verolique2Van schilders en beeldhouwers tot keramisten en textielkunstenaars, Zoetermeer is een broedplaats voor creatieve geesten. Met deze rubriek wordt een platform geboden waarbij steeds een andere kunstenaar uit de kunstwereld van Zoetermeer voor het voetlicht wordt gebracht. Deze keer: Verolique Jacobse.

Verolique Jacobse

Verolique Jacobse is een actieve Zoetermeerse beeldende kunstenares en tevens een gedreven en enthousiaste pleitbezorger voor kunsteducatie. Verolique is drie vaste dagdelen in de week te vinden in het atelier in de Londenstraat.

Verolique Jacobse is geboren in 1957 in Castricum Noord-Holland. “Toen ik drie jaar was, verhuisde ik met mijn ouders naar Zuid-Limburg, maar ik woon nu alweer meer dan veertig jaar in Zoetermeer”, vertelt Verolique. “Verolique is geen bekende naam. Ik ben vernoemd naar mijn beiden oma’s: Divera en Caroline. En dat hebben ze samengevoegd. Ik ken ook verder niemand die zo heet”, gaat Verolique verder. Het artistieke zal er bij Verolique al vanaf kinds af aan in. Het zit ook wel een beetje in haar familie. “We hadden in Limburg een dames- en herenmodezaak en ik was eigenlijk altijd wel aan het knutselen met spullen uit de winkel zoals: schuimrubber, plakband en kartonnetjes. Ook daarna nog op de middelbare school. Ik was ook muzikaal en heb lang getwijfeld of ik naar het conservatorium wilde of naar de kunstacademie. Uiteindelijk werd het de lerarenopleiding, om toch een vak te leren”, aldus Verolique.

Eigenaar Kunstwijzer

Verolique studeerde in 1981 cum laude af aan de lerarenopleiding beeldende vakken van de Katholieke leergangen in Tilburg. In 1983 haalde zij haar diploma als docent muziek (Lennards Instituut). Na ruim tien jaar werkzaam te zijn geweest in Leidschendam als docent tekenen en muziek, vond ze haar weg naar de kunsteducatie sector.

Momenteel is ze als zelfstandige ondernemer onder de naam ‘Kunstwijzer’ gespecialiseerd in cultuuronderwijs. ”Ik vind het belangrijk dat alle kinderen en jongeren in aanraking komen met kunst en cultuur, op een positieve en leerzame manier. Daarom leg ik mij binnen Kunstwijzer toe op het trainen en coachen van docenten, kunstenaars en andere professionals in het culturele veld en help hen bij het ontwikkelen van hun cultuureducatiebeleid”, legt Verolique uit. “Het is superleuk om te doen.”

Mixed media kunst

Verolique Jacobse is niet alleen kunstenaar bij ArtiBrak, maar ook2014 TERRA Verolique jacobse1 deelnemer Pro bij Kunstgarage Franx (voorheen Stichting Terra Art Projects).

De stap naar Franx is voor Verolique een extra stimulans geweest om meer te gaan doen met het schilderen. “Het heeft mij als kunstenaar heel veel gebracht. Met name een netwerk van kunstenaars met de gelegenheid om een keer per jaar te kunnen exposeren”, geeft Verolique aan.  ‘Dichtbij in de Verte’ met onder andere het schilderij ‘Vissen’ was haar eerste solo-expositie in februari 2014. Haar exposities tonen haar veelzijdigheid en passie voor kunst.

drieluiikVeroliques kunstwerken zijn kleurrijk en gelaagd en sinds een aantal jaren wordt het steeds meer ‘mixed media’. Verolique gebruikt onder andere materialen als papier, lapjes zijde en vilt die worden bewerkt met puur pigment. Deze subtiele details worden vervolgens zorgvuldig geplakt en genaaid op doek. Het resultaat is een intensief proces waarin eigenhandig vervilte wol een belangrijke rol speelt. Deze wol creëert gelaagdheid in de vlakken en bepaalt de compositie van haar werk. “Mijn specialiteit is de combinatie van materialen. Mijn opleiding in Tilburg was: textiele werkvormen en tekenen, en met mijn ervaringen uit de kledingzaak van mijn ouders, zie je dat wel terug in mijn werk. Verf is wel de basis, maar het is altijd een combinatie van materialen”.

Verolique laat zich inspireren door het landschap en het licht van de dag. Indrukken van verre reizen en alledaagse momenten vormen haar bron van creativiteit. “Mijn inspiratie vind ik heel dichtbij, in Zoetermeer, in de polder of juist in een andere cultuur “, vertelt Verolique. Ze nodigt de kijker uit om langer stil te staan bij haar schilderijen en wil verwondering overbrengen. Haar werk wordt gekenmerkt door een combinatie van grootsheid en detail: het weidse landschap wordt gevormd door vlakken, terwijl de kijker wordt uitgenodigd om de subtiele details te ontdekken, vergelijkbaar met wat je in een landschap zou zien.

 IMG 0009  IMG 0021 Veroliquewerk01 1 1039x1536 


Eind 2017 is Verolique begonnen met het opblazen (uitvergroten via fotomateriaal) van details van eerder werk op canvasprint. Hierover schildert zij dan met olieverf en zij bewerkt het doek met textiele materialen, gedroogde bloemen en toepassingen. “Dit proces kan een aantal keren (4 á 5 keer) herhaald worden. Je bent eigenlijk bezig met het recyclen van je eigen werk. Dit is uniek. IkUmbrie 2020 heb nog nooit iemand dit zo zien doen”, duidt Verolique. Verolique vindt het schilderij  ‘Umbrië’ (2022) een van haar mooiste mixed media op canvasprint, waar ze dan ook trots op is.

In de periode vanaf 2019 biedt de techniek punchen (vervilten) nieuwe mogelijkheden om het doek te bewerken. De opgeblazen details worden bewerkt met schapen- en lontwol, waardoor het werk een tastbare aantrekkingskracht krijgt. “Het is nu nog in een soort onderzoek. Ik ben nog aan het onderzoeken wat ik hiermee allemaal kan doen”, aldus Verolique. Verolique maakt niet alleen schilderijen, ze werkt ook met textiel en met papier.

Als een verlangen naar een nieuwe tijd

Na de coronapandemie is het landschappelijke een beetje losgelaten. Er is meer vorm en een nieuwe staalkaart aan kleur ontstaan. “Licht, hoopvol en kwetsbaar; terug naar de basis van het schilderen”, rond Verolique af.

Je kunt haar werk bekijken op haar website: https://veroliquejacobse.nl/ Daarnaast kun je meer informatie over haar werk als ondernemer vinden op haar LinkedIn-profiel: https://nl.linkedin.com/in/verolique-jacobse-24723a14

Verolique nomineert graag kunstenares: Silvia Essenberg, als een van de volgende in deze rubriek.

Foto’s:  Drieluik(2023), Umbrië (2022), Vissen (2013)

Overzicht Kunstenaar in Beeld

Alle Zoetermeerse kunstenaars die in onze vaste rubriek: ‘Kunstenaar in Beeld’, aan bod zijn gekomen kunt u hieronder terugvinden:  Kunstenaar in beeld

-advertenties-

-goede doel-