ZoetermeerfondsHet Zoetermeerfonds heeft geen geld meer in de kas. Op de site van het fonds staat dat ze per 1 mei stoppen. Hiermee komt een einde aan 17 maanden ondersteunen van lokale initiatieven.

De raad is op maandag 16 april via een memo geïnformeerd over de reden waarom de gemeente niet akkoord gaat met de subsidie aanvraag van het Zoetermeer Fonds. In de memo staat: "De gevraagde subsidie voor 2018 was substantieel hoger dan het beschikbare budget van €50.000 om zo de inhuur van de initiatievenmakelaar te kunnen continueren. Een subsidiebedrag was mondeling toegezegd maar nog niet formeel verleend".

Wethouder Robin Paalvast vindt het jammer dat het idee van het Zoetermeerfonds niet gelukt is: "De bedoeling was om meer geld te genereren door het fonds buiten de gemeente te plaatsen. Zo'n fonds zou dan makkelijker gesteund kunnen  worden door bedrijven en andere fondsen zoals Fonds1818. Helaas moeten we constateren dat dit niet gelukt is." De gemeente neemt het fonds nu over, mogelijk wordt er in de toekomst een combinatie gemaakt met andere platforms voor initiatieven, zoals DoeMee, Wijk aan zet en crowdfunding.

 

Start van het fonds

Op 1 november 2016 ging het Zoetermeerfonds van start, een fonds om lokale initiatieven financieel te ondersteunen. Het fonds werd opgericht met als doel om voor initiatieven makkelijk toegankelijk te zijn en hen te steunen met een bedrag tot maximaal 5000,- euro. Jan Geerdes was in de begindagen de drijvende kracht achter het fonds. In samenwerking met de gemeente kon het fonds starten met een budget van 50.000 euro. In totaal zijn er 100 aanvragen gedaan, waarvan 35 ook daadwerkelijk financieel ondersteund werden.

 

Het gaat mij aan het hart

Jan Geerdes ging van start met het fonds als voorzitter. Hij zette de website en de social media voor het fonds op en formeerde een bestuur. In september 2017 werd hij de initiatievenmakelaar, een functie waarbij hij initiatieven bezocht en de brug vormde naar de fondsen. Om deze functie goed te kunnen vervullen en zo objectief mogelijk te zijn, ging hij uit het bestuur van het Zoetermeerfonds. "Wat mij het meest aan het hart gaat is het feit dat alle ervaring die ik heb opgedaan in de afgelopen jaren, nu verloren gaat. Het bestuur heeft aangegeven het fonds per 1 mei 2018 op te heffen. Mijn kennis, ervaring en mijn contacten met vele instellingen komen nu niet meer ten goede van de Zoetermeerse initiatieven", vertelt Jan.

Jan hoopt dat een eventuele doorstart van het Zoetermeerfonds mogelijk is: "De kracht van het fonds is dat het wel geld krijgt van de gemeente, maar het fonds is onafhankelijk en dat is de gemeente niet."

 

Zorgen bij de initiatieven

Een aantal initiatieven heeft geld toegewezen gekregen van het fonds, maar dit nog niet ontvangen. Bij de start van hun project krijgt een initiatief een deel van het bedrag, bijvoorbeeld 75%. De rest van het bedrag wordt uitgekeerd als het project afgelopen is.

Wethouder Robin Paalvast verzekert de initiatieven dat alle projecten die lopen, nog steeds ondersteund worden door de gemeente. Initiatieven die nog niet aangenomen zijn door het Zoetermeerfonds worden nu opgepakt door de gemeente. De gemeente wil de initiatieven steunen door bijvoorbeeld meer 'Wijk aan Zet' in te zetten of matchfunding, waarbij het resterende bedrag van de gemeente komt.

Initiatiefnemers kunnen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  contact opnemen met de gemeente. 

Lees hier ons artikel over de start van het Zoetermeerfonds: Aankondiging oprichting Zoetermeerfonds

 

-advertenties-

-goede doel-