DSC09954a wDe laatste herfstmaand was erg nat. Na een zachte start begon de temperatuur de weken erna geleidelijk te dalen en werd het een stuk kouder. Door de combinatie van kou, vochtigheid en wind voelden veel novemberdagen ‘waterkoud’ aan.

 

November begon zoals gezegd (erg) zacht met ruim 14 graden op de eerste dag van de maand. Daarna ging het kwik stapsgewijs naar beneden. Op 23 november kwam zodoende ook overdag de temperatuur niet meer boven de 5 graden uit. Daarna werd het weer snel zachter maar de slachtmaand eindigde weer op een normaal niveau (een graad of zeven) voor deze periode van het jaar. Per saldo was de gemiddelde maandtemperatuur ‘normaal’. De zon scheen iets meer dan gewoonlijk en vriezen deed het een enkele keer een beetje, vooral op de velden rondom onze stad die daarbij wit werden. Het was vaak winderig maar stormkracht haalden we bij lange na niet.

In de voorbije slachtmaand viel er in onze stad ongeveer anderhalf maal zoveel regen als normaal het geval is en daarom valt november als ‘nat’ te bestempelen. Op liefst 20 dagen hadden we neerslag, soms heel weinig en een andere keer juist erg veel. 12 november spande wat dat laatste betreft de kroon want toen kwam er liefst bijna 30 millimeter naar beneden. De nattigheid in onze regio viel nog mee vergelijken met de omgeving van Haarlem waar bijna twee keer zoveel viel als bij ons.

DSC09948a w  DSC09951a w  DSC09946a w 

December begint met rustig weer

Na een mooie eerste decemberdag volgen nog enkele dagen met afwisselend zon, wolken en mogelijk een buitje. Met een graadje of acht overdag is het bepaald niet koud voor begin december. Maar na pakjesavond krijgen depressies weer vat op het weer in Nederland. Dat betekent (veel) meer wind, periodes met neerslag maar ook wat zachter weer. Volgend weekend kan het 10 graden of meer worden. Als we wat verder kijken lijkt een vorstperiode er voorlopig niet in te zitten. Maar wat niet is kan nog komen…

 

Tekst en foto’s: Rob Oele

-advertenties-

-goede doel-