IMG 1884Tijdens zijn optreden bij Fascinating Jazz in het Golden Tulip Hotel Zoetermeer werd zondagmiddag 8 oktober de bekende Zoetermeerse jazzpianist Rob Agerbeek verrast met een koninklijke onderscheiding. Om het verrassingseffect optimaal te kunnen bereiken stapte burgemeester Charlie Aptroot pas na de pauze het podium op om Rob op zeer innemende en gepaste humorvolle wijze deze onderscheiding op te spelden.


Rob Agerbeek is benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau en was zichtbaar verrast maar ook geroerd door deze actie, waar hij absoluut niet op had gerekend. Het optreden tijdens Fascinating Jazz was al een feestje voor Rob Agerbeek, die twee weken geleden tachtig jaar werd. Burgemeester Aptroot vertelde tijdens zijn toespraak kort het levensverhaal van de talentvolle jazzpianist, dat zich laat lezen als een roman. Geboren in Batavia, Nederlands-Indië, kwam hij als kleine jongen al in aanraking met de jazz-muziek. In de jaren vijftig verhuisde het gezin Agerbeek naar Nederland, waar Rob kennis maakte met bijvoorbeeld de Dutch Swing College Band en vele andere musici. De muziek trok, toch koos hij voor een gewone baan op een verzekeringskantoor. Maar in zijn vrije tijd dompelde hij zich onder in de jazz, boogiewoogie, bop en swing.

IMG 1879  IMG 1856 

Burgemeester Aptroot: "U wordt gezien als één van de eerste én belangrijkste jazzpianisten van ons land. Een ‘springlevend stuk Nederlandse jazzgeschiedenis’. U laat zien dat de jazz geen beperkingen kent, zowel bij repetities, lessen als bij concerten". Rob Agerbeek won diverse prijzen, zoals het Haags, en later ook het Nationaal Jazzconcours. Hij maakte meer dan veertig langspeelplaten en cd’s en van 1999 tot 2004 speelde hij als vaste pianist bij de Dutch Swing College Band. Als jazzpianist speelde hij een zeer belangrijke rol bij zowel de ontwikkeling als de promotie van de jazzmuziek, in het bijzonder in Nederland. 

 

 

 

 

 

-advertenties-

-goede doel-