dp nicolaaskerk binnen 2Wat vind jij? Moeten de vier katholieke wijkkerken wel sluiten? De Nicolaasparochie wil ze per september gaan sluiten. Katholieken kunnen dan alleen nog maar terecht in de Nicolaaskerk in de Dorpsstraat en bij het katholiek centrum De Kapelaan.  In onze lezersvraag vroegen wij, wat u daarvan vindt.  Er zijn 4469 mensen bereikt en er kwamen 83 reacties.

Aisha vindt dat de kerken moeten blijven, omdat zij “belangrijk zijn voor de samenleving.” Fouzi plaatst daarbij een kritische opmerking: “Als er genoeg animo is voor de wijkkerken en deze worden voldoende bezocht, waarom dan sluiten?” De Nicolaasparochie gaf al aan dat er sprake is van ontkerkelijking: steeds minder bezoekers. Ook Marsha vraagt zich af of er nog mensen komen. “Als ze leeg blijven, waarom niet sluiten? Bouw er wat nieuws in voor de ouderen en jongeren.” Marije pleit voor een goede afweging van de belangen: “Kijk naar hoeveel mensen er komen en zoek naar andere oplossingen als het niet rendabel is. Je moet niet willen dat mensen nog maar naar ‘e’en plek kunnen. Vooral de ouderen zullen moeite hebben om in de Dorpsstraat te komen. Maak een afweging van kosten en maatschappelijk belang.”

Buurtfunctie

Veel lezers willen dat de kerken open blijven. Jooske bijvoorbeeld. “Kerken hebben een hele belangrijke buurtfunctie. De mensen kennen elkaar en kunnen elkaar ondersteunen. “Weg met die grote massagevallen waar niemand elkaar kent.” Astrid wil ze ook open houden, maar komt met het idee om de ruimte ook open te stellen voor andere activiteiten. Thijssie kan zich de noodzaak tot sluiting wel voorstellen. Hij suggereert een grote publieke ruimte in de buurt van de te sluiten kerken. Interessant is zijn opmerking dat hij scholen en sporthallen kent waar op zondag een orgel naar binnen wordt gereden, waarmee de ruimte zo tijdelijk fungeert als kerk. Jeroen wist niet dat het zo slecht gaat met het kerkbezoek, maar vindt wel dat de kerken zichzelf financieel moeten kunnen bedruipen. Ook anderen stellen dat de gemeente straks niet voor de kosten van het openhouden moet opdraaien.

De volgende lezersvraag wordt zaterdag weer gepubliceerd op onze Facebookpagina.

Tekst: Christa vd Hoff

Foto: interieur Nicolaaskerk in de Dorpsstraat

-advertenties-

-goede doel-