Text Size

volg:facebook28linkedin28  twitter28 rss YouTube mail:Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  nieuwsbrief

Het Oranje Nassau College (ONC) Parkdreef startte vorige week met het schoolvak Outdoor Education. Eerstejaars mavo-leerlingen krijgen les in de basisvaardigheden om te overleven in de natuur. Een bekend vak in Scandinavië, maar in Nederland helemaal nieuw.

Outdoor education ONC ParkdreefDe leerlingen gaan ontdekken, onderzoeken en experimenteren. En dit gebeurt allemaal buiten. De instructeurs hebben uitgebreide survivaltrainingen gevolgd om de lessen voor te bereiden.
Tijdens de eerste lessen hebben de jongens en meiden vuur leren maken. "En dat valt nog niet mee," vertelt Tess Ouwerkerk, docent op het ONC. “Want welk hout kun je gebruiken en welk hout brandt helemaal niet? En hoe zorg je ervoor dat dat kleine vonkje een groot vuur wordt? Sommige leerlingen moesten het nodige geduld opbrengen, maar uiteindelijk kreeg iedereen het voor elkaar.” Voor de herfstvakantie gaan de leerlingen in ieder geval nog vlot bouwen, hout snijden en een shelter opbouwen. Ook klimmen, kompas lezen en koken boven een kampvuur staan op het programma.

Op dit moment is Outdoor Education alleen nog voor de mavo-leerlingen, maar het ONC hoopt het vak uiteindelijk ook op de havo en het vwo aan te kunnen bieden. Ouwerkerk: “Dit is een mooi vak voor alle leerlingen. Ze leren niet alleen survivalskills, maar ze leren ook samenwerken en omgaan met onverwachte situaties. En daar hebben ze hun hele leven wat aan!”

-advertenties-

-goede doel-