Vertrek van de koets bij De SniepOp woensdagochtend 7 oktober vond alweer de laatste koetstocht van dit seizoen plaats vanuit Zoetermeer langs o.a. het buurtschap Wilsveen én – wie kent ze niet - de drie Stompwijkse molens. De inmiddels veel bezochte ritten per rijtuig met tweespan werden, zoals vanouds, ook voor dit jaar weer georganiseerd door gidsen van Gilde Zoetermeer in samenwerking met het Historisch Genootschap Oud Soetermeer. Historie dus ten voeten uit !

Het vertrek- (en tevens eindpunt) van deze laatste tocht was het parkeerterrein van Restaurant De Sniep aan de Broekwegschouw 211. Juist in deze omgeving begon immers volgens de overlevering, de geschiedenis van Zoetermeer. De indrukwekkende, bijna twee uur durende ‘pioniersrit’ met een authentieke koets met paarden van Stalhouderij Hanemaaijer voerde, onder leiding van een enthousiaste stadsgids, richting Wilsveen langs historische en pittoreske plekjes in Zoetermeer. Plekjes, die een grote rol in de rijke historie van Zoetermeer hebben gespeeld.

Korte stop bij Wilsveen Molendriegang aan de Stompwijkseweg1

En daar werd af en toe even bij stil gestaan…. Zo stopte het span o.a. bij de kleine begraafplaats van Wilsveen, alwaar de gids tijd maakte voor het verhaal van Maria van Wilsveen. Dit buurtschap ligt in de Nieuwe Driemanspolder aan de weg van Leidschendam naar Zoetermeer en behoort tot de gemeente Leidschendam-Voorburg. In de 16e eeuw was dit nl. een belangrijk bedevaartsoord, dat vele pelgrims naar de regio trok. Iets wat in die tijd voor veel opschudding en schermutselingen zorgde.

Na deze korte stop werd de rit vervolgd langs o.a. de drie Stompwijkse molens. Deze Molendriegang aan de Stompwijkseweg in de omgeving van Leidschendam is een molengang die nu nog bestaat uit drie windmolens (voorheen vier). In totaal zijn er rond 1672 acht molens gebouwd voor het droogmalen van De Driemanspolder (zo genoemd door het bestuur van drie commissarissen). Later is dat opgegaan in de ‘Nieuwe Driemanspolder’. De ondermolen is echter in 1902 door de bliksem getroffen en afgebrand. Deze werd in 1903 vervangen door een nieuw exemplaar.

Volgens de vele geïnteresseerden, die de rit dit seizoen hebben mogen meemaken, was dit een unieke koets-ervaring en is dit uitje voor iedereen aan te bevelen. Mede dankzij de spraakmakende verhalen van de enthousiaste gidsen over het oude verleden van ons ‘Soetermeer’!

Meer weten? ga naar www.oudsoetermeer.nl

Vanaf april 2016 worden de koetstochten wegens succes wederom opnieuw gehouden.

Voor informatie over deze tochten en andere excursies in en rondom Zoetermeer kunt u terecht op: www.zoetermeeractief.nl/agenda/excursies-nu

 

Foto en tekst: Jerry Mallee

-advertenties-

-goede doel-