centrum

In Wijk in Beeld brengen we een wijk in Zoetermeer in beeld. Hier vind je de geschiedenis van deze wijk, wat er in de wijk te vinden is en wat deze uniek maakt. Stadscentrum (wijk 11) wordt begrensd door de Europaweg, de Randstadrail, de Grote Dobbe en de Leidsewallenwetering.

Al in 1972 had de bouw moeten beginnen van het stadscentrum zodat bij het bereiken van het aantal inwoners van 40.000 de eerste winkels in het centrum geopend hadden kunnen worden. De Werkgroep Ontwikkeling Zoetermeer had al een plek gevonden voor het stadscentrum, ten zuiden van de Europaweg, maar had er nog geen plannen voor ontwikkeld. De roerige jaren zestig met de democratiseringsgolf in Nederland zorgde er voor dat de Werkgroep werd opgeheven. Daarna zou er veel gediscussieerd gaan worden over de plek en de vorm van het stadscentrum.

 sh dobbeplas 5  sh stadhuisplein terrasjes
Het park rond de Dobbe in het Stadscentrum Terrasjes op de Markt

 

Wat is er te doen in Centrum?

De betekenis van de straatnamen uit deze wijk kun je vinden op ons overzicht Straat in Beeld.

Voor nieuws uit de wijk zie: Wijknieuws Centrum

Hier vind je de agenda met alle activiteiten in Dorp: Agenda Centrum

Stadshart Zoetermeer is het grootste winkelcentrum van Zoetermeer, waar je van alles vindt, van supermarkten en kleding tot horeca.  Het overzicht met alle winkels vind je hier: Winkelcentra Zoetermeer

 Stadshart 1  Stadshart 2
 Luchtfoto: Vogelvluchtfoto van het Stadshart in aanbouw.O.A. Brusselstraat, Westwaarts, Driekant, Promenade. Bron: Delta-Phot; Geheugen van Zoetermeer; HGOS  De ingang van de Passage in het Stadshart vanaf het Driekant. Bron: Fotograaf: Es, J.C. (Jan) van; Geheugen van Zoetermeer; HGOS

 

Geschiedenis van de wijk

Er werd samen met architect Piet Zanstra van het Amsterdamse bureau Zanstra, Gmelig Meyling, De Clercq Zublig, gekeken naar een stadscentrum dat bestaat uit verschillende lagen waarbij het verkeer, het parkeren en het openbaar vervoer zich op het niveau van het maaiveld bevindt. Daarboven, op een groot dek, de winkels met het voetgangersgebied. In Zoetermeer werd er geƫxperimenteerd met drie verschillende lagen en samen met stedenbouwkundige Barth. van Gent werd er een masterplan ontwikkeld.

Omdat de bouw van het stadscentrum op zich liet wachten werd in de wijk Driemanspolder het noodwinkelcentrum Soeterweide gebouwd en in Meerzicht een grootschalig winkelcentrum met parkeerdek. In het stadscentrum werd begonnen met de bouw van een constructie bestaande uit betonnen platen op pijlers. Alleen aan de westzijde kwam een zandpakket te liggen.

 Stadshart 3 20230708 40025 
 Luchtfoto van het Stadscentrum; centraal de Grote Dobbe en de Markt, links Londenstraat en Oxfordstraat, linksboven Engelandlaan, midden boven stadhuis, rechtsboven Frankrijklaan, rechts Franse buurt met Marseillepad. Bron: Rovorm uitgevers BV; Geheugen van Zoetermeer; HGOS;   Initiatiefnemers van het tijdelijk parkje 'Gat in de Markt'

In 1978 werd het eerste gebouw gerealiseerd in het stadscentrum, het nieuwe politie- en brandweerbureau. Dit bureau is, evenals het stadhuis en de hoofdbibliotheek, ontworpen door de toenmalig gemeentearchitect Frans de Man.

Vijf jaar later werd een grote supermarkt, de Konmar, geopend, het stadhuis en de hoofdbibliotheek kwamen tot stand en het laatste station van de Zoetermeer Stadslijn, Stadhuis, werd in gebruik genomen. Daarna werd er in fases doorgebouwd aan het stadscentrum. De voorlopig laatste opgeleverde fase is Centrum-Oost (Cadenza) bij het Stadstheater en bioscoop Utopolis.

 
 Rondleiding 2014 bij de bouw van Cadenza

 

Aan de weerzijden van de Grote Dobbe kwamen de Franse en Engelse buurt en de Griekse buurt. Grenzend aan de wijk Driemanspolder kwam de Ierse buurt. In deze buurt kwam, langs de Boerhaavelaan en de Afrikaweg, een strook met kantoorgebouwen waar ook het gebouw van Klaverblad Verzekeringen staat. Het parkje rond de Dobbe werd in 2021 omgedoopt tot Burgemeester Aptrootpark, vernoemd naar Charlie Aptroot, burgemeester in Zoetermeer van 2012 tot 2020.

De wijk is nog volop in ontwikkeling, in 2024 wordt er gebouwd aan nieuwe woningen aan de Denemarkenlaan en de Luxemburglaan. Het oude Stadhuis aan de Markt werd in 2018 gesloopt, het Stadhuis verhuisde samen met de bibliotheek naar het Stadhuisplein. De nieuwbouw aan Markt 10 liet echter nog op zich wachten, in 2023 werd daarom het 'Gat in de Markt' opgevuld met een tijdelijk parkje.

 Je vindt alle Wijk in Beeld afleveringen hier: Wijk in beeld

-advertenties-

-goede doel-