Van schilders en beeldhouwers tot keramisten en textielkunstenaars, Zoetermeer is een broedplaats voor creatieve geesten. Met deze rubriek wordt een platform geboden waarbij steeds een andere kunstenaar uit de kunstwereld van Zoetermeer voor het voetlicht wordt gebracht. Deze keer: Elise Eekhout.

Painting With Words

De Zoetermeerse Elise Eekhout is een opkomende beeldende kunstenares die bekend staat om het gebruik van onder andere goud- en zilverteksten in haar kunstwerken.

Van oorsprong is Elise grafisch ontwerper. “Ik ben daarna opgeleid aan de kunstacademie St. Joost in Breda. Ik heb juist voor de opleiding in Breda gekozen omdat ze daar veel aan de combinatie tekst en beeld deden. Al tijdens mijn studieelise2 startte ik het ontwerpbureau: ‘2 MAAL EE‘. Sinds 2020 ben ik pas als professioneel beeldende kunstenaar werkzaam”, geeft Elise in haar werkruimte in het Atelier BaZtille Rokkeveenseweg aan.

Bij Elise zat het tekenen en schilderen er al vroeg in, zij was als kind al erg creatief. Op jonge leeftijd wist ze al dat ze naar de kunstacademie wilde. Iets wat haar ouders aanvankelijk niet zagen zitten. Eekhout was echter al van jongs af aan gefascineerd door letters en teksten. “Letters en teksten zijn altijd al een bron van inspiratie en verwondering voor geweest voor mij. Als je erover nadenkt, is het een heel fascinerend feit. Tekst is niets anders dan een reeks tekens op een rij, waaraan we betekenissen hebben toegekend. We kunnen een hele reeks gevoelens en emoties ervaren, gewoon door naar die tekens te kijken”, vertelt Elise verder.

Sprong in het diepe

NoMangroveOp het moment dat ze besloot om echt de kunstkant op te gaan brak de coronapandemie uit. “Ik had een plan, maar dat viel toen volledig in duigen”. Elise ging zich daarna verdiepen in het gebruik van social media en dat pakte goed uit. Op Instagram plaatste ze haar werk en laat nou net een galeriehouder uit India gegrepen zijn door een van haar schilderijen, een doek met mangrovebomen. Een reproductie van haar schilderij ‘NoMangrove’ hing een aantal maanden in de Raja Ravi Verma Art Gallery in Meerut in India. Dit is wel een van haar bekendste schilderij en is momenteel te bewonderen in Den Haag.

Gedroomde beelden: het roept iets op!

In haar schilderijen verweeft Elise teksten die ze leest en haar inspireren met gedroomde beelden. Ze combineert haar fascinatie voor letters en teksten vooralLIza01 met acryl- of olieverf op doek. De teksten zijn meestal van bladmetaal of metallic folie. “Ik heb de techniek eigenlijk per toeval ontdekt en als het zonlicht er op schijnt, komt het soms ineens naar voren. Daardoor lijkt het te leven, er gebeurt iets”, verklapt Elise. Haar werk is vaak geïnspireerd op boeken en bevat flarden van teksten, een songtekst, gedicht of soms een nieuwsbericht.

Elises letterkunst en kunstwerken zijn al in een aantal Nederlandse en Zoetermeerse exposities te zien geweest. Op dit moment exposeert zij bij de Haagse kunstkring in Den Haag en op het eind van het jaar weer in de BaZtille. Ook op haar website is veel terug te zien. Zie verder ook Youtube filmpjes zoals : Elise Eekhout- The Colorfield Performance 2021

Muziekstuk

In december 2021 inspireerde Elises kunst zelfs de componist en pianist: Margin Alexander uit New York, tot het maken van een uniek muziekstuk.  Hij nodigde Elise en haar kunst uit als inspiratiebron voor zijn concert.

Elise nomineert graag haar collega kunstenaar Robert Verhaag als een van de volgende in deze rubriek.

Schilderij: Lisa 1 gebaseerd op boek Beschonken Rood-Jeroen Brouwers

Overzicht Kunstenaar in Beeld

Alle Zoetermeerse kunstenaars die in onze vaste rubriek: ‘Kunstenaar in Beeld’, aan bod zijn gekomen kunt u hieronder terugvinden:  Kunstenaar in beeld

 

-advertenties-

-goede doel-