IMG 1320a wOok de 3e zomermaand blonk uit in warmte en zon. Juni en juli en waren ook al (zeer) warm en zonnig; gedrieën scoorden ze zelfs een plek in de 5 van warmste zomers sinds 1901. De zomer van vorig jaar staat fier bovenaan in dat lijstje.

IMG 1312a w  IMG 1316a w 

Augustus begon ‘normaal’ maar eindigde heet

Net zoals in de twee voorgaande maanden het geval was, begon ook deze maand ‘gewoontjes’. Het was veelal gematigd zomerweer met aardig wat zon. Halverwege de maand volgde een dip met een paar pittige buien en een paar dagen zelfs maxima rond of beneden de 20 graden. Na de 20e begon het kwik aan een opmars. Dit resulteerde ook hier in Zoetermeer in een heuse hittegolf die duurde van 23 tot en met 28 augustus. Op de 27e werd het het warmst met ruim 32 graden.

Daarna koelde het af maar de korenmaand sloot op zaterdag de 31e in stijl af met opnieuw een hele warme dag. Al met al gaat augustus 2019 als erg zonnig de boeken in wat we vooral te danken hadden aan het zonovergoten laatste deel van de maand. De neerslag van met name halverwege de maand verhielp de toen dreigende droogte maar per saldo was de afgelopen korenmaand in onze regio toch aan de droge kant. 

 

IMG 1317a wBijzondere reeks hittegolven

Het is op zich al heel bijzonder dat we in 2019 twee hittegolven (ook een in juli) hadden. Maar het is ronduit uniek dat dit ook in 2018 gebeurde: nog nooit waren er twee hittegolven in twee opeenvolgende jaren. Om die hitte nog verder in perspectief te plaatsen: vanaf 2001 tot en met 2019 hebben we al 12 hittegolven te pakken terwijl er zich in een vergelijkbare periode, van 1901 tot en met 1919 dus en dus honderd jaar geleden, slechts 1 voordeed!

 

September begint licht wisselvallig

De eerste dagen van eerste herfstmaand bieden een afwisseling van zon, wolken en vanaf maandag ook kans op wat buien. De temperatuur bevindt zich op een voor begin september normaal niveau van ongeveer 20 graden. Zou september, net als de vorige drie maanden, aan het slot uit zijn slof schieten met opnieuw een (na)zomerse periode? Zou zo maar kunnen in ons snel opwarmend klimaat!

Tekst en foto’s: Rob Oele

-advertenties-

-goede doel-