brigittaVan schilders en beeldhouwers tot keramisten en textielkunstenaars, Zoetermeer is een broedplaats voor creatieve geesten. Met deze rubriek wordt een platform geboden waarbij steeds een andere kunstenaar uit de kunstwereld van Zoetermeer voor het voetlicht wordt gebracht. Deze keer: Karin Birgitta de Bos

Karin Birgitta de Bos

Karin Birgitta de Bos is een gepassioneerde Zoetermeerse papierschepper. Karin is geboren en opgegroeid in Utrecht en na wat omzwerven via Drente in 2007 in Zoetermeer neergestreken. Ze begon haar carrière als activiteitenbegeleidster en gaf jarenlang workshops en kinderfeestjes voor kinderen onder de naam Kidzfestijn. Naast deze activiteiten was ze ook hobbymatig al actief met papierscheppen. In 2020 besloot ze om professioneel aan de slag te gaan met deze en andere papiertechnieken.

Papierscheppen

Afbeelding1“Papierscheppen is het maken van papier op een ambachtelijke manier door middel van pulp. Dat kan van oud papier, textiel of van delen van een plant of boom zijn, als het maar vezels heeft. De vezels worden klein gescheurd, gesneden of gesnipperd en in water geweekt tot het een papje is”, begint Karin.

Om de pulp tot een vel papier te maken heb je om te beginnenvezels een schepraam en schepbak nodig. Nadat je de pulp in de bak hebt gegooid, voeg je een bakje water toe. Met schepraam ga je dan door het water. Met de verhouding moet je een beetje experimenteren. Als het vel geschept is, moet het klaar gemaakt worden om te drogen. De pulp leg ik op een soort viltmatje en dan hangen we het op. Daarna is het wachten. Dat drogen duurt een dag”, legt Karin uit. Wanneer het papier helemaal droog aanvoelt, kun je het gaan gebruiken. Het papier kan van allerlei kleuren zijn. Het grootste formaat papier wat Karin schept is A3. “Doordat ik er bepaalde soorten vezels caravandoorheen doe, herken ik mijn eigen papier”, vertelt Karin trots.

Karin heeft geen vast atelier maar een mobiel atelier in de vorm van een caravan waarmee ze op diverse soorten evenementen en bij de klant op de locatie workshops kan geven.

Duurzaamheid

Karin houdt zich bezig met papier scheppen door uitsluitend hergebruik van grondstoffen. Haar papier wordt gemaakt van oud papier in combinatie met natuurlijke materialen die men anders zou weggooien. Eventueel decoreert ze het papier met afbeeldingen uit bijvoorbeeld oude servetten en daarnaast droogbloemen, fruitschillen, bloemblaadjes, koffie, en zelfs olifantenpoep. “Het element duurzaamheid is steeds meer een rol gaan spelen”, vertelt Karin. “Ik probeer mijn steentje bij te dragen en te laten ervaren dat je niet veel nodig hebt om iets moois te kunnen maken”.

Voor het maken van pulp gebruik Karin alle soorten papier: van reclamefolders, knutselsnippers tot tijdschriften en theezakjes. Ze sorteert alles op soort en kleur en zo ontstaan er verschillende soorten papier. Voor de kleuren gebruikt Karin snippers knutselpapier. Er worden geen kleurstoffen toegevoegd, er zit genoeg kleur in het bestaande materiaal. “Om leuke kleuren papier te kunnen scheppen heb ik veel gekleurde snippers nodig. Ik werk alleen met afvalproducten, dus ik ben afhankelijk van wat ik in handen krijg. Heeft men thuis nog gekleurd knutselpapier liggen dat de oud-papierbak in gaat? Ik ben er blij mee”, vertelt Karin.

Papierobjecten

De altijd bezige Karin is momenteel vaak te vinden op kunstmarkten en creatieve beurzen. Je kunt haar nog niet direct in een expositie vinden, maar dit is misschien iets voor in de toekomst. “Het is wel een wens van mij”, geeft Karin aan. Haar inspiratie kan uit alles voortkomen. Als ze ergens loopt en iets leuks ziet dan denk ze 'dat kan ik ook maken van papier'. “Je kan alles maken met papier. Ik heb ooit een vaas van papier gemaakt die ik steeds meeneem naar kunstmarkten. Mensen zijn vaak verrast als ze zo’n object optillen het is namelijk heel licht van gewicht”, rond Karin af.

 voorqwerpen  vaas

 

Meer informatie over haar is te vinden op haar website: https://www.atelier-birgitta.nl/

Karin nomineert graag kunstenares: Verolique Jacobse, als een van de volgende in deze rubriek.

Overzicht Kunstenaar in Beeld

Alle Zoetermeerse kunstenaars die in onze vaste rubriek: ‘Kunstenaar in Beeld’, aan bod zijn gekomen kunt u hieronder terugvinden:  Kunstenaar in beeld

-advertenties-

-goede doel-