Een Escape Room is een interactief spel waarbij een groep mensen in een kamer wordt opgesloten om hieruit te ontsnappen. De deelnemers moeten door middel van puzzels en raadsels de kamer binnen een uur (proberen) te verlaten. De redactie van Zoetermeer Actief is naar een van de Escape Rooms in Zoetermeer gegaan: Wescape.


foto wescape“Wescape is ontstaan door een uit de hand gelopen hobby” vertelt Martijn Pronk, een van de eigenaren van Wescape. Samen met een vast groepje deelnemers ging het team van Wescape langs alle rooms in Nederland. Na vele kamers onderzocht te hebben, waaronder de beste kamer van 2015 'The Freak Show' zeiden ze tegen elkaar “dit kunnen wij toch ook!”.

Eerst hadden ze het verhaal, de puzzels en toen de naam: Kidnapped. Het doel van de kamer is om een zo realistisch mogelijk beeld te creëren door special effects, aankleding van de kamers en veel variatie in puzzels. Wescape heeft de lat hoog gelegd voor zichzelf. Hun doel is om bij de beste Escape Rooms van Nederland te horen. Dit willen zij bereiken door het bieden van een totaalbeleving die begint bij binnenkomst. Zij streven ernaar om de bezoekers een uitje te bezorgen dat ze bij zal blijven.

Zodra je de kamer in stapt krijg je het achtergrondverhaal te horen en begint je strijd om er weer -op tijd!- uit te komen. Ook Tatum, verslaggever van Zoetermeer Actief, werd in het diepe gegooid, ofwel: in de kamer opgesloten! Tatum: "Je begint eigenlijk meteen met door de kamer heen te rennen en alle muren te onderzoeken. Meteen voelt het echt en krijg je een soort adrenalineshot door je lichaam. Je begint te zoeken naar alles en niks en probeert nog te communiceren met je team. Zodra je iets vindt probeer je verder te komen maar door de tikkende klok ga je vaak te snel werken. Persoonlijk ging ik te moeilijk nadenken, hierdoor zag ik niet de oplossingen die precies voor mijn neus hingen. Mij is het niet gelukt om te ontsnappen uit de kamer van Wescape..."

 

Het achtergrondverhaal
Het begon als een doodgewone dag....
Het laatste wat je je kan herinneren is een doffe dreun...
Je komt langzaam bij en wordt over de grond gesleept...
Je probeert je ogen weer te openen...
Je bevindt je in een donkere ruimte...maar wat doe je hier?...
Belangrijker nog....
Hoe kom je weer weg???

 

Gebaseerd op escape games

Het idee van Escape Rooms is gebaseerd op escape games, dit wordt vaak als een subgenre van adventure games beschouwd. De Escape Rooms zijn gebaseerd op het spel Crimson Room van TAKAGISM gecreëerd door de Japanner Takagi in 2004. Bij het spel kreeg je eenvoudige beelden te zien van een kamer waarbij je met behulp van aanwijzingen en voorwerpen uit de kamer moest ontsnappen.

In 2006 werd door softwareontwikkelaars in Silicon Valley (Amerika), de eerste fysieke ‘ontsnappingskamer’ gecreëerd. Al snel werd dit een toeristische attractie en is het interactieve spel overgenomen door andere landen. Momenteel zijn er in Nederland 250 Escape Rooms waarvan er twee zijn gevestigd in Zoetermeer.

Tekst: Tatum de Hulster

-advertenties-

-goede doel-