haring2Volgens Omroep West klaagt Lon Oosterbroek het AD aan voor smaad en bedrog bij de haringtest van afgelopen jaar. Zijn advocaat zou dit hebben bevestigd. Lon is boos dat het AD zo negatief over zijn vis schreef terwijl blijkt dat de test niet betrouwbaar is.

De visboer met zijn winkel in de Dorpsstraat was afgelopen zomer witheet van woede. Zijn haring werd door het AD beoordeeld met nul punten en zo kwam hij op de 144e plaats van de in totaal 148 geteste Nederlandse vishandels. De kritiek van het AD was vernietigend. “Zodra de verpakking open gaat, is duidelijk hoe laat het is. Het meurt. Veel graten en smurrie. Geel, cyclaam en bij de staart zwart verkleurd,” schrijft het AD. Verder meldt de krant ondermeer dat de haring met de handen werd vastgepakt en dat de temperatuur te hoog was. “Bedorven haring wordt niet herkend, maar voor 2 euro per stuk verkocht!”

Ben Vollaard, hoofddocent van de universiteit Tilburg kwam er achter dat haringverkopers die hun vis bij groothandel Atlantic kochten, veel beter uit de test kwamen dan wanneer zij ergens anders hun vis kochten. Het zou zo zijn dat één van de keurmeesters bij het AD nauw verbonden is met Atlantic. De handelaren die bij deze groothandel hun haring inkopen, werden beloond met een gemiddelde score van 9,1 terwijl andere visboeren die niet inkopen bij Atlantic, er vanaf kwamen met een 5,5 gemiddeld

Lon is van mening dat hij door de test benadeeld is en heeft inkomstenderving geleden door de negatieve publiciteit van het AD. De advocaat van Lon heeft tegen Omroep West gezegd dat het AD moet opdraaien voor de door hem gelden schade.

 

Zie ons vorige artikel: -boze-lon-kom-gratis-mijn-haring-proeven 

-advertenties-

-goede doel-