afval 2Afval bestaat niet volgens Marc van der Heijden, eigenaar van de twee innovatieve bedrijven TRIBOO en Everuse. Hij helpt bedrijven aan een circulaire (gerecyclede) inrichting, die geheel gemaakt is vanuit voormalig afval. En is een bureau of stoel aan vervanging toe, dan start het proces van circulair recyclen gewoon weer opnieuw.

Marc had het helemaal gehad met het bestaande systeem, waarbij veel wordt weggegooid. Hij richtte twee jaar geleden het bedrijf TRIBOO op met als doelstelling verspilling van grondstoffen tegen te gaan. Marc heeft het ook liever over ‘upcyling’, het afval wordt meer waard dan het oorspronkelijk was. Er wordt in principe niets weggegooid, behalve materiaal waar gif in zit zoals bijvoorbeeld tafelbladen. Die worden, als het niet anders kan, verbrand.

Marc vertelt: “We werken met mensen die afval transformeren in spraakmakende circulaire producten. Dat doen we met de modernste technieken”. De supermoderne robots en persen produceren producten die absoluut niet als afval herkenbaar zijn. Kantoorafval zoals kapotte stoelen of oude apparatuur wordt zo omgezet in waardevolle spullen, zoals een tafel, wandpaneel of plantenbak. Net waar de klant op dat moment behoefte aan heeft.

TRIBOO blijft eigenaar  van alle producten die ze upcyclen. Marc: “Als de klant na bijvoorbeeld tien jaar weer iets anders wil, dan levert hij die spullen weer in en krijg hij de grondstofwaarde terug. Daardoor daalt de prijs weer.”

 

Groot denken

Marc denk het liefst groot, hij is met TRIBOO op zoek naar volume. “Wij hebben de techniek en de mogelijkheden om een circulaire inrichting te maken, maar hebben nu bekendheid en schaalvergroting nodig.” Eén tafel of kast maken van kantoorafval is weliswaar een leuke start, maar Marc van der Heijden ziet graag het grotere plaatje: een circulaire economie, waar afval niet bestaat. Als een product kapot gaat of niet meer nodig is, dan gaat het terug naar de fabriek en worden de grondstoffen verwerkt tot nieuwe producten.

 

afval koning op bezoekPlastic kan, maar natuurlijk is beter

Marc kan kunststof hergebruiken, maar gaat liever uit van natuurlijke vezels. “Hergebruiken van kunststof is problemen oplossen uit het verleden. Natuurlijke vezels hebben de toekomst. Dit zijn hoogwaardige materialen die je gemakkelijk kunt upcyclen”, zegt Marc. Zijn gepassioneerde strijd voor de circulaire economie begint zo langzamerhand zijn vruchten af te werpen. Onlangs opende Koning Willem-Alexander de nieuwe fabriek van Everuse. Grote namen als My Parcel van PostNL, ABN Amro en de Koninklijke Bibliotheek zijn al klant.

 

 

Dit interview is gemaakt voor en eerder gepubliceerd in het RVOZ Magazine.

-advertenties-

-goede doel-