daktuin

Zoetermeer kent unieke architectuur waar de meeste mensen onwetend langslopen. In de serie ‘Het gebouw van de maand’ laat Architectuur Punt Zoetermeer verschillende bijzondere gebouwen zien. Deze maand het Savelsbos - 'goed geëquipeerde hoogbouw' anno 1973.


Zoetermeer kent unieke architectuur waar de meeste mensen onwetend langslopen. In de serie ‘Het gebouw van de maand’ laat ArchitectuurPunt Zoetermeer verschillende bijzondere gebouwen zien. Deze maand Savelsbos, een unieke galerijflat met daktuin boven de parkeerplekken en hoge woonkwaliteit anno 1973.

 savelsbos parkeren Savelsbos vanuit het noorden 

 

Savelsbos, opgeleverd in 1973 naar ontwerp van Leo de Jonge, is niet alleen het laatste exemplaar van de tijd van de ‘mastodonten’ - de zeer grote flats. Dat maakt hem op zich al bijzonder. Maar ook bijzonder is dat dit de enige flat in Zoetermeer is waar de oorspronkelijke parkeergarage met recreatie-dak niet is gesloopt. Verder is de flat een toonbeeld van de goede bedoelingen die men had met kwalitatief hoogwaardig wonen in de woningwetsector. Men wilde bouwen voor de toekomst. Dus: grotere kamers, groter woonoppervlak en groter grondoppervlak per woning rondom de flat.
Dat was ook wat de ontwerpers van Groot Zoetermeer voor ogen hadden: een goed bewoonbare suburbane stad met ‘goed geëquipeerde echte hoogbouw’. Tegen redelijke huren – die nu in de nieuwbouw onhaalbaar zijn.

Arbeidsbesparende bouw ERA

Savelsbos is een product van de ERA (Van Eesteren Rationele Aanpak), nu ERA Contour. De flats zijn een voorbeeld van arbeidsbesparende bouw die het Rijk stimuleerde. De ERA bouwde met grote mallen heel snel de ene verdieping na de andere. Het beton werd in de mallen gegoten, terwijl de inbouwpakketten in een fabriek werden samengesteld en op de bouwplaats in de casco’s werden ingebracht.

  

 savelsbos variatie  mal gietbouw

 

 

Variatie

Men vond de hoogbouw meestal maar saai. Daar is van geleerd. Het Savelsbos kent veel variaties: er zitten twee knikken in de flat, bouwhoogten variëren van 8 tot 13 woonlagen op de onderbouw, balkons (circa 11 m2 groot) zijn er niet alleen in rechthoekige uitvoering, maar ook schuin, en er zijn verschillende soorten balkonhekken en balkonplaten.

 

Savelsbos: Een goed geëquipeerde hoogbouwflat

De flat was voor die tijd (jaren 1970) het hoogtepunt van wat in de woningwetsector aan hoogbouw geboden kon worden. Het gemiddelde woonoppervlak van ruim 65 m2 lag flink boven het voorgeschreven minimum van 57 m2. De gemeenschappelijke daktuin is een zeer ruim en goed bruikbaar voorterrein. De inmiddels afgesloten parkeergarage is een extra kwaliteit (dubbel grondgebruik, veilig stallen).
Anders dan veel andere complexen is deze flat nog geheel in handen van één woningbouwstichting (De Goede Woning), wat voor het beheer en de komende verduurzaming een groot voordeel is. De flat kent een lage mutatiegraad (5% per jaar gemiddeld) en is een gewild verhuurobject. Wel is er, net als bij andere galerijflats in Meerzicht, overlast van hangjongeren in bergingsgangen en in de parkeergarage.


Het gebouw van de maand is gekozen door ArchitectuurPunt Zoetermeer. Kijk voor meer informatie over architectuur in Zoetermeer en de architectuuragenda op ArchitectuurPuntZoetermeer.nl of op Facebook.

 Tekst: Arjen van der Burg
Met dank aan Ferdinand Jongeling van De Goede Woning, Yffi van den Berg van ERA Contour en Saskia Dijkema van de gemeente Zoetermeer.
Foto’s: Ad Jansen, Dick Valentijn, ERA Contour

Alle afleveringen van 'Gebouw van de Maand' kunt u hier terug vinden: gebouw-van-de-maand

-advertenties-

-goede doel-