in zwart-wit. Sinds vijf jaar werkt hij vooral met zwart en wit, eerder gebruikte hij meer kleur in zijn werk. “Kleur heeft ruimte nodig en kost ook meer geld", vertelt Adnan eerlijk. “Vandaar deze keuze.”

 1 september t/m 23 oktober 2022

 Expositie Strijdvaardig bij Franx

7E9A2110 verkleindActivisme is van alle tijden en tegelijkertijd actueler dan ooit. Kunstgarage Franx brengt met de nieuwe expositie ‘Strijdvaardig – activisme gefotografeerd’ een gevarieerd scala aan foto’s die op hun eigen manier een actueel protest laten zien.

Onder meer de oorlog in Oekraïne, de zondagprotesten in Belarus, de zeespiegelstijging en de klimaatverandering vormen het onderwerp in de reportages van fotografen Remco Koers, Henri Blommers, Sanne Derks en Joris van Gennip.

Remco Koers

De expositie is een initiatief van de Zoetermeerse fotograaf Remco Koers, die tijdens de expositie zijn reportage in Belarus laat zien. Hij reisde in 2020 af naar dit land om daar de grootschalige protesten te fotograferen toen Loekasjenko de verkiezingen won. In een portrettenserie gaf hij deze protestbeweging een gezicht. “Inmiddels is er veel veranderd in het land, waarbij Belarus haar steun aan Rusland heeft gegeven in de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. Ook voor de geportretteerden is er in de tussentijd veel gebeurd,” legt Remco uit. “Zo zijn er meerdere mensen uit Belarus gevlucht voor het regime van Loekasjenko of leven nog steeds in angst in hun thuisland. Met deze expositie wil ik daar aandacht aan besteden door de foto’s van toen te combineren met de verhalen van nu.” 

De expositie bij kunstgarage Franx toont verder recente nieuwsfoto’s van het boerenprotest, het woonbeleid en de corona maatregelen, 7E9A2112 verkleindmaar ook van demonstraties van Black Lives Matter en Extinction Rebellion. Fotografen Owen O’Brien, Joris van Gennip, Nico Garstman, Eva Plevier, Charles M. Vella en Remco Koers legden dit activisme op de gevoelige plaat vast.

‘Strijdvaardig’ is te zien van 1 september t/m 23 oktober 2022 bij Kunstgarage
Franx Zoetermeer (Vlamingstraat 1). Tegelijkertijd is ook de expositie ‘Lijden’ te zien van Syrisch kunstenaar Adnan Alloush. Op 3 september tussen 12.00 en 18.00 uur is er een feestelijke opening van beide exposities.

-goede doel-