Bomen 23 maart 2017Zó! Zoetermeer is tevreden met de resultaten van het burgerinitiatief Groene Stad, Prettig Wonen Tussen Bomen dat op 23 maart 2015 is ingediend. Mensen die overlast ondervinden van gemeentelijke bomen die veel te hoog of te breed zijn geworden, kunnen terecht bij een externe adviescommissie die serieus naar de klachten kijkt en oplossingen voordraagt aan het college.

“In de voorgaande jaren kregen wij steeds meer klachten van mensen die door een boom van de gemeente zelfs in de zomer in het donker zaten. Andere mensen hadden zo'n enorme dichte bomenhaag voor de ramen gekregen dat ze helemaal niet meer naar buiten konden kijken. En dat kwam allemaal door het beleid van de gemeente: eerst waren er veel snelgroeiende bomen dicht op elkaar geplant om de wijken vlug groen te krijgen, en toen werd afgesproken dat er geen gemeentelijke boom meer gekapt mocht worden”, legt Marijke van der Meer, fractievoorzitter van Zó! Zoetermeer uit.

“Wij vonden dat te gek. Je kunt best zorgen voor een groene stad op een manier dat iedereen er plezier aan beleeft.” Het was nog niet heel eenvoudig om een goede oplossing te vinden, maar uiteindelijk heeft de raad ingestemd met een externe adviescommissie die met de omwonenden de situatie bekijkt en het college voorstelt om de bomen weg te halen, te verzetten of goed te snoeien.

Van der Meer: “De adviescommissie is sinds april 2016 aan de slag. En we zien dat de klachten nu serieus worden genomen, dat met alle omwonenden wordt overlegd en dat er meestal oplossingen uitkomen waar de mensen tevreden over zijn. Soms is het wel jammer dat de zaken erg traag gaan. Ons is gebleken dat er niet voortvarend wordt gehandeld en er soms te lang wordt gewacht met het aanvragen van een kapvergunning. Dan duurt het - vanwege het kapseizoen dat dan voorbij is - meer dan een jaar voor het is opgelost. Het kan dus nog beter, maar het begin is er.”

 

Meer politiek nieuws vindt u op onze politieke pagina: Politiek nieuws

 

-advertenties-

-goede doel-