“Voor mij is Erf Zilverster een plek waar ik hoop heel oud te gaan worden en uit het diepste van mij hart zou ik jullie dan ook willen vragen ons die droom niet te ontnemen en ons als kopers te laten zien dat jullie ook onze gemeenteraad zijn.”

Deze emotionele oproep kwam maandagavond uit de mond van Kitty Heij, met haar man één van de kopers van de geplande nieuwe woningen op het Erf Zilverster aan de Voorweg. Samen met de andere 18 eigenaren was zij aanwezig bij de commissie Stad met de vraag vaart te zetten achter het project. “Het is vijf voor twaalf. Ik ben me bewust van de komende gemeenteraadsverkiezingen, maar laat ons geen principiële speelbal worden en laat niet onnodig de hakken in het zand staan. Het heeft nu ook geen zin meer om met de vingertjes naar elkaar te wijzen, maar juist te kijken hoe het huidige proces wat vaart kan krijgen,” aldus Heij.

2017 11 14 5

Vraagtekens

Het debat in de commissie stad was een vervolg van dat van half september. De gemeenteraad zou toen aan het college aandachtspunten mee te geven voor de bouw van de woningen, maar zette in plaats daarvan veel vraagtekens bij de procedure en het plan zelf. Het zou niet voldoen aan de visie Voorweg, er zouden teveel huizen worden gebouwd enz, enz. Het project liep daardoor op zijn minst vertraging op. Inspreker Jacobien van der Heijden herinnert het zich nog levendig. “De stevige kritiek van de commissie op het plan heeft zijn uitwerking op de gemoedsrust van mijn man, kinderen en mijzelf niet gemist. Ironisch eigenlijk, want we wilden zo graag de rust van het erf ervaren. De onzekerheid over de toekomst van het project zorgt voor veel stress. Is het uitstel of afstel? Zal de bouw kunnen starten binnen de looptijd van de hypotheekofferte? Kunnen we het huis nog wel betalen als dat niet zo is? De raad beslist straks (als het goed is 5 maart 2018, red) over veel meer dan een gewoon bestemmingsplan en over gewone woningen in een gewoon straatje, Het lot van 18 gezinnen is er onlosmakelijk mee verbonden, 18 gezinnen met het perspectief op het verwezenlijken van hun droom.”

2017 11 14 8

Stadsbouwmeester

Het project was dus verkocht zonder dat het bestemmingsplan was goedgekeurd. Dat wisten de kopers, maar zij waren in de vooronderstelling dat het wel goed zou komen. Gek is dat niet, want in de periode vanaf juni 2015 tot oktober 2016 is het plan meerdere keren met de stadsbouwmeester besproken. Hij beoordeelde het plan op de ruimtelijke kwaliteit. Waarbij zowel gekeken wordt naar de architectuur als de inpassing van het plan in de omgeving. Nadat de projectontwikkelaar het plan op stedenbouwkundig-, landschappelijk- en architectonisch vlak had verbeterd, gaf de stadsbouwmeester in oktober 2016 een positief advies over het plan.

 

Maar…

De gemeenteraad zet nu alsnog grote vraagtekens bij het plan Erf Zilverster. En dat kan want de raad stelt uiteindelijk het bestemmingsplan en beeldkwaliteitsplan vast. Margot Kranenveld (PvdA): “We hebben dit debat aangevraagd, niet omdat we vervelend willen zijn, maar omdat we vinden dat procedures zorgvuldig gevolgd moeten worden. We willen zuinig zijn op het historische karakter van de Voorweg. Je kunt het maar een keer goed doen en ook maar een keer verprutsen. Het plan ziet er mooi uit, maar we hebben van het college nog geen antwoord gekregen op de vragen die we in september hebben gesteld, vandaar dat we het op de agenda hebben gezet. Ik vind het heel vervelend dat de raad straks als boosdoeners wordt gezien. We worstelen echt met deze zaak. We willen ons niet onder druk laten zetten, maar we begrijpen ook de benarde positie van de bewoners. Wij zijn als PvdA bereid om naar een compromis te zoeken. Dat is dan wel eens maar nooit weer. Er moeten echt heldere afspraken komen.”

Woonstraat

Een andere criticaster is Willem Bos (D66). “We hebben een duidelijke visie Voorweg die voorziet in het behoud en versterking van het historische en groene karakter. Het mag niet zo zijn dat een boerderij transformeert naar een woonstraat. Geparkeerde auto’s voor de woningen roepen een verkeerd beeld op. Ik ken geen boerderij waar 30 auto’s staan geparkeerd.” Maar ook Bos begint te onderhandelen. Hij wil meer groen, als het kan minder huizen en parkeerplekken niet op het erf, maar op de Zonneberg. En dan komt de aap echt uit de mouw. “Wij kunnen luisteren naar de bewoners, maar wat doen we hier als gemeenteraad dan nog? We kunnen gaan slapen of iets doen.”

Onmogelijke positie

Marijke van der Meer van Zó Zoetermeer vindt dat de gemeenteraad in een onmogelijke positie is gebracht. “We hebben het gevoel dat we nauwelijks meer gehoor kunnen geven aan de inbreng van omwonenden en het Historisch Genootschap en we kunnen onze eigen visie ook niet meer zonder last inbrengen. We hebben heel goed gehoord hoe de kopers ons straks aansprakelijk gaan stellen voor het feit dat we een bestemmingsplan goed- of afkeuren. Dat is geen positie waar ik in wil komen. Als je kijkt naar de plannen dan is het echt een aardig buurtje geworden. Maar wij vinden het voor de Voorweg toch eigenlijk wel jammer. Als het aan ons ligt komt er een goed compromis met een goed evenwicht tussen de bezwaarmakers en de potentiële kopers.”

Rot geschrokken

“Ik kan zeggen dat wij ons rot geschrokken zijn. In wat voor een scenario zijn wij met zijn allen beland?,” vraagt Klaasjan de Jong van het CDA zich af. “Hoe heeft het kunnen gebeuren dat mensen woningen hebben kunnen kopen zonder de garantie dat deze gebouwd kunnen worden? En hoe kan het dat een projectontwikkelaar ervan uitgaat dat de gemeenteraad hierover al heeft besloten? En hoe kan de raad nog een zuivere afweging maken over de wenselijkheid van dit plan als de verwachtingen van betrokkenen zo onrealistisch zijn en hun belangen zo onverantwoord groot Het bouwplan voor Erf Zilverster ligt ons als een molensteen op de maag. Het bouwvolume past niet bij ons beeld van bouwen in het historisch lint en gelijker tijd dreigen niets vermoedende kopers enorme schade op te lopen als wij onze principes volgen. Wij willen duidelijke antwoorden op onze vragen.”

Hoe verder

“Het college vindt deze situatie ook vervelend,” verzekert wethouder Marc Rosier. “Het college gaat de het bestemmingsplan deze week ter inzage leggen. Ten eerste om inhoudelijke reacties te krijgen. Ten tweede om kopers zo snel mogelijk duidelijkheid te kunnen geven of dit plan uiteindelijk het einde gaat halen.” Inspreker mevrouw Albertus is duidelijk. “Ik ben er eigenlijk helemaal klaar mee, wil door met mijn leven. De meesten van ons hebben veel schade geleden. Zeker emotioneel maar ook financieel. Het is voor ons erg belangrijk om te weten of dit plan überhaupt doorgaat, in welke vorm en wanneer. Ik vind het nog steeds raar dat we blijkbaar zo met mensen omgaan.”

Volgende week vergadert de commissie verder over het Erf Zilverster.

-advertenties-

-goede doel-