vluchteling nachtDrie Zoetermeerders lopen in de nacht van zaterdag 16 op zondag 17 juni in het stikdonker mee in De Nacht van de Vluchteling. Doel is, zo veel mogelijk geld inzamelen voor hulp aan mensen die op de vlucht zijn voor oorlog en geweld.

Masseuse en idealiste Anita van der Voort, personal trainer Margo Pors en verpleegkundige Lisette Eversteijn gaan in het team van De Dromenvangers met nog vijf mensen de 40 kilometer lopen van de Maassilo in Rotterdam naar de Grote Markt in Den Haag.

Wij interviewden Anita, die al veel vrijwilligerswerk heeft gedaan in het vluchtelingenkamp Kara Tepe op het Griekse eiland Lesbos en die zich nu inzet voor het binnenhalen van zoveel mogelijk sponsorgeld voor Stichting Vluchteling. Het team heeft al 4.144 euro binnengehaald.

“Wij hebben al duizenden kilometers gelopen om te trainen voor deze nacht. We trainden 1 á 2 keer per week,” vertelt Anita. “Verder dan 30 kilometer zijn we niet gelomen, dus die laatste tien kilometer gaan puur op doorzettingsvermogen. We nemen een klein rugzakje mee met droge sokken en snacks voor onderweg. Net als mensen op de vlucht, die kunnen evenmin veel meenemen. Ik vind het wel spannend: ik doe voor het eerst mee!”

De nacht is sober opgezet. Er zijn onderweg rustpunten bij bijvoorbeeld voetbalverenigingen gecreëerd, maar geen hoem-papa-orkesten. Wie De Dromenvangers op eindpunt de Grote Markt staat op te wachten, krijgt een dikke knuffel.

 

Rugzak vol respect

DSC 2789De Dromenvangers hebben als missie ‘de wereld een stukje mooier maken’. De Dromenvangers, die hun thuisbasis in Zoetermeer hebben, zijn in 2016 en 2017 vijf keer naar het Griekse eiland Lesbos geweest om te helpen in vluchtelingenkampen. In oktober 2017 stuurden ze nog een vrachtwagen met winterkleding, schoenen en dekens naar Lesbos. Helaas, meldt Anita, is het eiland een beetje uit het nieuws geraakt. Maar nog steeds komen er wekelijks een paar honderd vluchtelingen aan op het eiland. En nog steeds zitten er zo’n 9000 vluchtelingen in kampen vast op het eiland. Anita vertelt: “Het werk in de vluchtelingenkampen maakte diepe indruk op ons, We hebben daar met eigen ogen gezien, met eigen oren gehoord en vooral met eigen hart gevoeld welke impact het op de dappere mensen op de vlucht heeft om huis en haard te moeten verlaten. Met een enorme rugzak vol respect voor al hun moed, een hart vol liefde omdat de wereld daar niet genoeg van kan hebben, en natuurlijk met goede wandelschoenen zullen wij in de nacht van 16 op 17 juni de tocht gaan maken.”

 

65,6 miljoen vluchtelingen

Anita realiseert zich dat de tocht maar een fractie is van de tocht die de meeste ‘helden’ afgelegd hebben en nog moeten afleggen. Maar "met deze tocht hopen wij nog meer harten te openen. We hopen zaadjes van bewustzijn te planten.  En natuurlijk hopen wij tenten te kunnen kopen voor de helden die de tocht naar een veilige haven gered hebben.”

Daphne Groenendijk van Stichting Vluchteling vertelt dat er wereldwijd 65,6 miljoen mensen op de vlucht zijn voor oorlog, geweld en onderdrukking. Klimaatvluchtelingen, economische vluchtelingen etcetera zijn hierin dus niet meegeteld. Aan de landelijke Nacht van de Vluchteling, waarvoor meerdere routes in Nederland zijn uitgezet, doen 5100 mensen mee. Er is nu ruim 1,2 miljoen euro aan sponsorgeld binnen. “Wij hopen net als vorig jaar op 1,6 miljoen euro uit te komen,” aldus Groenendijk. Het geld gaat verdeeld worden over een aantal noodgebieden, waaronder Myanmar, Bangladesh, Syrië, Libanon, Jordanië, Congo, Zuid-Soedan, Ethiopië en Colombia. Dat laatste land kampt met enorme hoeveelheden vluchtelingen uit Venezuela. Wat doet de Stichting Vluchteling zoal met de verschillende bedragen? Groenendijk:  “Voor 28 euro kunnen wij al 1 ondervoed kind vier weken lang noodvoeding geven om aan te sterken. Voor 56 euro kunnen wij drie vluchtelingen zes maanden lang schoon drinkwater geven.”

Tekst Christa van der Hoff, foto rechts: Anita vd Voort

Voor donaties ga naar www.nachtvandevluchteling.nl Er kunnen specifieke lopers en teams gesponsord worden. Maar mensen kunnen ook algemeen doneren.

Voor een liveblog van de wandelnacht van het team van de Dromenvangers, onder wie de drie Zoetermeerse deelneemsters, zie hun Instagram-account

-advertenties-

-goede doel-