Tuingezel 3Peter Hop groeide op als boerenzoon op een boerderij. Hij begon zijn carrière als verpleegkundige en werd later directeur in een zorginstelling, waar hij zich vooral bezig hield met vernieuwing. Toen hij na reorganisaties in 2000 voor zichzelf begon maakte hij al snel kennis met het fenomeen zorgboerderij.

Het werd ‘Tuingezel’, een bedrijf dat dagbesteding biedt aan mensen met dementie. Het bijzondere van Tuingezel is dat de dagbesteding niet in een verzorgingstehuis gevestigd is, maar op Stadsboerderij Het Buitenbeest. De mensen die bij Tuingezel komen helpen ook mee, ieder naar eigen kunnen, aan kleine klusjes op de boerderij. Mensen met dementie krijgen zo een zinvolle dagbesteding en kunnen langer thuis blijven wonen en hun mantelzorgers worden ontlast.

Verantwoord maar niet betuttelen

tuingezelPeter Hop: “We zoeken voortdurend naar het evenwicht in vrijheid- veiligheid. Daarbij zoeken we wel de grens op, ja.” Bij Tuingezel is het duidelijk dat in de ruimte geleefd wordt, het is niet klinisch schoon, maar er ligt soms wat zaagsel op de vloer als er met hout gewerkt wordt. Ook op de boerderij zelf liggen natuurlijk niet alle steentjes netjes recht en ligt er wel eens wat op de vloer. “Maar”, vertelt Peter, “ook iemand met dementie kunnen daar heel goed hun weg in vinden. En valincidenten komen nauwelijks voor omdat de mensen hier altijd goed begeleid worden.” Het resultaat is een heel huiselijke sfeer, waar mensen tot rust kunnen komen en in hun waarde gelaten worden.
Zinvol bezig zijn is een belangrijk onderdeel van de dag bij Tuingezel. De mensen zijn bezig met projecten, zoals het maken van vogelhuisjes, die ook daadwerkelijk worden verkocht bij bijvoorbeeld de Bouwhof.
De dagelijkse omgang met mensen met dementie is soms zwaar, ook omdat de zorg heel persoonlijk is. “Maar we lachen ook heel wat af! Soms zetten we Hazes op en galmt de hele zaal mee”

Ver van je bed

Dementie is niet zo ver van je bed als de meeste mensen denken. Het aantal mensen met dementie groeit, ook in bedrijven. Naast zijn werk voor Tuingezel maakt Peter Hop zich dan ook sterk voor een ‘Dementievriendelijke samenleving’. “Het scheelt al heel veel als je iemand die in de war is rustig benadert, leg uit wat je doet, laat de ander in zijn waarde”. Peter hoopt voor leden van de RVOZ een avond over dementie te organiseren. Een medewerker die overspannen thuis zit zou best met dementie te maken kunnen hebben, maar ook voor werknemers die mantelzorger zijn voor een dement familielid moet meer aandacht komen volgens Peter.

Dit interview is gemaakt voor en eerder gepubliceerd in het RVOZ Magazine.

-advertenties-

-goede doel-