Titus brandsma na de dam3In een samenwerking tussen toneel en verteltheater vertelt Scylla Theaterproducties het verhaal van Titus Brandsma; over vrijheid, menswaardigheid en naastenliefde. Theater na de Dam - Titus Brandsma belicht Brandsma vanuit de mensen om hem heen.

 

Kitty Legtenberg, Herberg van de Muze, is verhalenverteller en heeft onderzoek gedaan naar Titus Brandsma. Samen met Angelique Benschop van Scylla Theaterproducties ontstond de Theater na de Dam voorstelling. In de voorstelling worden vertelde verhalen over Titus Brandsma gecombineerd met vier gespeelde monologen. Kitty is de verhalenverteller en schetst de situatie waarin Titus Brandsma zich begeeft, waarna acteurs in een monoloog verder spelen. Het verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van de mensen om Titus Brandsma heen, zoals zijn leerling Godfried Bomans.
De kracht van de voorstelling zit vooral in de pure en sterke verhalen, de verteller en de acteurs staan alleen op het podium en het decor is zo simpel mogelijk om niet af te leiden van het verhaal.

 

 Titus brandsma na de dam1  Titus brandsma na de dam2

Titus Brandsma

 TitusBrandsma Deze verzetsstrijder en sterk maatschappelijk betrokken priester was belangrijk op het gebied van de katholieke emancipatie, het katholieke onderwijs en de journalistiek. Hij zag aan het begin van de oorlog de gevaren van het nazisme en verzette zich fel tegen het verwijderen van joodse leerlingen van katholieke middelbare scholen in 1941. Begin 1942 werd hij gearresteerd door de Duitsers. Brandsma overleed uiteindelijk door uitputting, mishandeling en ziekte in concentratiekamp Dachau. Paus Johannes Paulus II verklaarde hem in 1985 als martelaar voor het geloof zalig en op 15 mei 2022 werd Titus Brandsma heilig verklaard door paus Franciscus.
Naar Titus Brandsma is een straat in Buytenwegh vernoemd: de Titus Brandsmahove.

  

Theater na de Dam - Titus Brandsma

De voorstelling is een samenwerking van Scylla Theaterproducties en Herberg van de Muze. Verteller Kitty Legtenberg vertelt de verhalen over Titus Brandsma, waarna acteurs Sander van Deijl, Yuri Nikerk, Dimona Klijn en Christa van Steeg de monologen spelen.

Donderdag 4 mei 2023, 21:00

CKC & partners, Zoetermeer

Prijs: Gratis

Alle evenementen in Zoetermeer vindt u op onze evenementen kalender: www.zoetermeeractief.nl/agenda/evenementen

Kijk ook op onze kalender voor activiteiten, cursussen, sportevenementen of de culturele agenda voor alle theater en muziek tips!

-advertenties-

-goede doel-