20210617 Foto bij nwsbericht FRANX IJsslee Jaco Putker400In het nieuwe gebouw voor kunstorganisatie FRANX (voorheen Terra Art Projects) aan de Dorpsstraat, zal in het najaar van 2021 een permanent kunstwerk van Hagenaar Jaco Putker te zien zijn, speciaal ontworpen voor deze plek. Het kunstwerk is geïnspireerd op een portret van uitvinder Dirk Franx.

Kunstorganisatie FRANX heeft zijn naam in mei 2021 verandert van Terra Art Projects in FRANX. De naam eert de historie van het pand, dat in 1923 werd gebouwd door garagehouder Dirk Franx. Naast garagehouder was Dirk in Zoetermeer ook bekend als uitvinder, met een groot aantal creatieve vondsten op zijn naam. Het kunstwerk is gebaseerd op één van die uitvindingen, de ijsslee, waarmee in de winter snel over het ijs kon worden gereisd.

Het kunstwerk wordt uitgevoerd als een ets door kunstenaar Jaco Putker. Op het kunstwerk is een jongeman te zien die komt aangescheurd over het ijs met een van Dirk Franx' ijssleeën. De ijzers zijn vervangen door stevige wielen; een knipoog naar het feit dat in Franx' tijd, tot kort geleden, het pand is gebruikt als garage. Het voertuig wordt aangedreven door propellers en lijkt elk moment op te kunnen stijgen. Op de achtergrond is een zweefvliegtuig te zien, ook afkomstig uit het brein en uit de werkplaats van Franx.

  

Ets

Jaco Putker ontwikkelt van het ontwerp een ets van 28 bij 31 centimeter. Deze wordt ingescand en groot afgedrukt op papierachtige pvc tot 3,42 m breed x 3,16 m hoog. Bij binnenkomst zal het werk te zien zijn op de muur tegenover de entree.

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-