De Japanse duizendknoop (Fallopia japonica) is een invasieve exoot die zich razendsnel verspreidt, inheemse planten verdringt en schade kan veroorzaken aan gebouwen, wegen en andere constructies. Vorig jaar werd de plant al bestreden in Zoetermeer, dit jaar komt hier een vervolg op.
Om verdere verspreiding te voorkomen, pakt de gemeente Zoetermeer deze hardnekkige plant dit jaar aan op zeven locaties in de wijken Buytenwegh, de Leyens en Meerzicht.
Drie bestrijdingsmethodes
Afhankelijk van de locatie worden drie verschillende bestrijdingsmethodes ingezet:
Elektrocutie in combinatie met uitgraven (2 locaties)
Hierbij wordt de groeikracht van de plant stapsgewijs verzwakt. De wortels worden eerst onder stroom gezet, waarna de plant wordt uitgegraven.
Saneren (3 locaties)
Op deze plekken wordt de met duizendknoop besmette grond volledig afgegraven en vervangen door schone grond. Dit is een rigoureuze, maar effectieve aanpak.
Roots Reset (2 locaties)
Een innovatieve, biologische methode waarbij de plant geen zuurstof meer krijgt. Tegelijkertijd wordt het bodemleven versterkt, wat de natuurlijke weerstand van de bodem verhoogt.
Waar vindt de bestrijding plaats?
De bestrijding vindt plaats in de wijken Meerzicht en Buytenwegh de Leyens. In totaal gaat het om een oppervlakte van circa 11.000 m² binnen de gemeentegrenzen. Ook in natuurgebieden komt de plant voor. Alle vindlocaties worden zorgvuldig bijgehouden, zodat de gemeente ook in de toekomst gericht kan blijven ingrijpen.
Voor de bestrijding van de Japanse duizendknoop is een budget van circa €160.000,- gereserveerd. De werkzaamheden zijn gestart in 2024 en lopen door in 2025.
Foto: AI Microsoft