Text Size

volg:facebook28linkedin28  twitter28 rss YouTube mail:Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  nieuwsbrief

SAM 3082

 

Tijdens open Monumentendag konden bezoekers een kijkje nemen in maar liefst 14 monumenten in Zoetermeer. Een gevarieerd aanbod met voor elk wat wils. Veel monumenten zijn jaarlijks open op deze dag, maar er waren ook nieuwe pareltjes te bewonderen.

Veel bezoekers trokken naar één van de monumenten, of werkten een lijstje af met de hoogtepunten in de stad. Het Stadsmuseum ’t Oude huis aan de Dorpsstraat behoort tot de vaste kring van monumenten die elk jaar open gaan op Monumentendag. In het gebouw de tentoonstelling over vroeger en nu. Met leuke spelletjes en een heuse escape room wordt de ontwikkeling van verschillende huishoudelijke apparaten in beeld gebracht.

                                             

SAM 3078 SAM 3085


In ’t Nieuwe Huys gelegen aan Dorpstraat 132 was vroeger een wasserij gevestigd, tegenwoordig is hier het Historisch Genootschap Oud Soetermeer gehuisvest. Originele details van het pand zijn nog goed zichtbaar maar ook wordt veel gedaan aan energiebesparing. Zo is alle verlichting in het pand LED verlichting en wordt het pand verwarmd met warme lucht. Luchtfoto's van Ardito geven een goed beeld van de groene polder en vrijwilligers gaven uitleg over wat het Historisch genootschap allemaal doet.

Watertoren

Tijdens open Monumentendag konden bezoekers ook een kijkje nemen in de Watertoren van Zoetermeer. Bezoekers vanaf 1m20 konden helemaal naar boven om te genieten van een prachtig uitzicht over zoetermeer. Ook waren er architecten aanwezig om bezoekers te informeren over de toekomstplannen om van de Watertoren een hotel te maken. De  watertoren is ontworpen door architect C. Visser uit Delft en is gebouwd in 1927-1928 voor de Stichting Drinkwaterleiding De Tien Gemeenten. De watertoren heeft een hoogte van 48,65 meter en één waterreservoir van 500 m³.

 

IMG 6166  IMG 6167  IMG 6171 

Molen de Hoop

Bezoekers van molen de Hoop konden boven op het balkom de wieken van dichtbij zien draaien. Vrijwilligers gaven een rondleiding en vertelden over de werking van de molen en het malen van tarwekorrels tot meel. Vele meelsoorten en bakproducten waren verkrijgbaar in de winkel van de molen op de begane grond. Er konden diverse broden worden geproefd en de kinderen kregen een verse pannenkoek aangeboden.

Kijk voor informatie op www.molendehoopzoetermeer.nl

 

20170909 111307  20170909 111309  20170909 111312 

Vredekerk

Een nieuwe deelnemer aan Monumentendag kon men bezoeken pal naast het Woonhart. De Vredekerk werd hier in de jaren 70 gebouwd, tussen de weilanden en zag in de loop der jaren de bebouwing toenemen. De kerk is nu volledig opgenomen in de bebouwing van de stad. Ook hier stonden vrijwilligers paraat om mensen informatie te geven over de geschiedenis en inrichting van de kerk, terwijl een organist het prachtige orgel bespeelde.

 

Foto's en tekst: Alexander Pil en Claudia Berdowski

-advertenties-

-goede doel-