zomertijd 2In de nacht van zaterdag 27 maart op zondag 28 maart 2021 moet de klok weer een uur vooruit gezet worden. Om twee uur 's nachts worden de wijzers een uur door gedraaid. Wij gaan dan van de standaard (wintertijd) naar de zomertijd.

In Nederland en de rest van de  Europese Unie loopt de zomertijd van de laatste zondag van maart tot de laatste zondag van oktober, dit jaar is dat zondag 31 oktober. In 1977 gingen België, Nederland, Luxemburg, Portugal en Polen over naar de zomertijd. Dit kwam door de oliecrisis van 1973, waarbij een heel pakket aan maatregelen genomen werd om energie te besparen. Of de zomertijd werkelijk veel besparing geeft is nog maar de vraag. De meningen zijn daar onder de kenners en niet-kenners, verdeeld over. 

 

 Europese Commissie

De Europese Commissie stelde in 2018 voor om de klok niet meer te verzetten en voortaan de wintertijd aan te houden. Dit voorstel werd in 2019 uitgesteld tot 2021, maar voorlopig is er nog weinig actie ondernomen. De lidstaten hebben meer tijd nodig voor onderzoek en de EU wil voorkomen dat er een grote verscheidenheid aan verschillende tijden ontstaat. 

De wintertijd sluit volgens het RIVM meer aan bij onze natuurlijke klok in Nederland en zou om die reden ook standaard moeten zijn. Maar ook de zomertijd, die sinds 1977 van kracht is in Nederland, biedt voordelen. Bijvoorbeeld voor het verkeer en voor mensen die hechten aan het licht in de vroege ochtend.

 

 

 

-advertenties-

-goede doel-