In de tweede helft van het jaar was het mis met de Haringtest, werd de ijshockeyvereniging gered en kwam badmintonner Erik Meijs om bij een zwaar ongeluk in Duitsland.  Ook was er veel te doen rond het zwembad. Dit is het Zoetermeer Actief jaaroverzicht 2017 deel 2.

De links in dit jaaroverzicht verwijzen naar het artikel, waar vaak extra foto's, informatie en filmpjes te zien zijn.

 

Naar Zoetermeer Jaaroverzicht deel 1

Naar Incidenten Jaaroverzicht 2017

 

 20170716 Zondag in het Park 1 GVW 3920
 Zondag in 't Park blijft een groot zomers succes

 

Juli

Lon Oosterbroek van Vis van Lon in de Dorpsstraat laat klanten gratis haring proeven. “Laat de klanten zelf maar oordelen over mijn haring.”Hij toont zich zwaar teleurgesteld over de vernietigende uitslag van de jaarlijkse, 36e, AD haringtest. Hij scoorde een nul. Veel klanten namen het op social media op voor Lon. Hierna werd het stil, totdat Ben Vollaard, hoofddocent van de universiteit Tilburg naar buiten kwam met bijzonder nieuws. Volgens Ben is het een gegeven dat haringverkopers die hun vis bij groothandel Atlantic kochten, veel beter uit de test kwamen dan wanneer zij ergens anders hun vis kochten. Het zou zo zijn dat één van de keurmeesters bij het AD nauw verbonden is met Atlantic. In december 2017 heeft de advocaat van Lon naar buiten gebracht dat zij het AD gaan aanklagen wegens laster en smaad.

 

 haring2

 

José Koebrugge startte dit jaar een project onder de naam 'Fietsen in Zoetermeer'. Zij vroeg 1000 stadsgenoten om een klein doekje te schilderen. Zij stond op verschillende evenementen om mensen te vragen mee te helpen. Zo ook tijdens Zondag in 't park. Zij had de wens om al deze geschilderde doekjes aan elkaar te maken zodat er één groot kunstwerk zou ontstaan. En wat zou er mooier zijn als dat zou komen te hangen daar waar veel mensen het kunnen bewonderen? Op 17 juli was het 1000ste doekje binnen. Twee maanden later is het kunstwerk tentoongesteld en tegenwoordig is het te zien in het LangeLand ziekenhuis. 

Silverdome 1374Eind juni besloot de exploitant van de SilverDome, de Stichting Ice, Sports & Events Zoetemeer, de 250 meterbaan te sluiten. De exploitant huurt de Silverdome van de eigenaar Aprisco Leisure B.V. Tegen de eigenaar spant de gemeente een kortgeding aan. De gemeente vond het niet kunnen dat de baan gesloten werd. De rechter stelde, op 14 september, dat de baan weer open moest.

De exploitanten van Silverdome lieten in een reactie weten dat zij gehoor zullen geven aan deze uitspraak. 

IJsvereniging Zoetermeer, één van de gebruikers van de Oval, is blij met de uitspraak van de rechter. "Voor veel leden is de afstand naar de Uithof in Den Haag helaas een te grote barrière gebleken en we zijn al veel leden kwijt." 

 

 

Augustus

De maand begon meteen al met zwembadnieuws: 'De onzekerheid over het voortbestaan van buitenbad Het Keerpunt houdt al 5 jaar Zoetermeer in zijn greep. In 2013 werd het zwembad verkocht aan Sweet Lake Wellness, onder de strikte voorwaarde dat het buitenbad elke zomer opengesteld zou worden'. Het buitenbad ging open, maar door een zomer met slecht weer, werd er flink verlies geleden op het buitenbad. De roep om een bad waar je recreatief kan zwemmen wordt steeds groter. Ex wethouder Mariette van Leeuwen zegt in een interview: "Toen zaten we midden in een crisis en heb ik een rationeel besluit genomen. Liever bezuinigen op recreatie dan nog meer op andere gebieden. Mensen mogen het mij aanrekenen, ik blijf achter mijn weloverwogen besluit staan. Dit besluit werd ook unaniem door de gemeenteraad gesteund. Inmiddels zitten we in een hele andere situatie. De economie gaat nu beter".

 

20170831 110792   

 

 

Het Stadsdiner aan de Dobbe werd dit jaar voor het eerst gehouden en was de aftrap voor 'De week van de horeca' in Zoetermeer. Organisator Mark Merckens was zeer tevreden over het diner en de grote belangstelling, de 120 beschikbare plaatsen waren snel uitverkocht. Het idee voor de Week van de Horeca ontstond al een aantal jaar geleden, om de zeer gevarieerde horeca in de stad te laten zien aan een groot publiek. Verschillende horecagelegenheden hadden speciale aanbiedingen en acties. Op het Diner werden de gasten koninklijk onthaald door twee stadsomroepers en werden zij bediend vanaf de tafel. Ook waren er tussen de gangen door acts van Zoetermeerse artiesten.  Plotseling waren er even twee burgemeesters in Zoetermeer, maar al snel werd duidelijk dat dit maar tijdelijk was en niet voor verdere problemen zou zorgen. De 'tweede burgemeester' bleek een acteur te zijn die voor de gelegenheid burgemeester was van het Dobbe eiland tijdens het diner.

 

Opvallend 112 nieuws

In 2017 zijn verschillende spraakmakende incidenten geweest. Zo werd op dinsdag 26 september een advocate in eigen kantoor neergestoken. Dit gebeurde in het kantoor van Benders Advocaten op de La Reijweg rond 15.30. De dader had een afspraak gemaakt om wat informatie te krijgen. Aan het einde van het gesprek stak hij de vrouw neer en nam de vlucht. Na landelijke aandacht en videobeelden, werd op woensdag 27 september een 14-jarige jongen aangehouden in deze zaak. Op de beelden is goed te zien dat er nog een andere man in het spel was, die met de jongen mee liep totaan het kantoor. 

 

steekpartij foto roy   IMG 2335

 

Een dubbele moord in de Edisonstraat schokte 25 april Zoetermeer op. Het bleek te gaan om vader Renee en zoon Reneetje. Het zouden twee daders zijn die nauw betrokken waren bij de moorden. De schutter staat op beeld, maar hij is onherkenbaar. Later zijn er verdachten opgepakt, maar het is niet duidelijk of dat ook echt de daders zijn. Het zou gaan om een afrekening binnen het criminele circuit.

 

Het was een jaar met de meest uiteenlopende incidenten. Zie ons incidenten Zoetermeer jaaroverzicht.  

 

September

De Week van de alfabetisering opende met een conferentie voor professionals in de Dutch Innovation Factory. Wethouder Isabelle Vugs ontving als dagvoorzitter de gasten van de conferentie, waaronder H.K.H. Prinses Laurentien der Nederlanden (ere-voorzitter van Stichting Lezen & Schrijven), minister van OCW Jet Bussemaker en Marja van Bijsterveldt (voorzitter van de Raad van Toezicht van Stichting Lezen & Schrijven). Na het algemene gedeelte waren er verschillende workshops voor de deelnemers. Het is maar zelden zo dat mensen helemaal niet kunnen lezen of schrijven, vaker gaat het om ‘niet goed genoeg’. Deze mensen hebben bijvoorbeeld moeite om formulieren te begrijpen, of kunnen de bijsluiter van medicijnen niet lezen. Veel laaggeletterden schamen zich en durven niet om hulp te vragen. De problemen met lezen en schrijven worden verborgen achter ‘het vergeten van de leesbril’, maar kunnen zo een groot struikelblok worden.

 

   20170909 Nationale Sportweek GVW 9770

 

Al jaren is er veel aandacht in onze stad voor de Nationale Sportweek. Dit jaar werd deze voor het eerst geopend door wethouder Margreet van Driel in haar nieuwe functie als wethouder van sportzaken. Zij opende de sportmarkt samen met Michael Leckie, adviseur Sportontwikkeling van de gemeente en een heleboel kinderen met vrolijke oranje en blauwe ballen. De ballen werden gratis uitgedeeld door de gemeente om de kinderen aan te zetten tot lekker bewegen. Op de markt werden door verschillende clubs sport demonstraties en workshops gehouden. 

 

silverdome schaatsenDe gemeente Zoetermeer heeft met een financiële bijdrage van 17.000 euro ijshockeyvereniging Zoetermeer Panters van de ondergang gered. De vereniging benaderde de gemeente in mei, omdat zij door een plotselinge afname van leden geen geld had om de ijshuur voor het seizoen 2017-2018 te betalen. In een memo die wethouder Margreet van Driel naar de gemeenteraad stuurde stond. “Om tot een oplossing te komen heeft Zoetermeer Panters allereerst zelf diverse maatregelen getroffen. Hiermee hebben zij een aanzienlijk deel van het exploitatietekort kunnen oplossen”. 

De steun heeft als doel de Zoetermeer Panters een doorstart te laten maken. Zij ontvingen deze bijdrage onder de voorwaarden dat zij zich nadrukkelijk hiervoor inspannen, de gemeente informeren over de gang van zaken en hun acties inzichtelijk maken. De nieuw aangestelde verenigingsondersteuner zal hen hierbij adviseren en meedenken.

 

Oktober

Voor de bouw van een grote turnhal met de naam 'Gymworld' werd er geen geschikte partij gevonden die de hal wilde bouwen. De economie groeit sterk en de bouwkosten zijn behoorlijk hoger dan er begroot was. Dit zorgt ervoor dat in oktober geen aannemer werd gevonden. De bouw liep vertraging op en er moest opnieuw gekeken worden wat er aan extra financiële middelen naar deze 'Gymdome' moesten gaan. 

In december brengt het college naar buiten: 'Het college wil nog steeds dat Gymworld wordt gebouwd en dat de Noordwesterhal wordt gerenoveerd. Het college heeft daarom het investeringsvoorstel uit 2016 inmiddels geactualiseerd en herzien. In mei 2016 is de gemeenteraad akkoord gegaan met een investering van ongeveer 10 miljoen euro, voor de bouw, aanschaf grond en sporttechnische voorzieningen. Het is niet duidelijk over welke termijn de jaarlijkse 0,1 miljoen euro verhoging van het budget berekend is, maar dit kan in een jaar of 10 al gauw oplopen naar een miljoen euro. In januari besluit de raad over Gymworld en hoopt het college een nieuwe aanbestedingsronde te kunnen starten.

 

gymworld   

 

De Halloween Parade moest een Halloween Walk worden. Dit omdat het Stadshart smaller is geworden. De organisatie besloot om het roer daarom om te gooien en de bezoekers langs verschillende 'scarezones' te laten lopen. Tussen deze 'zones' stonden kleine acts en acteurs om het publiek te vermaken of zich dood te laten schrikken. Vooral in de scarezone Stiltepark was het een gegil van jewelste. Het publiek moest wennen aan deze nieuwe opzet. Toch bleef de afsluiting met een lasershow als vanouds. 

 

November

 

De Bedrijven Investerings Zone (BIZ) in de Dorpsstraat gaat niet door. Woensdagmorgen 15 november stemden de ondernemers van de Dorpsstraat in het Stadhuis over hun BIZ, in het bijzijn van wethouder Margreet van Driel en notaris M.G. Kroese. “De positieve limiet werd helaas niet gehaald”, zo bracht wethouder van Driel de uitslag. Teleurstelling overheerste bij de aanwezige ondernemers uit de Dorpsstraat. Een aantal ondernemers heeft zich de afgelopen tijd hard ingezet om meer eenheid in de straat te bereiken. Dennie van Herwijnen: “Het is erg jammer, we hebben ons met een grote groep ingezet voor de straat vanaf mei 2016 en dachten echt dat we hier een sterk plan hadden."

 

 20171115 114944  

 

Zoetermeer loopt niet over van de musea. Het is dan ook een historisch moment als er een museum bij komt. 2017 kan de boeken in al het jaar waar oude Arcadekasten werden weer aangesloten en getest, want in het Videogame Museum is niet alleen een van kijken, maar ook van meedoet met de spellen. Het museum richt zich specifiek op videogames, de geschiedenis hiervan en de invloed van de game-industrie op de maatschappij. Het is opgebouwd in tijdsperioden. Naast exposities zijn kamers ingericht met unieke, speelbaar gemaakte, museumstukken uit vervlogen tijden. Een historische ‘trip down memory lane’ langs de gamecultuur.

De opening van het Nationaal Videogame Museum was op donderdag 30 november in het voormalig pand van de V&D in de passage. 

 

   erik meijs rouwad

 

Op de Duitse A3 raakte badmintonner Erik Meijs op donderdag 16 november berokken bij een vreselijke crash. Het ongeval ging uiteindelijk tussen twee vrachtwagens en vijf personenauto's. Dit was rond 08.00 uur in de richting van Oberhausen. De eerste berichten waren dat hij zwaar gewond was overgebracht naar het ziekenhuis. De verslagenheid was groot in zowel de Nederlandse als de Duitse badminton wereld en in Zoetermeer waar veel mensen Erik kennen, toen bekend werd dat hij was overleden. Erik stond 76ste op de wereldranglijst en speelde als aanvoerder bij zijn Duitse club Beuel in de Bundesliga. Dit is het hoogste niveau in Duitsland. De uitvaart in Zoetermeer was op vrijdag 24 november. Op de rouwkaart staat:

No Goals, No Future

Dat was het motto van Erik.

Elke dag opnieuw.

Totdat zijn toekomst op 16 november 2017 van hem werd weggenomen.

Wij zijn verslagen en ontredderd.

De pijn is ondraaglijk.

Nooit zijn we meer compleet.

 

 

December

Voor het team van Zoetermeer Actief was het feest. De sinterklaasfilm met gebarentolk ging in premiere. Dit gebeurde bij Kentalis aan de Voorweg, waar dove en slechthorende kinderen de film voor het eerst konden zien. Oud Kentalis leerling Lindsay Sinniah heeft de tekst van de film uit haar hoofd geleerd en naar gebaren omgezet. "Nooit eerder werd een Zoetermeerse sinterklaasfilm gemaakt met ondersteuning van een gebarentolk. Voor kinderen die afhankelijk zijn van gebaren, zijn sinterklaasfilms vaak lastig te volgen. Ik vind het dan ook geweldig dat deze film speciaal voor deze doelgroep is aangepast, zodat jullie er allemaal van kunnen genieten", zei wethouder Isabelle Vugs voor de premiere. De film is ook beschikbaar zonder tolk.

   

 

De Winterfair is na twee jaar testen dit jaar voor het eerst een volwaardig evenement dat vier weken duurt. 'Een stevige klus om dit te organiseren' zo is de mening van velen, maar het bestuur van de Winterfair nam de handschoen op en zette alles op alles om dit evenement van de grond te krijgen. Dit ging met ups en downs. De schaatsbaan en de ijsglijbaan waren weer van de partij en ook een evenemententent waar onder andere een bierproeverij, jazz muziek en kinderactiviteiten waren. De chalets op de kerstmarkt werden er minder dan gehoopt. Ook het niet doorgaan van de jaarlijkse vuurwerkshow van Dennie Herwijnen was een tegenvaller. Ondanks alles werd de Winterfair geopend op de schaatsbaan, terwijl het buiten sneeuwde. Een Winterfair opening met echt winterweer.

 

   
 Achter de schermen Winterfair deel 1  Winterfair deel 2

 

zwembadwater2Goed nieuws voor alle Zoetermeerders die graag willen zwemmen. Op verzoek van de raad heeft het college onderzoek laten doen naar recreatief zwemwater in Zoetermeer. Uit het onderzoek kwam volgens wethouder Margreet van Driel een 'duidelijk tekort aan recreatief zwemwater' naar voren. Ook onderzocht het college drie varianten voor meer zwemwater in de stad. Een ruwe schatting is dat een nieuw zwembad rond de 30 miljoen gaat kosten. In 2018 zal de raad een besluit moeten nemen of er een zwembad komt waar we vrij kunnen zwemmen. 

De onderzoeken komen uit op drie mogelijke varianten, waarvan er twee nader bekeken worden. De eerste variant is het bouwen van een geheel nieuw zwembad, wat grof geschat 30 miljoen euro zou gaan kosten. In deze variant zou zwembad De Driesprong sluiten. Margreet van Driel: "We kijken naar de mogelijkheid van een hybride oplossing, waarbij het dak van het zwembad bij mooi weer open geschoven zou kunnen worden". Een tweede mogelijkheid is uitbreiding van De Veur, met een upgrade van De Driesprong. De derde mogelijkheid die onderzocht is, is om het recreatiedeel van 't Keerpunt terug te kopen. De huidige eigenaar heeft echter aangegeven dit niet te willen waardoor deze mogelijkheid uit beeld verdwijnt.

 

Het meest gewaardeerde interview

aptroot

"Ik heb een familie van 125.000 Zoetermeerders, zo voel ik dat”, zei burgemeester Charlie Aptroot in een exclusief interview met onze journalist Christa.

Lees het hele interview: Aptroot 5 jaar burgemeester ik ben een mensenmens.

 

Jouw Stad, Jouw Nieuws

 

Onze agenda, met alle evenementen en activiteiten in de stad was één van de meest bezochte pagina's. 

 

Social Media

Zoetermeer Actief is meer dan alleen een nieuwssite. U vindt ons ook op:

Facebook Zoetermeer actief

Twitter

Facebook Trendy Zoetermeer

LinkedIn

You tube

Facebook Evenementen Zoetermeer

De redactie van Zoetermeer Actief dankt al haar medewerkers, samenwerkingspartners, sponsors & adverteerders en alle overige betrokkenen voor het in beeld brengen van het nieuws uit Zoetermeer dit jaar!

Tekst: Mark Neijssel

-advertenties-

-goede doel-