Exposities en tentoonstellingen nu in Zoetermeer te zien.

tot juni 2022

Tentoonstelling: spierballen, stiletto’s en superhelden


museum de voorde zoetermeerAls je spierballen hebt, dan ben je helemaal het mannetje! Toch? Of is mannelijkheid koppelen aan stoer achterhaald? Kom zelf ontdekken wat stoer is in de interactieve familietentoonstelling Spierballen, Stiletto's en Superhelden!
Je duikt helemaal in wat stoer was en is. Want wat we stoer vinden en welke keuzes we maken is bijna elke dag weer anders. Wist je bijvoorbeeld dat de kleur blauw ooit bij meisjes hoorde en roze bij jongetjes? En ook dát is alweer gedateerd... Ook ontdek je verhalen van mensen die stoere keuzes maakten in hun leven - zoals Alexandrine Tinne die in 1862 als eerste westerse vrouw de Sahara doorreisde, of Sebastiaan Vermeulen die jurken voor mannen ontwerpt. Je stelt jouw stoerheid op de proef door zo snel mogelijk banden te wisselen, op hoge stiletto's te lopen of in één keer een spijker in hout te slaan. Kom zelf ontdekken wat stoer is! 

dinsdag t/m zondag 12:00 – 17:00 uur
Waar: Zuidwaarts 2 2711 HA, Museum De Voorde Zoetermeer
Prijs: voor de tentoonstelling gelden de standaard entreeprijzen. Kinderen tot en met 12 zijn gratis.
Website: Spierballen, Stiletto's en Superhelden — Te zien — Museum De Voorde | Zoetermeer

Vanaf 28 mei t/m 29 juni

Expositie: Oost West, Thuis Best!

C0657Acht Zoetermeerders zijn geportretteerd door de Zoetermeerse fotografe Faredèh Ladrak. Ze wonen al hun hele leven in hetzelfde (ouderlijk) huis. Hun verhalen vertellen de geschiedenis van Zoetermeer met het eigen levensverhaal daarin.

De expositie is een studie-project van Faredèh Ladrak waarin zij foto's combineert met de historie van de stad. Foto’s van toen - uit eigen foto albums- en nu tonen niet alleen de veranderingen in de stad, maar ook wat deze veranderingen in het leven van deze acht Zoetermeerders betekenden. Hun persoonlijke verhalen geven de foto’s bovendien een diepere lading en brengen delen van de Zoetermeerse geschiedenis tot leven.

Bij de expo verschijnt een prachtig boek in zeer beperkte oplage. Te koop voor € 20 bij de tentoonstelling.

Kom kijken naar de foto's en de verhalen van families als Slootweg, Vieveen, Den Hoed, Westerman en nog vier anderen.
Vanaf 28 mei t/m 29 juni, Dorpsstraat 132
maandagavond, woensdag- en zaterdagmiddag.

 tot 1 juli 2022

Schilderijenexpositie van Dick Zuydwijk in Vivaldi

Dick Zuydwijk corDick Zuydwijk exposeert met een aantal van zijn werken tot 1 juli 2022 op de Veranda op de 1e etage van het woonzorgcentrum Vivaldi aan de Brechtzijde 45 te Zoetermeer.

Dick Zuydwijk is een geboren Hagenaar, zijn wieg stond in de Jan van Beersstraat en al op jonge leeftijd ging hij zich interesseren voor tekenen. Hij keek dat af bij zijn vader, die naast dat hij beroepsmuzikant was, ook de prachtigste tekeningen maakte. Gedurende zijn opleiding in de reclamebranche kreeg Dick belangstelling voor het schilderen. Hij bleek succesvol en op jonge leeftijd waren er al exposities van hem te zien in Den Haag en ver daarbuiten. Dick is nu in Zoetermeer te bekijken met een flink aantal van zijn werken die hij de laatste 2 jaar geschilderd heeft. Het betreft veelal zeegezichten en dat is niet verwonderlijk omdat hij sinds jaren in Katwijk woont. Hij is daar vaak buiten te vinden om inspiratie om te doen. Hij is een bewonderaar van de Haagse School en dat is goed zichtbaar in zijn werk. 

De door de Kunstcommissie Palet Welzijn georganiseerde expositie is gratis toegankelijk voor geïnteresseerde bezoekers tijdens de openingstijden, dagelijks van 10.00 uur tot 17.00 uur.

vrijdag 10 juni tot zondag 24 juli

Middel 14x 1024x628“Geworteld” in Kunstgarage Franx


Van vrijdag 10 juni tot zondag 24 juli is bij Kunstgarage Franx in Zoetermeer de tentoonstelling “Geworteld, oogstrelende, onderzoekende en poëtische visies op flora” te zien. Aan deze tentoonstelling werken 15 kunstenaars van onze Vereniging mee met werken die de schoonheid van de botanische kunst boven en onder de grond laten zien.

 1 juni tot 3 augustus 

2018 05 06 15Expositie Fotogroep Zoetermeer Gondelkade

De leden van de Fotogroep Zoetermeer zijn nog eens in hun archieven gedoken en hebben daar een aantal mooie foto’s gevonden die ze hier graag willen laten zien. 
Alle foto’s worden tentoongesteld in eetcafé de Leyens Gondelkade 33 te Zoetermeer.
De tentoonstelling  is van 1 juni tot 3 augustus en is vrij toegankelijk.
De openingstijden zijn van maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 19.00 uur en zaterdag/zondag van 11.00 tot 19.00 uur.

 tot 1 september 2022

Expositie Marjan van Leeuwe

Marjan van Leeuwe exposeert met mozaïek  tot 1 september 2022 in de vitrine in de toegangshal op de begane grond van  het woonzorgcentrum Vivaldi aan de Brechtzijde 45 in Zoetermeer. De door de Kunstcommissie Palet Welzijn georganiseerde expositie is gratis toegankelijk.

Marjan van LeeuweSinds 1991 houdt Marjan zich bezig met het maken van keramische beelden en beelden in brons, unica’s volgens de circe perdue, de verloren wasmethode. Er wordt dus geen mal gemaakt en daardoor is elk beeld uniek. Zij volgde keramieklessen, brons technieken, en Raku en andere primitieve stooktechnieken bij Renee du Clou aan de Vrije Academie Zoetermeer. 

Haar keramische beelden ontstaan met een 'dikke' knipoog naar de vrouw in al haar algemeenheid en al haar pracht. Ze geven haar beeld van vrouwen met een flinke dosis humor weer. Dus niet die aan het 'heersende modebeeld' aanpassende figuren, maar het beeld zoals het ontstaat en zoals het er zijn mag.

De expositie is gratis toegankelijk voor geïnteresseerde bezoekers tijdens de openingstijden dagelijks van 10.00 uur tot 17.00 uur. In overleg met Marjan is haar werk te koop (06 24533949). Meer informatie daarover vindt u in de vitrine. 

   
 5 februari t/m 10 juli 2022

Respect! Perspectieven in de hedendaagse kunst

Campagnebeeld RESPECTDrie kunstenaars hebben ervoor gekozen om een werk speciaal voor de openbare ruimte te maken. Wat alle kunstwerken verbindt, is de boodschap ‘respect tonen’. Soms heel persoonlijk of universeel, soms met een knipoog of aandacht vragend voor een maatschappelijk thema. Weer andere werken zoeken grenzen op of houden ons een spiegel voor.

In de tentoonstelling is werk te zien van: Amara van der Elst, André Pielage, Arno Coenen, Bilal Chahal, Emmy Dijkstra, Frode Bolhuis, Hans Muller, Hans van Houwelingen, Hans van Lunteren, Iriée Zamblé, Kamile Česnavičiūte, Lionel Plak, Marjolijn Mandersloot, Michiel Kluiters, Rob Sweere, Sonja Medic, Tobias Becker Hoff en Vincent de Kooker.

 

 vanaf zaterdag 2 juli t/m woensdag 7 september

 Expositie: Zoetermeerlijn en de Sprinter

Zoetermeerlijn

In het kader van ’Zoetermeer 60 jaar New Town’ organiseert het Historisch Genootschap Oud Soetermeer (HGOS) een tentoonstelling over de ‘Zoetermeerlijn’ en de ‘Sprinter’. In 1972 startte na een lange voorbereiding officieel de bouw van de Zoetermeerlijn.

De Nederlandse Spoorwegen (NS) exploiteerden deze spoorlijn van 1977 tot 2006. Deze nieuwe spoorlijn was in zijn begintijd uniek zowel wat betreft rollend materieel, de ’Sprinter’, traject, spoorbanen, als de integratie met de groeistad Zoetermeer. De lijn voorzag en voorziet in het openbaar vervoer tussen Den Haag en Zoetermeer met een omgeklapt lus-traject in Zoetermeer, de krakeling genoemd. Sinds 2006 wordt deze openbare vervoersvoorziening door de trams van Randstadrail verzorgd.

In de tentoonstelling wordt aandacht besteed aan aspecten als voorbereiding en onderhandeling, bouw, materieel- en trajectkeuzes, integratie met de stad, ervaringen van NS en reizigers. Ook aan de dingen die moesten wijken voor de aanleg van de lijn wordt aandacht besteed. Te zien zijn: veel foto’s, documenten, attributen, modellen en een video.

De tentoonstelling over de unieke Zoetermeerlijn is te zien in bij HGOS in de Dorpsstraat 132, vanaf zaterdag 2 juli t/m woensdag 7 september, de toegang is gratis.

-goede doel-