DSC 35171Je kunt ter plekke geen cannabis scoren. Je kunt via de apotheek wel (medicinale) cannabis en legale softdrugs bestellen en laten thuisbezorgen. Dat gebeurt via de thuisbezorgservice Bring2Me. “De apotheek moet ook dé plek worden voor alle informatie over (medicinale) cannabis en legale softdrugs,” zegt initiatiefnemer en ondernemer Ron Sloof.

Ook kunnen mensen hun elders gekochte softdrugs op kwaliteit en samenstelling laten testen. De apotheek, die in een monumentaal pand in de Dorpsstraat wordt gevestigd dat gerestaureerd wordt zoals het in 1903 was, gaat binnenkort open. Sloof wacht nog op een vergunning van de gemeente en kan daardoor nog niet zeggen wanneer precies. Hij mikt op medio november.

Veel mensen kennen Ron Sloof als één van de twee positieve ambassadeurs. Samen met Ronnie Meurs dook hij een half jaar lang op bij openingen en evenementen in de stad. De één droeg een blauw pak, de ander was gestoken in een geel pak. Blauw en geel zijn de huiskleuren van Zoetermeer. Zij wilden de stad een positiever imago bezorgen. Ron stopte onlangs met dit vrijwilligerswerk. Hij vertelt waarom: “Ik kon me niet vinden in de verbinding van de positieve ambassadeurs met Zoetermeer Vooruit (lokale politieke partij, red.). Daardoor zouden we geen dingen namens de gemeente meer kunnen gaan doen, zoals openingen. Dat vond ik heel jammer.” Nu is Karel Matla de partner van de overgebleven ambassadeur Ronnie Meurs.

 

Bring2me

Sloof dook daarop de wereld van de cannabis in. “In het halve jaar dat ik positieve ambassadeur was, kwam ik iemand tegen die terminaal ziek was. Deze persoon had veel aan cannabisolie. Je wordt er ontspanner van en de pijn wordt minder.” Hij bestudeerde de wet- en regelgeving en ging onder meer te rade bij het ministerie van VWS (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) en bij het Trimbos Instituut, centrum voor verslavingszorg. Hij vertelt: “Onder gebruikers van (medicinale) cannabis blijkt veel onduidelijkheid te bestaan. Sommigen gaan zelf planten kweken en cannabisolie maken in een pannetje. Ze hebben geen flauw idee wat ze aan het doen zijn.” Mensen gaan zelf kweken omdat het volgens Sloof in Nederland moeilijk en duur is om aan medicinale cannabis te komen. “Nederland loopt zwaar achter bij andere landen zoals de Verenigde Staten, waar je medicinale cannabis gewoon bij de apotheek kunt kopen.”

Sloof vond een gat in de Opiumwet om zelf medicinale cannabis te gaan leveren. Klanten kunnen medicinale cannabis bestellen via www.bring2me.nl. De cannabis wordt dan thuisbezorgd. Verder vindt Sloof dat legale softdrugs nog te veel in de taboesfeer hangen. Hij licht toe: “Het is een middel om je mee te ontspannen. Als ik drie flessen jenever koop, zegt niemand er wat van. Als het over drugs gaat schreeuwt iedereen moord en brand. Maar voor alle verdovende middelen geldt wat mij betreft: gebruik ze met mate. En zorg dat je weet wat je gebruikt.”

 

Bezorgdienst

Niet iedereen wil bij een coffeeshop gezien worden als hij of zij cannabis gaat kopen. Of kan daar simpelweg niet gemakkelijk komen met een scootmobiel. En ook niet iedereen wil op straat illegaal drugs kopen. Sloof heeft de website www.bring2me.nl  opgericht om het deze mensen gemakkelijker te maken. Hij bezorgt onder meer (medicinale) cannabis aan huis. Of wiet, hasj, joints. “De bedrijven waar ik de drugs vandaan haal, voldoen aan de wettelijke richtlijnen en hebben een vergunning of ontheffing.”  

Net als in de gewone apotheek krijgt de koper bijsluiters bij de drugs, met alle informatie over de samenstelling en de werking. Een van de koeriers van Bring2Me haalt de bestelling vervolgens op bij een coffeeshop en bezorgt de drugs, in neutrale kleding gestoken, aan huis. De koper moet minimaal 18 jaar oud zijn en moet zich legitimeren bij de bezorger. Per dag kan maximaal vijf gram cannabis besteld worden. De bezorgkosten zijn 2,50 euro per bestelling. Sloof krijgt een bepaald percentage van de leverancier. Bring2Me is nu behalve in Zoetermeer ook al actief in Den Haag, Leiden, Amsterdam en het Westland.

 

Weet wat je gebruikt

Sloof heeft voor zijn apotheek zelf een testapparaat aangeschaft. “Zoals je op festivals je pilletjes vaak kunt laten testen door het Trimbos Instituut, zo kan je dat straks bij mijn apotheek in de Dorpsstraat laten doen. Op termijn wil ik ook op festivals gaan staan om te testen en om voorlichting te geven. ” De service in de apotheek is gratis. Ook kun je er informatie krijgen over de werking en de effecten van de legale softdrugs. Voor het testen werkt Sloof samen met de Amerikaanse Food and Drug Administration. Hij heeft zelf testapparatuur aangeschaft. Ook gaat hij productdemonstraties geven in de apotheek, maar het bestellen van de cannabis kan alleen online.

 

Mistige sfeer

Sloof denkt groot. Hij wil namelijk ook een keurmerk in het leven roepen voor cannabis. Een kwaliteitskeurmerk, dat liefst door alle zeshonderd coffeeshops in Nederland gevoerd gaat worden. “Iedereen moet weten wat hij nu precies koopt. Zo’n keurmerk haalt de legale softdrugs uit de mistige sfeer.” Volgens Sloof zijn tal van coffeeshopeigenaren in het keurmerk geïnteresseerd. Over het keurmerk voert hij gesprekken met het ministerie van VWS en de Inspectie voor de Volksgezondheid.

Tekst Christa van der Hoff

 

-advertenties-

-goede doel-