1e Stationsstraat 53 archiefopname

Het in 1967 afgebroken woonhuis Eerste Stationsstraat 53. Ernaast staan de woningen Eerste Stationsstraat 49 en 41 en korenmolen De Hoop (foto 1918-1933).

 

Zoetermeer kent unieke architectuur waar de meeste mensen onwetend langslopen. In de serie ‘Het gebouw van de maand’ laat Architectuur Punt Zoetermeer verschillende bijzondere gebouwen zien. Deze maand het nieuwe appartementencomplex op de hoek van de Eerste Stationsstraat en de Oranjelaan waar eerst twee andere heel verschillende gebouwen stonden.

De hoek van de Eerste Stationsstraat de Oranjelaan kent een ‘bewogen’ geschiedenis. Letterlijk, want het mooie vrijstaande huis dat in het begin van de twintigste eeuw aan de Eerste Stationsstraat 53 (toen nog Molenweg geheten) werd gebouwd, verzakte zodanig dat sloop onvermijdelijk was. Dat gebeurde in 1967.

 

Het eerste kantoor van Zoetermeer

Wat volgde was de bouw van een kantoorpand met de kenmerken van die tijd: strak, zonder ornament en functioneel. Het was een heel verschil met zijn voorganger die door de verschillende dakvormen, schoorstenen, kleine ruitjes en luiken een schilderachtige aanblik bood. Toen de laatste gebruiker van het kantoor, de Rabobank, naar een nieuw pand vertrok, viel het doek voor de kantoorfunctie. Aan transformatie in woningen is wel gedacht, maar dat bleek niet goed mogelijk vanwege de indeling en een gebrek aan hoogte op de verdiepingen. Dus werd, wat het eerste kantoorgebouw van Zoetermeer was, in 2017 gesloopt en vervangen door nieuwbouw.

 

 1e Stationsstraat 53 kantoorgebouw archiefopname lr  appartementen oranjelaan
Het kantoor dat in de plaats van het woonhuis Eerste Stationsstraat 53 werd gebouwd (foto 1968).  Het nieuwe appartementencomplex aan de Oranjelaan. 

 

Monumentale buren bieden inspiratie

appartementen eerste stationsstraatHet gehele traject heeft lang geduurd omdat de kredietcrisis roet in het eten gooide. Uiteindelijk heeft een Zoetermeerse ondernemer samen met Schouten Bouw uit Leidschendam de bouw ter hand genomen. Architect Vincent Scholten van Helder Architecten heeft zich bij het ontwerp van het nieuwe appartementencomplex laten leiden door de omgeving.

Eigenlijk is het L-vormige gebouw samengesteld uit vier delen. Wie goed kijkt herkent de architectuur, de vormgeving en het materiaalgebruik van de twee-onder-een-kapwoning Eerste Stationsstraat 49 en 51 (1914), het rijksmonument herenhuis Nabij aan de overkant (1855), het gemeentelijke monument de Pelgrimskerk (1932) en de woning Eerste Stationsstraat 61 (1910). Dat maakt dat dit nieuwe gebouw toch heel harmonieus opgaat in de omgeving die veel ouder is.

 

Foto links: De gevels om de hoek aan de Eerste Stationsstraat.

 

 

Het gebouw van de maand is gekozen door ArchitectuurPunt Zoetermeer. Kijk voor meer informatie over architectuur in Zoetermeer en de architectuuragenda op ArchitectuurPuntZoetermeer.nl of op Facebook.

 

Alle afleveringen van 'Gebouw van de Maand' kunt u hier terug vinden: gebouw-van-de-maand

Tekst: Anke van As
Foto’s: Botine Koopmans
Historische foto’s: Beeldbank Gemeente Zoetermeer, collectie Historisch Genootschap Oud Soetermeer

-advertenties-

-goede doel-