BibliotheekDe Bibliotheek organiseerde in het Forum op 14 april een Media Ukkie ochtend voor dreumesen, peuters en kleuters en hun ouders. Met interactieve en speelse activiteiten konden de kinderen kennis maken met nieuwe media en werden de ouders geïnformeerd over onder andere het gebruik van de ipad en veilige en leerzame apps.

Iene Miene Media onderzoek

Jaarlijks verschijnt het Iene Miene Media onderzoek naar het mediagebruik in gezinnen met jonge kinderen. De presentatie van het rapport is gelijk ook de aftrap van de landelijke Media Ukkie Dagen. Eva Leurink is werkzaam bij de bibliotheek en vertelt enthousiast over de bijdrage die de bibliotheek levert aan de nationale Media Ukkie dagen. "Kinderen kunnen aan de hand van de 'mediadiamant' deelnemen aan verschillende activiteiten. De mediadiamant biedt jonge gezinnen wegwijs in mediaopvoeding aan de hand van de onderdelen: plezier maken, het voorkomen van risico's, de inhoud en veiligheid van media, samen spelen met media en de balans in het gebruik van media. Bij het onderdeel samenspelen konden ouder en kind samen muziek maken door een aluminiumpad te bewandelen dat met draden verbonden was aan een laptop. Door samen op sokken het pad te bewandelen en daarbij elkaars hand vast te houden kwam er pianomuziek uit de laptop. Dit zorgde voor veel speelplezier bij zowel de ouder als kind". 

Bibliotheek  Bibliotheek 

   

Nog meer media

Dreumesen konden op de vloer genieten van een muzikaal vloerkleed en een robot rups. Peuters en kleuters speelden een interactieve app op de Ipad dat het vervolg van het verhaal uit een boek weergaf. Meer interactie maakt lezen met kinderen nog leuker.  

Kinderen konden aan een andere tafel kleien. Op de Ipad zagen zij een filmpje waarin iets werd gekleid en dit konden zij dan met hun eigen klei proberen na te maken. Dit zorgde voor een goede balans tussen het gebruik van de de Ipad en spelen. Bij vertrek kregen de kinderen een tasje mee met leuke opdrachten voor thuis en een ringlolly. Meer informatie over de mediadiamant leest u op www.mediawijsheid.nl/mediadiamant 

Tekst en foto's: Claudia Smit

-advertenties-

-goede doel-