Text Size

volg:facebook28linkedin28  twitter28 rss YouTube mail:Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  nieuwsbrief

20180306 123667

De initatiefneemsters voor de zwemles: Gaby Jürsche- de Jong (mentor) en Wilma de Jong (sportlerares)

Een groep van ongeveer 20 NT2 leerlingen van het ONC Clauslaan, voor wie Nederlands niet de moedertaal is, krijgen zwemles om hun eerste zwemdiploma te halen. De kinderen, de meeste zijn vluchtelingen, krijgen de zwemles in het kader van inburgering in de Nederlandse gewoonten.

Wilma de Jong, sportlerares op het ONC: ”Voor deze kinderen is het leren zwemmen niet vanzelfsprekend. Maar het is wel heel belangrijk dat zij veilig in het water kunnen recreëren met hun vrienden! De meeste kinderen van de groep hebben geen goed idee van hun eigen zwemvaardigheid, zij denken al gauw dat ze kunnen zwemmen als ze in heupdiep water met hun vrienden rondplonsen. Maar ze komen in de problemen in dieper water”. Het Oranje Nassau college heeft de zwemlessen georganiseerd in samenwerking met de gemeente, die subsidie geeft voor de lessen.

20180306 123659  20180306 123664 

In de eerste les werden de leerlingen getest op hun kwaliteiten door zwemschool Fresh in zwembad Het Keerpunt. Zij krijgen vanaf woensdag 14 maart elke week op niveau zwemles om snel het A-diploma te halen en veilig te kunnen zwemmen. Omdat de leerlingen al wat ouder zijn dan de gemiddelde Nederlandse leerling die leert zwemmen, is de verwachting dat ze binnen een jaar allemaal hun diploma kunnen halen.
Gaby Jürsche- de Jong, is mentor van de leerlingen op het ONC, zij is elke zwemles aanwezig om te helpen bij eventuele taalproblemen. Gaby: “De meeste leerlingen kennen al heel redelijk Nederlands, maar er is er ook één die pas een week in deze klas zit! Als er een probleem is, kan ik snel inspringen, maar de zwemles is zo te zien goed te volgen voor de kinderen. Zwemmen is natuurlijk heel belangrijk in Nederland, elk kind kan hier zwemmen! Ik ben dan ook heel blij dat de leerlingen deze kans krijgen om hun diploma te halen”.
De leerlingen zelf vonden de zwemles vooral erg leuk om te doen. Een enkeling had nog een beetje last van watervrees, maar alle leerlingen deden enthousiast mee met de les. “Het was erg moeilijk, maar wel heel erg leuk! Tot volgende week!”

-advertenties-

-goede doel-