Sportcentrum Olympus HGOS stadsarchiefZoetermeer kent unieke architectuur waar de meeste mensen onwetend langslopen. In de serie ‘Het gebouw van de maand’ laat Architectuur Punt Zoetermeer verschillende bijzondere gebouwen zien. Deze maand de monumentale Sportkoepel Olympus van Architectenbureau Margry cs aan de Voorweg.

Zittend in een kleermakerszit of op zo’n zware gymbank die als je hem omdraait een evenwichtsbalkje wordt, kijk ik naar een gebold plafond. Het lijkt een lucht vol schapenwol geschoren in een heel bijzonder zich herhalend patroon. Is het een ster, een zeskant of allemaal driehoeken…

 

Moderne koepelconstructie

In 1978 werd een bijzondere sporthal in Zoetermeer aan de Voorweg gebouwd.
Architectenbureau Magry cs koos voor de koepel omdat het kolomvrije interieur een grote ruimtevrijheid geeft en zuinig is in materiaalgebruik. Op de begane grond van deze bijzondere sporthal was het zwembad. Een wedstrijdbad 25 x 12 meter en een kleiner en ondiep instructiebad. Op de verdieping een grote sportzaal van 22 x 42 meter en een tribune met 500 zitplaatsen. Op de tweede verdieping kleinere zalen.

Bij de ingang werd in 1979 de Getordeerde Tetraëder geplaatst. Deze metalen toren van aan elkaar gelaste buizen in dezelfde driehoekige vlakken als de geodetische koepelconstructie vormt een fraaie staande en prikkelende tegenhanger voor het bolle dak.

 

Sportieve stad Zoetermeer

Sportkoepel Olympus was misschien al een voorbode van de sportieve stad Zoetermeer. Voor mij persoonlijk heeft het gebouw altijd deze uitstraling gehad. Want naast het zwemmen waren er ook gymlessen en ik kan mij ook nog heel goed herinneren dat gymnastiekvereniging Pro Patria (ik deed toen ritmisch gymnastiek) hier een grote wedstrijd-en demonstratiedag organiseerde en ik mocht toen ook ‘optreden’. Het muziekje springt vanzelf weer in mijn hoofd. Wat was dat mooi en spannend.

sporthal olympus foto simone langeveld  sporthal olympus foto simone langeveld 2 

Modern monument?

Het gebouw met de geodetische koepelconstructie die werd uitgevonden door de wereldberoemde Amerikaanse architect Richard Buckminster Fuller staat op de lijst om een beschermde status als monumentaal gebouw te krijgen. De zelfdragende koepel is wereldwijd vanaf de jaren vijftig toegepast voor grote overspanningen.

 

Tekst en foto’s: Simone Langeveld
Historische foto: HGOS via beeldbank stadsarchief Zoetermeer

 

Sportkoepel Olympus kunt u bezoeken op Open Monumentendag, zaterdag 14 september 2019.

Het gebouw van de maand is gekozen door ArchitectuurPunt Zoetermeer. Kijk voor meer informatie over architectuur in Zoetermeer en de architectuuragenda op ArchitectuurPuntZoetermeer.nl of op Facebook.

-advertenties-

-goede doel-