Nationale Herdenking Zoetermeer 2022 Foto Patricia Munster 40Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats bij het oorlogsmonument in het Wilhelminapark. Op deze dag herdenken we burgers en militairen die in Nederland of elders zijn omgekomen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog én de slachtoffers van oorlogssituaties en vredesmissies.

Stille tocht

Om 19.30 vertrekt een stille tocht vanaf de Nicolaaskerk aan Dorpsstraat 24. De trommelaars van muziekvereniging Kunst en Vriendschap lopen voorop, gevolgd door de scoutinggroep John McCormick. Zij dragen alle kransen en bloemstukken en worden gevolgd door burgemeester Michel Bezuijen en leden van het Contact Oud Mariniers. Iedereen kan aansluiten in deze stoet.

Oorlogsmonument Wilhelminapark

Na aankomst van de stoet bij het monument, volgen om 20:00 twee minuten stilte. Vervolgens worden de kransen en bloemen gelegd en houdt burgemeester Bezuijen een toespraak. Aansluitend leest een leerling van IKC De Springplank een gedicht van het Nationaal Comité 4 en 5 mei voor. Voor de inwoners die hier graag bij aanwezig zijn, is er een tribune tegenover het monument aan de Julianalaan geplaatst. Afhankelijk van het weer vliegt een aantal vliegtuigen van de Rotterdamse Aero Club (RAC) over het Wilhelminapark. Eén van de vliegtuigen brengt een saluut, als eerbetoon aan de gevallenen en omgekomen vliegers.

Vlag halfstok

Op 4 mei kunt u ter gelegenheid van de Dodenherdenking de hele dag de Nederlandse vlag halfstok hangen. Bij het Stadhuis en het oorlogsmonument in het Wilhelminapark hangt op 4 mei vanaf 18.00 uur de Nederlandse vlag halfstok. Bij de Oude Kerk hangen de Nederlandse en de Amerikaanse vlag halfstok.

Theater Na de Dam

In heel Nederland zijn er op 4 mei om 21.00 uur meer dan honderd voorstellingen die te maken hebben met de Tweede Wereldoorlog. Deze voorstellingen zijn een initiatief van Theater Na de Dam. Het Stadstheater doet voor de tweede keer mee met het jongerenproject. Jongeren onderzoeken de geschiedenis van Zoetermeer tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dit onderzoek is vertaald naar de voorstelling 'Een goed antwoord'. De jongeren spelen deze voorstelling zelf op 4 en 5 mei in het Stadstheater. Kijk voor meer informatie en kaarten op www.stadstheater.nl/voorstelling/een-goed-antwoord/.

Ook bij het CKC speelt een Theater na de Dam voorstelling, over verzetsheld Titus Brandsma, kijk hier voor meer informatie: Titus-Brandsma-bij-Theater-na-de-Dam

Foto: Patricia Munster

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-