jose2Van schilders en beeldhouwers tot keramisten en textielkunstenaars, Zoetermeer is een broedplaats voor creatieve geesten. Met deze rubriek wordt een platform geboden waarbij steeds een andere kunstenaar uit de kunstwereld van Zoetermeer voor het voetlicht wordt gebracht. Deze keer: José Koebrugge

José Koebrugge

José Koebrugge is een gerenommeerde schilderes uit Zoetermeer. Ze werd in 1955 in Ambt Delden op een boerderij geboren en startte al in haar kindertijd met tekenen en schilderen. “Bij mij zat het er al heel vroeg in. Ik wilde verder met tekenen en schilderen en dat heb ik steeds volgehouden”, vertelt José. Ze volgde, na eerst nog in een ziekenhuis te hebben gewerkt, een opleiding aan de Kunstacademie Enschede (vroeger AKI genaamd) en exposeert regelmatig in Zoetermeer en andere steden.

In 1987 is José verhuisd naar Zoetermeer waar haar beeldende activiteiten wat werden afgeremd doordat ze kinderen kreeg. Sinds 1996 is José echter weer volop actief aan de slag als beeldend kunstenaar in haar atelier bij Baztille-Ateliers Rokkeveenseweg.

José werkt voornamelijk met acrylverf. Haar vaste thema is het maken van schilderijen van fietsen, waarbij ze ook druktechnieken gebruikt. Daar is in de loop van tijd ook laseren in hout en RVS bijgekomen. Haar werk is herkenbaar aan de vrolijke en kleurrijke schilderijen. Ze houdt ervan om herhalingen van vormen in haar werk terug te laten komen. Soms rechthoekige vlakken of vlakjes of anders zeer onregelmatig vormen.

Fietstassenpubliek

“Ik ben geboren in de tijd van de naoorlogse geboortegolf”, verteltfietstassenpubliek 2013 José verder. “Deze generatie vertegenwoordigt een groot deel van het fietstassenpubliek. Zelf behoor ik hier ook toe. Al rijdend laat ik mij inspireren door alles wat ik zie en tegenkom. Eigenlijk zijn we allemaal mensen op de fiets die zich, bewust of onbewust, laten inspireren door alles. Wanneer je bijvoorbeeld een mooie tentoonstelling bezoekt, stop je de inspiratie in de denkbeeldige fietstas, om deze er later weer uit te halen en te gebruiken.”

De fiets

De fiets is een belangrijk item in haar schilderijen. “De fiets staat symbool voor positiviteit en kracht en het ongebonden verplaatsen. De vrolijke kleuren die ik gebruik dragen bij aan deze uitstraling”, geeft José aan.

“Mijn levensmotto is te schilderen met een glimlach. Hierbij houd ik ervan om mijn schilderijen vrolijk en kleurrijk te maken. Net als in het begin komt het landschap nog steeds terug in mijn schilderijen, samen met de vrolijke kleuren van de toegevoegde elementen. Ook zie je er herhalingen van vormen in terugkomen, want dit blijft mij intrigeren”, legt José uit.

José Koebrugge geeft al jarenlang les in tekenen en schilderen, hoewel dit nu een beetje op een laag pitje staat. “Je moet heel wat voorbereiden om uiteindelijk een workshop te kunnen geven”, verklaart José. “Dat vind ik eigenlijk niet zo leuk op dat gebied. De workshops zelf vind ik wel leuk.”

Ze geeft deze lessen in haar eigen atelier, maar ook in diverse buurthuizen, zoals onder andere het Buurthuis Seghwaert op Dreef. “Ik wil graag dat de deelnemers hun eigen creativiteit ontdekken. Het 'zelf doen' levert vaak veel plezier op. Of je nu vindt dat je wel of niet kunt tekenen. Creativiteit is er om te proeven, voelen, waarnemen en vooral genieten”, duidt José .

 42 fietsen op canvasdoekjes van 10x10 cm op paneel 80x70cm Muziekale fietsen 

Bekende werken en tentoonstellingen 

Enkele van haar bekende werken zijn: ‘Fietsfant’, ‘Muzikale fietsen’ en ‘Lekker achterop’. Haar werken zijn tentoongesteld op verschillende locaties en evenementen, zoals onder andere deschoenproject Open Atelierdagen in Zoetermeer, maar ook op exposities door het gehele land.  José heeft ook aan verschillende speciale projecten gewerkt.

Een daarvan is het 'Schoenenproject’ uit 2018.  Het schoenenproject van José is een kunstwerk dat bestaat uit verschillende soorten schoenen die beschilderd en gelaserd zijn. “Het is een ode aan de diversiteit en de persoonlijkheid van mensen die schoenen dragen”, aldus José. “Er stond hier buiten het atelier een schoen op een boomstronk en dat was een leuke insteek om het project te doen”.

Daarnaast heeft ze ook deelgenomen aan de expositie: ‘Stoere helden in coronatijd’. “Hier werden kunstenaars gekoppeld aan stoere helden.  Als kunstenaar was ik gekoppeld aan Kees Vermeulen, een troubadour die op vele locaties in Zoetermeer de mensen blij maakte met zijn liedjes. Van hem heb ik een kunstwerk gemaakt: achter op de fiets”, gaat José verder.

Publieksprijs

toubadouerIn 2017 was ze een van de vijf genomineerden van de Publieksprijs Kunst en Cultuur Zoetermeer.  Deze prijs is bedoeld voor kunstenaars, acteurs en culturele instellingen die zich in het voorgaande jaar hebben onderscheiden. Het is een erkenning van de bijdrage van iemand aan de kunst- en cultuursector. “De prijs heb ik helaas op een paar stemmen net gemist”.

Project Fietsen in Zoetermeer

José is trots op haar project ‘Fietsen in Zoetermeer’ dat 1.000 Zoetermeerders heeft aangezet tot het maken van een klein schilderijtje van 10 bij 10 centimeter. Samen maken alle schilderijtjes bij elkaar vormt het een reusachtig kunstwerk. Het schilderij van 10 panelen hangt alweer geruime tijd in het voormalige LangeLand Ziekenhuis. De expositie in het ziekenhuis was een wens van José: "Dit is kunst van en door alle Zoetermeerders, het is geweldig dat het in ‘t LangeLand te zien is".

fietsen voor zoetermeer

Zo vrij als een vogel

Fietsen in vreiheidJosé is momenteel bezig met een nieuw groot project en zich aan het voorbereiden voor de expositie: ‘Zo vrij als een vogel’. Deze expositie met ook verschillende workshops met veel diversiteit van diverse kunstenaars vindt plaats in september 2024. Er zijn onder andere 69 papier maché vogels op fietsen te zien.

Voor meer informatie over haar werk zie ook haar website: https://josekoebrugge.nl/ José nomineert graag de kunstenaar Andries Mons als een van de volgende in deze rubriek.

Overzicht Kunstenaar in Beeld

Alle Zoetermeerse kunstenaars die in onze vaste rubriek: ‘Kunstenaar in Beeld’, aan bod zijn gekomen kunt u hieronder terugvinden:  Kunstenaar in beeld

-advertenties-

-goede doel-