opvang2"Het is eigenlijk best heel goed gegaan", vertelt wethouder Isabelle Vugs over de crisisopvang van vluchtelingen in Zoetermeer. Vanaf donderdag werden in Sporthal De Veur in Rokkeveen 143 vluchtelingen opgevangen. De wethouder is vooral blij dat ze voldoende tijd hadden om de bewoners vooraf te informeren over de komst van de vluchtelingen, al was het dan de dag van te voren. Op deze informatieavond kon toch heel wat zorgen van inwoners worden weggenomen. Dinsdagmiddag vertrok de groep vluchtelingen weer. Een deel van deze groep kon terecht in het asielzoekerscentrum in Utrecht, waar hun asielprocedure zal starten.  De overige leden van de groep zijn naar een nieuwe crisislocatie in Friesland gegaan.

Wethouder Vugs is samen met burgemeester Aptroot ook zelf naar de Veur gegaan om persoonlijk met de vluchtelingen te spreken en werd geraakt door de verhalen van de mensen. "Het is een heel diverse groep vluchtelingen, uit Syriƫ, Irak, Vietnam of Eritrea. Sommige gezinnen zijn al maanden in ons land en verhuizen elke paar dagen naar een andere noodlocatie, dat gaat je niet in de koude kleren zitten!". Wethouder Taco Kuiper, die samen met wethouder Paalvast ook vrijwilligerswerk deed voor de vluchtelingen vult aan: "Het is hartverwarmend om te zien hoeveel mensen spontaan hun hulp aanbieden, op een gegeven moment moesten er zelfs vrijwilligers geweigerd worden! Ook kwamen veel mensen langs om kleding en allerlei spullen te brengen. Wat hiervan niet gebruikt is, wordt doorgegeven aan de Zoetermeerse kringloopwinkel zodat we zeker weten dat het goed gebruikt wordt".

De vrijwilligers organiseerden ook vele activiteiten voor de groep vluchtelingen, zo heeft een groep kinderen een kijkje genomen op een basisschool in de buurt en kennis gemaakt met de kinderen van de school. Ook kwamen vrijwilligers langs om een spelletje te doen en organiseerde Scouting JMC activiteiten. Op een liveblog heeft de gemeente bijgehouden hoe de opvang per dag verliep: www.zoetermeer.nl/inwoners/liveblog-crisisopvang-vluchtelingen_47520/

opvangMartha Pelkman is een van de vrijwilligers die hielp bij de noodopvanglocatie. Martha: "Zaterdagavond hielp ik bij de crisisopvang van vluchtelingen in Zoetermeer. Ik vond het best wel een beetje spannend, maar het viel allemaal ontzettend mee. Ik stond achter de bar en schonk koffie, thee en limonade voor de mensen daar. En ik speelde tafeltennis met een vluchteling.

Ik had me voorbereid op ellende, maar het viel eigenlijk allemaal wel mee. Er was een tafeltennistafel, er waren spelletjes, er werd kleding uitgedeeld. De bedden die eerst keurig in rijtjes waren opgesteld, waren bij elkaar gezet om toch enige privacy te krijgen. De lakens van de bedden die niet gebruikt worden, worden gebruikt om bedden af te schermen.

Het is dankbaar werk. Er zijn mensen die graag willen leren: ik zag iemand woorden schrijven en echt zijn best doen om de taal te leren.

Ik zag ook mensen lusteloos op een veldbed zitten, met hun telefoon spelen, slapen, hangen, roken en koffie drinken. Zoveel verspilde tijd. Zoveel talent dat verloren gaat. Waarom zouden we deze mensen niet gewoon iets te doen geven en hen alvast Nederlands leren? Ze vervelen zich helemaal kapot: er is niets te doen behalve spelletjes spelen en chocomel drinken."

-advertenties-

-goede doel-