DSC09518a wEn opnieuw kenden we een heel bijzondere weermaand. Niet eerder is namelijk de maand juni zó warm geweest sinds de officiële meetreeks in 1901 begon. Vooral de laatste tien dagen droegen bij aan het hoogzomerse weer omdat de zon ook uitbundig scheen.

Op twintig dagen werd het in Zoetermeer meer dan 20 graden en op vier dagen zelfs meer dan 30 graden.

 

Juni was ook erg zonnig en nat

De eerste zomermaand van dit jaar was dus een uitblinker. Daar zag het halverwege juni nog bepaald niet naar uit. Hoewel het kwik op 2 juni even piekte naar 30 graden, bleef warm zomerweer daarna bijna 3 weken uit. Vooral rond het midden van de maand vielen er in, en rondom onze stad, forse regenbuien. Door dat onbestendige weer liep de regenteller in onze contreien op naar ongeveer 120 millimeter en dat is bijna tweemaal zoveel als gebruikelijk voor juni.

Maar vooral vanaf de dag van de zonnewende, op 21 juni dus, werd het bijzonder zonnig en warm. In die slotperiode van 10 dagen werd het viermaal tropisch warm en de hoogste temperatuur in onze stad werd bereikt op de 25e toen het tussen 32,5 en 33 graden werd. Ook heel bijzonder waren de twee tropennachten met minima van 20 graden of meer die we de laatste week hadden. Per saldo werd juni 2019 ook een zeer zonnige maand.

DSC09526a w  DSC09540a w 

DSC09715b wJuli doet stapje terug

Na alle warmte van de voorbije anderhalve week schakelen we de eerste dagen terug naar een koeler weertype met maxima van ongeveer 20 graden. De zon blijft er aardig bij maar er zijn ook wolkenvelden. Het lijkt voorlopig droog te blijven. Zal juli, net zoals juni dat deed, aan het eind van de maand toch weer uit zijn slof schieten met tropisch weer? Met de klimaatverandering die gaande is en dit jaar in Europa al veel hitterecords om zeep heeft geholpen, lijkt dat heel goed mogelijk.

 

Tekst en foto’s: Rob Oele

-advertenties-

-goede doel-