hom facebookDe Holland Outlet Mall, Wat heb jij er voor over? Zou jij het erg vinden als het shoppingparadijs voor verkeersproblemen zorgt? Zou jij eventuele parkeerdrukte voor lief nemen? Kortom, wat heb jij over voor de komst van de HOM? Deze vraag legde Zoetermeer Actief zaterdag op haar Facebookpagina aan de lezers voor. Woensdagavond vergaderden Provinciale Staten in Den Haag over de HOM.

 

Dat de vraag leeft in de stad blijkt uit het grote aantal reacties. Meer dan 10.000 mensen lazen het bericht,  93 mensen reageerden. Opvallend is dat slechts zes lezers de komst van de HOM volmondig zien zitten. Drie lezers willen best een HOM, maar dan bij vervoersknoop Bleizo. Of mits er een transferium bij de A12 of de A4 komt. Eén lezer is bang dat er een grote moskee komt als de HOM niet doorgaat. “Super idee, ik vind het leuk,", schrijft Erica. Ook Mary vindt het een leuk plan. Frank  is ook voorstander. Er moet ook eens gedacht worden aan vernieuwing, vindt hij. “Verschillende projecten die Zoetermeer in het verleden wilde starten, werden door omliggende steden tegengehouden en daarna door hen zelf opgestart. Nu is er weer een kans, laten we die dan nu wel benutten,” zegt Frank.  

Zwembad

Op de meeste bijval onder de tegenstanders van het nieuwe shoppingparadijs kon de reactie van Mirjam rekenen. Zij schreef: “Wat ik ervoor over heb? Helemaal niks! Voor mij hoeft dat ding er niet te komen, doe eerst maar iets aan de leegstand in de bestaande winkelgebieden zodat de winkels die daar zitten ook weer meer kans hebben om te overleven. Zoetermeer heeft genoeg. Het is nu eenmaal niet de wereldstad die sommigen er graag van maken.” Een aantal lezers wil veel liever een mooi zwembad dan een winkelmall. “Pomp dat geld in een zwembad in plaats van deze onzin. Schandalig Zoetermeer!” schrijft Lisette. Yvonne is het daarmee eens. “Een behoorlijk zwembad dat ook buiten de zomervakantie opent is teveel gevraagd.”

Doodsteek

Veel tegenstanders vrezen de verkeersdrukte en parkeerchaos in hun wijken.  Die verwachten ze bij de verwezenlijking van de HOM. “Nu is het vaak al een bottleneck op dagen dat er activiteiten zijn of zelfs op sommige zondagen,” constateert Maja. Ook wordt de realisatie van een enorme shopping mall in Leidschendam genoemd als argument tegen “Ga eerst het Stadshart zelf maar weer vol krijgen met winkels,” aldus een lezer. Melanie vindt de Mall er niet uitzien: "alles zo dicht op elkaar gebouwd."

Een aantal lezers ziet de HOM als een doodsteek voor het Stadshart en de lokale ondernemers. Lisette vindt dat er al genoeg geconsumeerd wordt. Jemima tot slot brengt iets heel anders ter berde: zij vindt het zinloos om te vragen naar de mening van de inwoners, want ‘de gemeenteraad drijft haar zin toch door.” Waarbij de redactie  opmerkt dat Zoetermeer Actief niet de gemeente is, maar juist aan ondermeer de gemeente wil laten weten hoe haar lezers over de HOM (en andere onderwerpen) denken.

 

Tekst: Christa vd Hoff

 

Lees hier alles over de HOM: Overzicht HOM artikelen

-advertenties-

-goede doel-