Ambulance 6De komende twee maanden zal de Spoedeisende Hulp van het Langeland Ziekenhuis drie dagen per week gesloten zijn. Wat doe je als je Eerste Hulp nodig hebt en de Spoedeisende Hulp op het Langeland Ziekenhuis is dicht?

Bij levensbedreigende situaties bel je meteen met 112. Bij spoedeisende situaties die niet levensbedreigend zijn, bel je tijdens kantooruren (tussen 8 en 17 uur op werkdagen) met je eigen huisarts. Buiten kantooruren en in het weekend kun je contact opnemen met de Huisartsenpost, op tel nr 079 - 343 1600. Hier is altijd iemand aanwezig om je advies te geven en verder te helpen.
Op de dagen dat de SEH van het ziekenhuis gesloten is, blijft de Huisartsenpost wél open en bereikbaar. Rieuwk Visser, voorzitter van het bestuur van de Huisartsenpost: “Ongeveer 90% van de acute zorg gevallen worden door huisartsen of de Huisartsenpost afgehandeld. Op de dagen dat de SEH van het Langeland dicht is, moet de overige 10% naar een spoedeisende hulp buiten Zoetermeer.”Langere rijtijd ambulance

Ambulances worden in Zoetermeer verzorgd door RAV Haaglanden, de Regionale Ambulance Voorziening. In Zoetermeer zijn zij gehuisvest in Rokkeveen, aan de Blauw-roodlaan. Een ambulance kijkt bij elk ongeval welk ziekenhuis het dichtste bij is, maar ook welk ziekenhuis de beste zorg voor de patiënt kan verlenen. In 8 minuten ben je gemiddeld vanuit een plek in Zoetermeer in het LangeLand, voor een ziekenhuis in Leiden, Den Haag of Gouda komt daar nog 8 tot 13 minuten bij.
Ronald Hoes, bestuurssecretaris van de RAVH: “Een langere rijtijd is niet altijd een groter risico voor de patiënt. In de ambulance wordt de patiënt door de verpleegkundige behandeld en gestabiliseerd.”

 

Tekort aan personeel

Er is landelijk sprake van een tekort aan (zorg) personeel. Dat geldt ook voor het Langeland Ziekenhuis, met name een tekort aan SEH-artsen op de Spoedeisende Hulp. Op bepaalde afdelingen zijn weliswaar de nodige vacatures, maar niet zodanig dat het  ziekenhuis de zorg voor de patiënten niet meer aankan.
SEH verpleegkundigen zijn gespecialiseerde verpleegkundigen die niet door verpleegkundigen van andere afdelingen vervangen kunnen worden.

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-