vleugelHaal de vleugel in de publiekshal van het Stadhuis-Forum van het slot en laat een ieder lekker spelen. Maar zorg wel voor toezicht op bijvoorbeeld ‘rammende kinderen’ om eventuele overlast te voorkomen. Dat is de vrijwel unanieme uitslag van de vraag, die wij zaterdag aan onze lezers op Facebook stelden. Zo’n 5700 mensen bekeken de vraag en er kwamen 76 reacties.

 

De publieksvleugel is op slot wegens vermeende geluidsoverlast. Waarschijnlijk moet hij weg. Wij vroegen de lezers wat zij hiervan vinden. Zie een uitgebreide reactie van de Bibliotheek, die een deel van het Forum in gebruik heeft, hieronder. Wethouder Robin Paalvast (cultuur) heeft inmiddels ook geantwoord op vragen van de politieke partij Zoetermeer Vooruit over het muziekinstrument. De wethouder stelt dat de piano te veel lawaai geeft, en dat zou storend zijn voor andere partners in het Forum.  Ook geoefende spelers zorgen volgens Paalvast voor overlast, en die wordt tot op de werkplekken ervaren.

Hier volgt een greep uit de reacties van onze lezers. Ron wil het slot eraf: “De vleugel mag niet vleugellam gemaakt worden”. Will merkt op dat er altijd weer mensen zijn ‘die wat te zeiken hebben’: “Laat andere mensen toch ook eens genieten.” Ook Anja vindt dat mensen lekker moeten kunnen spelen op de vleugel: “Er zijn altijd verborgen talentjes. Op de stations is het vaak genieten. Geniet en laat genieten.” Robert spreekt van ‘Zuurtermeer’. Renate zegt ‘Weg met dat slot en spelen.’ Simone had laatst een mooie ervaring met de vleugel: “Een oude man speelde op de vleugel, een prachtig gratis concert!” Mags ziet het iets genuanceerder. Zij beluisterde mensen die er mooi op zaten te spelen, maar ook kinderen die ‘er op zaten te rammen’. Zij stelt voor om degenen die goed kunnen spelen het sleuteltje op te laten halen bij de balie. Brenda en anderen vinden dat ouders ‘rammende kinderen’ moeten corrigeren.  Thijsiie kan zich wel wat voorstellen bij de geluidoverlast. Hij zegt: “Rijdt hem dan lekker naar de Burgemeester Van Leeuwenpassage en zet hem onder de Ufo.” Iris stelt voor om de vleugel op vaste tijden open te maken, zodat werkende of studerende mensen er geen last van hebben.  Op de Facebookpagina van de bibliotheek kunnen mensen met oplossingen komen voor de vermeende geluidsoverlast van de vleugel.

Reactie Bibliotheek:

"Het stond al heel lang op het verlanglijstje van de bibliotheek om bij opening van het Forum een piano neer te zetten, zodat Zoetermeerders hierop zouden kunnen spelen en anderen van hun spel kunnen laten genieten. Inmiddels is gebleken dat het geluid erg hard doorklinkt, met name ook naar de benedenverdieping, waar vooraf niet op was gerekend. Zowel bezoekers als medewerkers van de Bibliotheek, de andere organisaties in het Forum en de gemeente hebben aangegeven hier last van te hebben wanneer zij willen studeren/werken en het stoort ook bij activiteiten op het podium.

Wij hebben geprobeerd om het geluid te laten dempen door onze pianostemmer, maar dit heeft niet tot een afdoende oplossing geleid. Er is daarom besloten om de piano af te sluiten, zodat er niet continu op gespeeld kan worden. Op deze manier kan de piano wel worden ingezet wanneer hier behoefte aan is. Zo worden soms leerlingen van het CKC uitgenodigd te komen spelen. Vooralsnog lijkt dit een goede oplossing, al vinden wij het wel jammer dat de piano een flink deel van de tijd niet gebruikt wordt. Er is nog niet besloten of de piano zal blijven. Mocht dit niet het geval zijn, dan zullen wij er uiteraard alles aan doen om er, in samenspraak met het CKC, voor te zorgen dat deze een goede bestemming krijgt.

Voor het afsluiten van de piano is inderdaad gebruik gemaakt van een hangslot. Het zou uiteraard beter zijn geweest als het originele slot kon worden gebruikt, maar het bleek onmogelijk om hiervoor een sleutel te vinden of te laten maken."

De volgende lezersvraag wordt zaterdag weer op onze Facebookpagina gepubliceerd.

-advertenties-

-goede doel-