meerzicht

In Wijk in Beeld brengen we een wijk in Zoetermeer in beeld. Hier vind je de geschiedenis van deze wijk, wat er in de wijk te vinden is en wat deze uniek maakt. De wijk Meerzicht is gebouwd in de jaren '70.

De wijk Meerzicht (wijk 15 en 16) ligt ingeklemd tussen in het noorden de Amerikaweg, in het oosten de Afrikaweg en in het zuiden de A12. In het westen ligt, tegen de woonbuurten aan, het Westerpark. De Meerzichtlaan verbindt de verschillende delen van de wijk aan elkaar. De wijk bestaat uit twee gedeeltes. Meerzicht Oost bestaat voornamelijk uit hoogbouw en Meerzicht West uit laagbouw.

Beeldbepalende gebouwen in de wijk zijn Hofstede Meerzigt (1677) en Sportkoepel Olympus (1978) aan de Voorweg, de woondekken (1972-1975) in Bergenbuurt-Noord, de koepelwoningen (1972-1974) in de Landenbuurt en aan het Westergo en het voormalige wijkcentrum Meerzicht (1972-1977) dat in 2001 is gesloopt.

 

 MZ koepeltjesbuurt mz speelboerderij buitenbeest 19
De koepeltjesbuurt in Meerzicht heeft kenmerkende architectuur Stadsboerderij Meerzicht

 

Wat is er te doen in Meerzicht?

De betekenis van de straatnamen uit deze wijk kun je vinden op ons overzicht Straat in Beeld.

Voor nieuws uit de wijk zie: Wijknieuws Meerzicht

Hier vind je de agenda met alle activiteiten in Dorp: Agenda Meerzicht

Het belangrijkste Winkelcentrum in Meerzicht is Winkelcentrum Meerzicht, een overdekt winkelcentrum met supermarkten en vele andere winkels. Het overzicht met alle winkels vind je hier: Winkelcentra Zoetermeer

Meerzicht grenst aan het grootste park van Zoetermeer: Het Westerpark. Hier is volop ruimte om te wandelen en te sporten, maar ook vind je hier de golfbaan, de bowling en voetbalvelden. In het Westerpark is de Natuurtuin, een kleine tuin, beheerd en onderhouden door vrijwilligers, waar verschillende landschappen uit Zoetermeers heden en verleden te zien zijn.

Veel groen is verder te vinden rondom Stadsboerderij het Buitenbeest aan de Voorweg.

 Meerzicht 1  Meerzicht 2
 Luchtfoto van de wijk Meerzicht. Voorgrond de flats: Kadoelerbos en Savelsbos. Op de achtergrond de 'landen' en de 'bergen' buurt. Bron: Geheugen van Zoetermeer; HGOS  Uiterwaard: nr. 1: Wijkcentrum Meerzicht met de vijver ervoor in aanleg. Het wijkcentrum is in 2001 gesloopt. Bron: fotograaf: Hoogland, A. (Aat); Geheugen van Zoetermeer; HGOS

Geschiedenis van de wijk

De woonwijk Meerzicht is gebouwd in de Driemanspolder. De Driemanspolder, een gebied met een oppervlak van 1000 hectaren, is in de zeventiende eeuw drooggemalen. De polder is vernoemd naar drie heren die toezicht hielden op de bedijking van de polder, gecommitteerden geheten: Johan van der Dussen (pensionaris van Delft), Herman van der Meer (burgemeester van Leiden) en Jacobus van der Tocht (secretaris van Gouda). Zij waren, net als negentien andere heren, investeerders in de droogmakerij.

Op 4 november 1965 gaf de coördinator van de Werkgroep Ontwikkeling Zoetermeer, Dhr. Heemskerk, aan dat na de wijk Driemanspolder Meerzicht als volgende wijk gerealiseerd zou gaan worden. Meerzicht droeg in de plannen toen overigens nog de naam Driemanspolder West. In het daaropvolgende jaar begon de discussie over de verhouding hoog- en laagbouw binnen en de buiten de raadszaal steeds verder toe te nemen. Dit leidde er uiteindelijk toe dat de oorspronkelijk verhouding 74% hoogbouw / 26% laagbouw werd aangepast naar 59% hoogbouw/41% laagbouw. Ook het aantal woningen werd aangepast en ging van 8.000 naar 7.000. Het was voor het eerst dat het college onder druk van de gemeenteraad de bouwplannen aanpaste.

Op 4 december 1969 werd de eerste paal geslagen door minister W.F. Schut van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening. Hiermee sloeg de minister de eerste paal voor een complex van 626 woningwetwoningen ontworpen door architect Leo de Jonge uit Rotterdam, het Pleintjesplan. In hetzelfde jaar ontwierp architect Benno Stegeman de ‘koepelwoningen’. De kubusvormige, witte zandstenen huizen kregen als blikvanger, bovenop het trappenhuis, een dubbelwandige oranje koepel.

Bij de laagbouwprojecten werd er gestreefd naar een hoge bebouwingsdichtheid. Dit werd gedaan om zo vast te kunnen houden aan het idee van een compacte stad in het Groene Hart. Uit dit idee kwam ook het project voort van de woondekken in Meerzicht. Dit woningbouwcomplex werd in 1973 ontworpen door architect Ton Alberts in samenwerking met Leo Torn en Nico Versluys.

   Winkelcentrum Meerzicht
   


Begin jaren zeventig zijn in Meerzicht galerijflats gebouwd in de Bossenbuurt. De grootste flats, waaronder Fonteinbos, Savelsbos en Hoevenbos, zijn ontworpen door architect Leo de Jonge. Door de hoogte van de blokken, waaruit de flats bestaan, te laten verspringen wilde de architect zorgen voor een speels karakter. Net als in de wijk Driemanspolder zijn er ook in Meerzicht daktuinen tegen de flats aangebouwd waaronder de flatbewoners hun auto’s konden parkeren. Veel van deze daktuinen zijn inmiddels gesloopt, maar bij het Savelsbos is de daktuin bewaard gebleven. Wel is de onderdoorgang bij het Savelsbos, waar zich ook een rijwielhandel en een bank bevonden, opgeheven.

Midden in de wijk is in 1975-1976 het winkelcentrum Meerzicht gebouwd. Het winkelcentrum is ontworpen door het architectenbureau Lucas en Niemeijer uit Voorburg. Het werd een, voor die tijd, modern ‘shopping center’ met 281 woningen, 8100 vierkante meter winkeloppervlak en 2640 vierkante meter kantooroppervlak. De winkels kwamen te liggen aan een binnenstraat die later is overdekt. Er kwam een directe toegang tot het nieuwe NS-treinstation Meerzicht en aan de oostzijde van het station kwam Wijkcentrum Meerzicht. Dit Wijkcentrum maakte onderdeel uit van een complex dat ontworpen is door architect Ton Alberts. In dit complex bevonden zich ook een gezondheidscentrum, een filiaal van de bibliotheek en 200 seniorenwoningen. Het geheel was verbonden aan het station via onder meer een overdekte doorgang. Het Wijkcentrum is in 2001 gesloopt.

Eind jaren zeventig werd ten westen van Meerzicht het 70 hectaren grote Westerpark aangelegd. Een landelijk aangelegd recreatiegebied met heuvels, bestaande uitgestort puin, die bescherming bood tegen de geluidsoverlast van de aangrenzende Rijksweg A12. Verder bestaat het park uit bosachtige gedeeltes, open vlakten en waterpartijen die meteen ook dienstdoen als een waterbuffer voor de stad. Midden in het park bevindt zich een twee hectaren grote heemtuin, ‘De Natuurtuin’. Het water en groen van het park kronkelt via de Landen- en de Bergenbuurt Meerzicht verder binnen.

 Je vindt alle Wijk in Beeld afleveringen hier: Wijk in beeld

-advertenties-

-goede doel-